Amaren esnea soilik hartzen dute esneko euskal bildotsek, eta 3 astetik 5era bitartean dutenean hiltzen dituzte. Horri esker, haien haragia samurra eta zaporetsua da.
Bildotsaren haragia proteinetan aberatsa da, eta hazkuntzarentzat, sistema immunologikoarentzat eta ehunen birsorkuntzarentzat beharrezkoak diren hainbat bitamina eta mineral dauzka: burdina, B bitamina, zinka, iodoa, selenioa, fosforoa...
Jaiotzen direnetik hiltegira eramaten dituzten arte, kontrol zorrotza pasatzen dute. Kalitate Fundazioak eta horren kontrol organoak araudi hori betetzen dela egiaztatzen dute.
Ekoizpenari dagokionez, baimendutako artzainak erregistratuta daude, bildotsak identifikatuta, eta jatorri geografiko eta genetikoa kontrolatu egiten da, elikadurarekin batera. Hiltegietan ere teknikari batzuek ikuskatzen dute hilketa.
Eusko Labela duten esneko bildotsak ezagutzeko, gainean dituzten etiketetan begiratu beharra dago: lau etiketa daramatzate, laurden bakoitzean bana. Etiketan Eusko Labelen logotipoa, animalia hil den eguna eta hiltegiaren izena azaltzen dira. Erretiluetan ere aurki daiteke, zatikatuta. Horrelakoetan, Eusko Labelen etiketa zenbakitua ontziaren filmean egoten da itsatsita.