Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, hauen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu Cookie Politika

Berria.eus

Profila Aitziber Arzallus

Aitziber Arzallus

Bere artikuluetan bilatu

Azken artikuluak

UDAKO SERIEA. Gaztaren bidea (eta V). Munduan.

Europako zenbait gazta, Donostiako Elkano 1- Gaztagunea dendan. ©AITZIBER ARZALLUS

Nahi beste aukera

Aitziber Arzallus
Euskal Herriari lotuta dagoen produktua da gazta, baina horretan ez du berezitasun handirik. Munduan 2.000 gazta mota daude, eta urtero hogei milioi tona baino gehiago ekoizten dira. Gaztazale ospea frantziarrek duten arren, gazta gehien greziarrek jaten dute, eta AEBak dira ekoizle handienak.

UDAKO SERIEA. Gaztaren bidea (IV). Merkatua.

Ana Mari Bengoetxea gazta egiten, Urdazubiko Etxelekua baserriko gaztandegian. ©JAGOBA MANTEROLA / FOKU

Garai berriak, ohitura zaharrak

Aitziber Arzallus
Gazta aukera asko ugaritu da. Denda txikietan eta saltoki handietan, herritarrek hamaika eratako gaztak dituzte esku-eskura. Eta horrek bultzada eman dio kontsumoari. Gazta jateko modua ere aldatu egin da: lehen postrean jaten zena orain edozein garaitan jaten da. Baina badira aldatu ez diren ohiturak ere, batez ere betiko ardi gaztari lotutakoak. Adibidez, gazta erostera gaztandegira bertara joateko joerari eutsi egiten diote herritar askok.

UDAKO SERIEA. Gaztaren bidea (III). Etorkizuna.

Batis Otaegi Arantzazuko Gomiztegi artzain eskolako koordinatzailea. ©JON URBE / FOKU

Tradiziotik esperimentaziora

Aitziber Arzallus
Geroz eta artzain gutxiago dago, baina daudenek inoiz baino prestakuntza hobea eta pentsaera irekiagoa dute. Sektorearen etorkizuna bermatzeko giltzarriak «elkarlana sustatzea eta ekoizpena dibertsifikatzea» izango direla uste du Batis Otaegik, Gomiztegi artzain eskolako koordinatzaileak.

UDAKO SERIEA. Gaztaren bidea (II). Ekoizpena.

Latxa Esnea kooperatibako, Idiazabal eta Erronkari sor marketako, Nafarroako Gobernuko eta Eusko Jaurlaritzako ordezkariak, iaz egindako agerraldi batean. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Sor marken gerizpean

Aitziber Arzallus
Euskal Herriko ardi gazta ekoizle gehienek hiru jatorri izendapenen arauei jarraituz egiten dute gazta, produktua errazago eta garestiago sal baitezakete. Ossau-Irati da handiena, eta Erronkari txikiena.

UDAKO SERIEA. Gaztaren bidea (I). Lurralde antolaketa.

Lazkaomendiko (Lazkao, Gipuzkoa) Intzartzu baserriko Aitor Iztueta artzainaren ardiak. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Oreka galduta

Aitziber Arzallus
Landaguneak husten ari dira Euskal Herrian, eta gaztagintza da irtenbide bakanetakoa baserrietan geratzen direnentzat, baina hari fin batetik zintzilik dago sektorea.

Lurrak berreskuratzeko borroka etengabea

Aitziber Arzallus
Nekazaritzarako lurrak galtzen ari dira Euskal Herrian. Haien iraupena ziurtatzeko sortu zuten Lurzaindia egitasmoa, eta emaitzak ematen ari da.
EHMBEko zuzendaritza batzordeko kideetako batzuk, Donostian egin zuten agerraldian; ezkerretik hasita hirugarrena da Aitor Bengoetxea. ©ANDONI CANELLADA / FOKU

Musika, barrutik kanpora

Aitziber Arzallus
Euskal Herriko Musika Bulegoak Ā«ilusioz betetako aro berri batiĀ» ekin dio. Egitura berria, bi urterako plan estrategikoa eta lehen baino baliabide gehiago ditu elkarteak.

Donostiaren argiak eta ilunak

Aitziber Arzallus

Errenta handia du Donostiak bataz beste, baina arrakala dago auzotik auzora, eta baita Gipuzkoako eskualdeen artean ere.

1 2 3 4 5