Elikadura. Eko-tik

Nekazaritza ekologikoa, azokatik plazara?

Alex Zubia
2012ko otsailaren 18a
00:00
Entzun
Orain dela urte batzuk ekolurra aldizkarian lurreko bi bazkideren idatzi bat atera zen, feriako tximinoak bilakatzeko arriskuaz ohartarazteko. Zenbaki berean elkarteak ferien inguruan zituen kezkak ere agertzen ziren. Feriek hutsune bat bete izan dute: nekazaritza ekologikoa ezagutarazi eta bultzatzea. Ez dugu ukatuko horretan izan duten eragina. Gaur egun herrialdeetan dauden hainbat kontsumo elkarte ere feria horietan egindako harremanetatik sortu dira.

Aspaldi gabiltza feria plazara eraman behar dugun hausnarketarekin. Zera esan nahi dugu: dagoeneko mundu guztiak daki nekazaritza ekologikoa egon badagoela. Agian, ez daki zer den zehazki, zein logotipo duen, zertan oinarritzen den. Baina egon badagoela badaki.

Feria edo azoka ekologikoaren zeregina berraztertu egin behar dugulakoan gaude. Eguna edo goiza pasatzeko leku bilakatu dira herri askotan. Batzuetan, gero eta ekimen gehiago antolatzen dira jende kopurua handitzeko. Beste batzuetan, nekazaritza ekologiko hutsean oinarritzen dira, eta haietan jendea gutxitzen doala esan daiteke.

Zein da azoka ekologikoetarako nahi dugun eredua? Egun-pasakoa? Egun bakarreko azokatik asteroko plazara bihurtzea herrietako harreman sozial eta gastronomikoetan eragina izateko?

Hainbat herritan, azoka ekologikoa egiten da egun batez, eta urte osoan ez dago bertoko produktu ekologikorik lortzerik, kontsumitzaile elkarte batean ez bazaude. Udalentzat ere lan erraza da, dirua ipini eta azoka bat muntatu, baina hurrengo eguneko jatekoen nondik norakoen gainean ardurarik ez, hori merkatu «libreari» dagokio eta.

Beste urrats bat egin behar dugu, eta azokak asteroko plaza bihurtu behar ditugu, ekologikoa eguneroko jatekoa izan dadila. Bide horretan gabiltza, eta udazkenetik aurrera, LURREKO elkarteko kideak dauden bi herrietako asteroko plazetan baserritar ekologikoak izango dira saltzen.

Nekazaritza ekologikoaz edozein zalantza edo galdera izanez gero:

Biolur-Gipuzkoa Nekazaritza Ekologikoaren Aldeko Gipuzkoako Elkartea. Tel.: 943-76 14 47

[email protected]

ENEEK - Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilua. Tel.: 902-54 01 65

[email protected]
Iruzkinak
Ez dago iruzkinik

Ordenatu
0/500
Interesgarria izango zaizu
Nabarmenduak
Orain, aldi berria dator. Zure aldia. 2025erako 3.000 babesle berri behar ditugu iragana eta geroa orainaldian kontatzeko.