Albistea entzun

ATZEKOZ AURRERA. Urtzi Ugalde. Boga garagardoaren ekoizlea

«Garagardo industriek ez dute jendearen nahia asetzen»

Garagardo industria handien zaporea estandarizatuta dagoela uste du Urtzi Ugaldek, eta horregatik lan ona egin dutela dio. Boga garagardoa merkaturatuko dute laster, «zapore gehiagokoa».
MONIKA DEL VALLE / ARGAZKI PRESS

Lander Muñagorri Garmendia -

2014ko irailak 2 - Bilbo

Bertan ekoitzi, eta bertan saldu. Boga garagardoak filosofia horri heltzen dio. Nafarroako garagarra oinarritzat hartuz, Nafarroan bertan ekoizten dute edaria. Baina lantegia Bilbora eramateko asmoa dute sortu berri den kooperatiban. Joan den urtean abiatu zuten proiektua, eta abendu honetan merkaturatu nahi dute. Urtzi Ugalde kooperatibako kidea itxaropentsu dago produktu berriarekin.

Eskuz egindako garagardo berri bat proposatu duzue. Bogan dagoen olatura igo zarete era horretan.

Bai, azken urteetan garagardoaren merkatua suspertzen ari da, eta gu ere aspalditik ari gara garagardoa ekoizten, baina maila txikian. Saltoa egitea erabaki genuen, eta fabrika txiki bat abiatu genuen. Beraz, erabakia hartuta, noiz merkaturatu zain gaude.

Eskarmentutik sortu duzue, orduan, produktu berria.

Bai, afizio moduan hartzen genuen lehen. Baina ikuspegi horretatik esperimentatzen hasi gara, eta proiektu handiagoa abiatzeko urratsa egin dugu.

Badago beharrik ohiko garagardo horietatik aldendu eta bestelako garagardoak egiteko?

Bai, garagardo industriek ez dute asetzen jende orokorraren nahia, eta hori kalean sumatzen dugu. Estandarizazio bat gertatu da, eta, asko edaten den arren, jendeak hemen egindako garagardoa ere eskatzen du, eta baita hemengo produktuak ere. Beraz, beharrizan horri erantzuten dio Bogak. Olatu berean dago tokiko produktuen eta eskuz egindakoen eskaera hori. Hor bat egiten du, eta garagardoaren betiko eskemetatik irteten da.

Elikadura burujabetzaren barruan sartzen zarete, orduan.

Bai, proiektuaren filosofia bada gure inguruari gure ekarpena egitea, eta horri laguntzea; hau da, hemengo ekonomia eta kultura suspertzea. Alde horretatik, hondar alea jarri nahi dugu elikadura burujabetzaren bidean.

Zaporean bada alderik ohiko garagardotik artisau moduan egindakora?

Aldea badago, bai. Gu saiatuko gara egiten garagardo horixka bat, eta horrek antz handia dauka industria handiek egiten dutenarekin. Baina eskuz egindako garagardo batek zapore gehiago dauka, eta hori da ezberdintasuna.

Zuen ekarpenarekin, beraz, Euskal Herrian horren ohikoak diren sagardo, txakolin eta ardoen ekoizpenari gehituko zaio garagardoa.

Bai, hala da. Azkenean gure kulturaren parte dira beste produktu horiek, eta gure kulturaren parte sentitzen ditugu. Garagardoarekin, ordea, gertatzen zaigu ematen duela kanpotik ekarri digutela eta ez dugula gure kulturaren parte sentitzen. Bada, hala ere, gure kulturaren parte, baina ez dugu sentitzen.

Erruz kontsumitzen da, ordea, garagardoa Euskal Herrian.

Bai, esan daiteke litroka gehien kontsumitzen den edaria dela hemen.

Zer gertatzen da, orduan: ez zaiola garrantzirik ematen kalitateari?

Nik uste ikono moduan ez diogula garrantzi handirik eman, eta, gero, garagardo industria handiek ondo egin dute euren lana. Esan daiteke zapore horretara ohitu egin direla kontsumitzaileak.

Edonola ere, jendearengana iritsi zarete, eta ekarpen ugari jaso duzue. Interesa sortu duzue, behintzat.

Bai, gure inguruko elkarte, pertsona eta konpartsa askok lagundu digute; denetara, ehun inguruk. Eta, alde horretatik, eskaera handia izaten ari gara hor. Produktua gizarteratu egingo da laster, eta badakigu jendeak eskatuko duela; zenbait tabernatan, esaterako. Zaila da halako merkatu batean arrakastarekin sartzea, baina eskaria egina dago.

Dastatzeak ere egin dituzue.

Bai, Santutxuko jaietan eta Bilboko Aste Nagusian egon ginen, eta harrera ona eduki du garagardoak. Oraingoz ez dugu sortu azken produktua, gure ideia jendearen balorazioarekin garagardoa osatzea baita.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

64. World Press Photo lehiaketa da aurtengoa, eta Gasteizko Oihaneder Euskararen Etxean lan irabazleen erakusketa dago. ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

Irudiek ere badute zer esana

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

2021eko World Press Photoko argazkiak ikusteko aukera dago Gasteizko Oihaneder Euskararen Etxeko ur biltegian, azaroaren 14ra arte. Ikusleen arabera, «hunkigarriak» dira irudi guztiak.
 ©BOB EDME

Murruak hausten dituen arte estriktoa

Ainize Madariaga

Abian da Points de Vue festibala, eta bihar bururatuko da. Aurten zortzi artistak tindatu dituzte Baionako karriketako murruak. Lehen aldikoz, hiritik atera da festibala: Hendaian, Donapaleun eta Urruñan egin baitituzte artista egonaldiak.
 ©RAUL BOGAJO / @FOKU

Gastronomia, bidaien gida

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

Bi astetik behin helmuga baten berri ematen dute Gasteizko Eatyjet proiektukoek sare sozialetan, eta hiru platereko menu bat osatzen dute. Etxez etxeko zerbitzuari ekingo diote berriro.
 ©THE NORTH WATER

Itsasgizonen handinahia eta kalamitatea

Mikel Yarza Artola

Andrew Haigh zuzendari britainiarrak 'The North Water' telesaila plazaratu du, Artikoa esploratu zuten balea ehiztarien inguruko istorioa

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.