Egilea

Enekoitz Telleria Sarriegi

Enekoitz Telleria Sarriegi

Bere artikuluetan bilatu

 ©JON URBE / FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Ibon Gaztañazpi. Kazetaria

«Askatasun haizea dakar 'E, petrel'-ek»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Julio Villarren 'E, petrel' liburua euskaratu du Gaztañazpik. 50 urte bete ditu zenbait belaunaldi markatu zituen kaier hark, baina hegan segitzen du. «Nolabait, nik ere askatu ditut txikotak», aitortu du itzultzaileak.

<b>1. Hasiera.</b> Arantxa Irastorza, Euskadi Irratiak Donostiako Andia kalean zeukan lehen egoitzan, kontrolean (1982). ©EITB

Ahotsa euskarari

Enekoitz Telleria Sarriegi

Euskadi Irratiak gaurko egunez egin zuen lehen emisioa, duela 40 urte. Euskarari egindako ekarpena eta euskaldunek irrati «duin» bat izan zezaten egindako apustua aldarrikatu dituzte hasiera hartan eta gerora urte luzez bertan aritutakoek.

 ©BERRIA

Sukaldaritza saioak, gainezka egitear

Enekoitz Telleria Sarriegi

Sukaldaritza programak etenik gabe ugaritu dira telebistan, baina betekadaren mugan ikusten dituzte askok lehiaketen eta 'reality'-en zakuan sartu direnetik. Adituek, ordea, saio horien ekarpena nabarmendu dute: gastronomia bera «elementu transbertsal» bihurtu baita horiei esker.

 ©ENEKOITZ TELLERIA SARRIEGI

ATZEKOZ AURRERA. Iñaki Martiarena 'Mattin'. Marrazkilaria

«Presentzia galtzen ari da karikatura»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Euskal kulturan eta feminismoan nabarmendu diren 119 pertsonaiari euren 'Aurpegrafia' egin die Mattinek: liburuaren izena da, karikaturari egindako aitortza da, eta grafikoaren bidez euskarari egindako ekarpena.

<b>1. Horma.</b> Gazume mendira bidean (Gipuzkoa) dagoen harrizko horma bat, horma idorraren teknika erabiliz egindakoa. ©ENEKOITZ TELLERIA SARRIEGI

Horma lehorra: idorra ez da beti mortua

Enekoitz Telleria Sarriegi

Unescok ondare immaterialeko kultur ondasun izendatu zuen horma lehorra, 2018. urtean. Eraikuntzarako teknika bat da, harriak argamasarik gabe atontzen dituena. Euskal Herrian badira adibideak; horietako asko, galtzeko zorian.

 ©JON URBE / @FOKU

Mikroalgak: mikrotik makrora

Enekoitz Telleria Sarriegi

EHUk Algaloop enpresaren bidez abian jarritako proiektua hasia da gauzatzen: mikroalgak ekoizten dituzte Asteasun, eta 2023an hasiko dira saltzen. Proteina iturri dira, ongarri gisa erabil daitezke, eta kosmetikan eta medikuntzan ere bai.

 ©JAGOBA MANTEROLA / FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Amaia Elizagoien. Ipuin kontalaria

«Transmisioari egin diogun omenaldia da»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Gazteluaz bai, herriaz ere bai, baina herritarrez mintzo da gehienbat 'Amaiur' ipuina. Amaia Elizagoien kontalariak ondu du, Begoña Durrutyk ilustratu, eta Gaztelu elkarteak eta BERRIAk argitaratu.

Orbel artean gora egindako onddoak (<em>Boletus edulis</em>). ©E. T. S.

ATZEKOZ AURRERA

Udazkena ari du

Enekoitz Telleria Sarriegi

Hegoak lehortutako bazter eta orbeletan ari dira ateratzen onddoak basoetan, haizea bera bezala: bolada bortitzetan. Hezetasun falta nabarmena den arren, badira oraindik leku diren ez-lekuak.

Ikasleen eta irakasleen eskuak nahasian, Donostiako kaian, atzo. ©MAIALEN ANDRES / FOKU

ATZEKOZ AURRERA

Nola josten den hutsunea

Enekoitz Telleria Sarriegi

Saregileak Donostiako kaira bueltatu dira, Euskal Itsas Museoak eta Kofradia Itsas Etxeak deituta. «Baina zuek hau egiten segitzen duzue?», galdetu diete: «Erakutsi nahi dugu ez garela ikusezinak».

<b>1. Metak.</b> Jabier Tabernak Arantzan eginda dauzkan iratze metak. ©JAGOBA MANTEROLA / FOKU

Memorian metatuta

Enekoitz Telleria Sarriegi

Euskal Herriko paisaiatik desagertzear daude belar metak. Landa eremua teknifikatu egin da, beharrak beste batzuk dira orain, eta jada ez dute beren funtzioa betetzen: kontserbazioa. Baina, oso toki bakanetan bada ere, egiten dituzte oraindik metak. Arantzan, esaterako, iratze metak egiten dituzte.

1 2 3 4 5