Egilea

Ane Insausti Barandiaran

Ane Insausti Barandiaran

Bere artikuluetan bilatu

 ©JON URBE / FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Ion Fontenla eta Aloña Jauregi. 'Zure platerean hasten da mundua' dokumentalaren egileak

«Politikoa da zerez elikatu erabakitzea»

Ane Insausti Barandiaran

Elikagaiak ekoizteko eta kontsumitzeko erak «ingurumenean, osasunean eta ekonomian» eragina duela nabarmendu dute.

 ©

Mantangorri

Pinporten atzeko ezkutuko lana

Ane Insausti Barandiaran

1000. zenbakia argitaratuko du gaur zortzi 'Mantangorri'-k, BERRIAren haurrentzako gehigarriak, eta festa batekin ospatuko dute, Txillida Lekun. Bertako langile izandakoek eta gaur egun bertan dabiltzanek, atzera begira jarrita, maitasunez hitz egiten dute egunkariko «kuttunaz».

BIG estudioak irabazi du Donostiako GOE eraikina diseinatzeko lehiaketa

Ane Insausti Barandiaran

Olatuen bidea izeneko proposamena ondu du Danimarkako BIG Bjarke Ingels Group etxeak BCC Basque Culinary Centerren bigarren eraikina egiteko, eta «gastronomiaren, talentuaren, zientziaren, berrikuntzaren, ekintzailetzaren eta hiriaren arteko lotura» irudikatu nahi du.

Traineru bat balearen harrapaketa antzezten, artxiboko irudi batean. ©ARITZ MUTIOZABAL / UROLA KOSTAKO HITZA

Azken balearen ehiza gomutan

Ane Insausti Barandiaran

Besteak beste, kontzertuak, sardina jana, herri bazkaria eta kantu kalejira egingo dituzte etzi, Orion, Balearen Egunean. Ohi baino egitarau «xumeagoa» antolatu arren, 1901eko maiatzaren 14an arrantzatutako azken balearen arrantza gogoratuko dute herritarrek, festa giroan.

 ©ANDONI CANELLADA / FOKU

Xabier Agote. Albaola Itsas Kultur Faktoriako presidentea

«Euskaldunak hainbat mendez baliatu ziren balea arrantzaz»

Ane Insausti Barandiaran

Balea arrantzak Euskal Herrian «erabateko» garrantzia izan zuela nabarmendu du Agotek. Uste du Balearen Eguna bezalako egunek itsasoarekin lotutako memoria berreskuratzen laguntzen dutela.

Joaldunek girotu zuten auzoa, txupinazoaren ostean. ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Gogotsu» itzuli dira festara

Ane Insausti Barandiaran

Bi urteko etenaren ondoren, herri eta auzoetako festak itzuli dira Euskal Herrira. Jai batzordeek antolaketarako zailtasunak izan dituztela onartu arren, adierazi dute jaietarako zuten ilusioak lagundu diela horiek gainditzen.

 ©JON URBE / FOKU

Josu Aztiria. Elhuyarren Adimen Artifiziala Hizkuntzan unitateko koordinatzailea

«Aurrerapauso bat eman behar da»

Ane Insausti Barandiaran

Aztiriak itzulpen automatikoaren bidez edukiak itzultzeak euskal hedabideei zer aukera ematen dizkien aztertu du Behategiko urtekarian.

 ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Edorta Lamo. Arrea jatetxeko sukaldaria

«Pozik gaude Kanpezu mapa gastronomikoan sartu dugulako»

Ane Insausti Barandiaran

Repsol gidan bigarren eguzkia lortu du Lamoren Arrea jatetxeak. Ingurua eta arbasoak omentzen dituzte bertan, erroei «hautsa kendu» eta «balioa emateko», beste belaunaldi baten ikuspegitik.

1 2 3 4 5