Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, hauen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu Cookie Politika

Berria.eus

Profila Izaro Zinkunegi Barandiaran

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Bere artikuluetan bilatu

Azken artikuluak

 ©

Lurra eta osasuna, espiral berean

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Pasta ohiko osagaia da eguneroko menuan: energia iturria da, eta azkar prestatzen da, gainera. Euskal Herrian ere badira pasta ekoizle gutxi batzuk, eta hautu argia egin dute: osasuna eta ingurumena zaintzea, platerak arduraz betetzearekin batera.

Bihar Berrian

Bertako pasta, lurra eta elikadura zainduz

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Italiar jatorriko produktua da pasta, mundu osoan kontsumitzen bada ere. Euskal Herrian ere badaude pasta ekoizleak, eta haietako hiru ezagutuko ditugu bihar ‘Bizigiro’ gehigarrian.

 ©BERRIA

Munstro oroja(ki)lea

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Facebookek aldaketa ugari eragin ditu gizartean. 15 urte bete ditu sare sozialak, eta, hark bultzatuta, bizitza publikoagoa dute norbanakoek: ahotsa eman dio jendeari, baina baita espektakulu kutsuko berriei ere. Pribatutasunak eta datuen erabilerak zalantzak eragiten ditu.

Bihar Berrian

Banakoen bizitzak, sareak irentsita

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Facebookek 15 urte bete ditu; munduko sare sozialik handienak izandako bilakaera, gizartean eragindako aldaketak, erabiltzaileengan sortutako kezkak eta beste hainbat kontu aztertuko ditu bihar ‘Bizigiro’ gehigarriak.

 ©MARTINTXO ALTZUETA

Izan ala ez izan, norbere esku

Izaro Zinkunegi Barandiaran
Nortasuna da norbanakoaren ezaugarri behinenetako bat; pentsatzeko, sentitzeko eta jokatzeko moduek osatzen dute. Izaera, ordea, ez da finkoa, eta aldatu egiten da, onerako ala txarrerako; bizitzako etapek, inguruak, bizipenek eta beste zenbait faktorek eragiten dute.

Bihar Berrian

Nortasuna ez da betierekoa

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Pertsona bakoitzak bere nortasuna du, eta haren araberako jarrerak eta jokaerak izaten ditu bizitzan. Baina izaera ez da finkoa, eta alda daiteke. Hori aztertuko du bihar ‘Bizigiro’ gehigarriak.

ATZEKOZ AURRERA

Donostiako Antzoki Zaharrean aurkeztu zuten Naizen, atzo; 500 lagun bildu ziren. ©GORKA RUBIO / FOKU

Tximeleta azalberritu da

Izaro Zinkunegi Barandiaran
Naizen jaio da, Adingabe Transexualen Gurasoen Elkartea. Donostian aurkeztu dute elkartearen izen eta irudi berria; 100 familia baino gehiago biltzen ditu gaur egun.
<b>Kafe bildu berria. </b>Etiopiako Yayu basoan jasotako uzta. ©ALAN SCHALLER / UNION HAND-ROASTED COFFEE

Kafearen geroa, hutsa bezain beltza

Izaro Zinkunegi Barandiaran
Munduko kafe espezie basatien %60 galtzeko arriskuan daude; klima aldaketaren eta deforestazioaren eraginez, besteak beste. Arabica espeziea da haietako bat, kafe ekoizpenean gehien erabiltzen den espeziearen jatorrizkoa. Ale basatiak galtzeak ekoizten den kafeari ere eragingo lioke.

Bihar Berrian

Kafearen etorkizun mikatza

Izaro Zinkunegi Barandiaran

Ikertzaileek ohartarazi dutenez, kafe espezie basatien erdiak baino gehiago galtzeko arriskuan daude. Gai hori jorratuko dugu bihar 'Bizigiro' gehigarrian.

<b>Foie grasa. </b>Ospakizunetako ohiko platera da zenbait herrialdetan, Baita Euskal Herrian ere. ©EYHARTZEA

Ondare galaraziaren gibelean

Izaro Zinkunegi Barandiaran
Foie grasa saltzea debekatu dute Kalifornian (AEB), ahateek tratu txarrak jasaten dituztela argudiatuta. Frantzian, aldiz, kultur eta gastronomia ondarea da; Euskal Herrian ere hainbat plater preziatutako osagaia da ahate gibela. Iritzi kontrajarriak sortzen ditu gaiak.
1 2 3 4 5