Navazos taldekoak, Jerez, Sanlucar de Barrameda, Puerto de Santa Maria eta Kordobako Montilla inguruetako altxorrak aurkitu eta berreskuratzeaz gain beste enologo batzuekin, beste proiektu batzuetan ere lanean ari dira.
Gaur, Navazos taldea Sergi Coletekin aurrera ateratzen ari den proiektua ezagutuko dugu.
Sergi Colet Kataluniako Penedeseko cava egile bat da. Upategia nahiko berria da: 1997an atera zituzten lehenengo botilak merkatura.
2003. urtean izan ziren Sergi Colet eta Navazos taldearen arteko lehenengo harremanak, eta 2005 edo 2006an hasi ziren benetan, serio, Jerez inguruan ardo apardunak egiteko ideia planteatzen.
Zenbait ardo apardunek—xanpainak batik bat— eta ontze biologikoz egindako Jerezko zenbait ardok antza zertan zuten aurkitzea izan zen abiapuntua: mahastiak lur zuri eta kare lurretan, mustioaren izaera nahiko neutroa, ekoizpenaren legamien bigarren zeregina...
Bestalde, espedizio likorraren erabilerak apardun ezberdinak eman ditzakeela oharturik, eta Andaluziako hainbat ardo tradizionalek joko horretan izan zezaketen potentzialaz jabetzeak ere indarra eman zion proiektuari, eta interesa handitu.
Navazosekoek eta Sergi Coletek bat egiten zuten, beraz, proiektuari ikusten zizkioten aukeretan, eta 2007ko maiatzean hasi ziren bertatik bertarako lanak eta hasierako probak.
Argi zegoen, beraz, plan nagusia bien arteko esperientzia horretan: azken xedea palominoz egindako kalitateko apardun bat egitea zen, Jerezko markoan, eta protagonismoa frutan eta lehen mailako arometan jarri beharrean, karearen mineraltasunean jarriz, eta, nola ez, legamian eta ukitu oxidatiboetan.
Esan beharra dago, plan horrek aurrera egin duen arren, lehen emaitzak ikusteko eta lehenengo ardoak dastatzeko denbora beharko dela oraindik, azken uztaldietako mahatsek gradu gehiegi eman dutelako, alde batetik, eta, bestetik, apardunak egiteak arazo teknikoak dituelako, batez ere horiek egiteko beharrezko baliabide teknikoak ez dauden tokietan.
Baina bitartean Colet eta Navazos taldeak beste bide batzuk jorratu ditu, Penedesko apardunetan Jerezko hain bitxiak diren legamia bereziak kopuru txikietan edota ontze biologikoko ligakgehituz, adibidez.
Hasieran proba horiek Jerezko apardunek noraino iritsi zitezkeen baldin bazen ere, konturatu ziren apardun kataluniar horietako batzuk oso dotoreak eta serioak zirela eta merkaturatzea erabaki zuten. Hain zuzen ere, Colet-Navazos 2007 extra Brut eta Colet-Navazos Reserva 2006 Extra Brut, biak lote berean botilatuak, eta esan dezakegu hegoaldeko espirituko kataluniar apardunak direla, inongo zalantzarik gabe.
Bitxiak dira, eta, era berean, ez hain errazak eskuratzen, baina dastatzeko oso ardo gomendagarriak.
Elikadura. Ardoxka
Colet-Navazos
Iruzkinak
Ez dago iruzkinik
Ordenatu