Egilea

Josean Gil-Garcia

Josean Gil-Garcia

Bere artikuluetan bilatu

Hondartza eta ertz estrategiko batzuez gozatuko dugu urtegiko bira osatzen dugun bitartean. ©JOSEAN GIL-GARCIA

Mendi ibilbidea

Laurogeitaka urte dituen urtegi emaritsu bat da Orduntekoa. Hondartzak eta ertz bihurgunetsuak korrituko ditugu paisaia liluragarri hori deskubritzeko asmoz.

Iruatxetara bidean, Asuntzako parajetik igaroko gara, Anboto ederraren oinaldetik. ©JOSEAN GIL-GARCIA

Mendi ibilbidea

Urkiolako natur parkearen hego-ekialdeko muturrean gailentzen da Iruatxeta tontor karstikoa. Ibilbide honek Urkiolako mendatetik igotzea proposatuko du.

Toloñoko gailurretik gertu, monasterio zaharraren harriak daude. ©JOSEAN GIL-GARCIA

Mendi ibilbidea

Toloño mendigunea Bergantzu eta Bastida herrien artean goititzen da, biodibertsitate askotarikoa duen paradisu batean.

Sai arreak nagusi dira Valderejon. ©JOSEAN GIL-GARCIA

Mendi ibilbidea

Abenduaren azken egunera arte irekita dago Sierrako lepotik Lerongo atakara doan tarte malkartsua. Gune hori baliatuko dugu Recuencora igotzeko.

Perretxiko erakusketa Plentzian egitgen da. ©JOSEAN GIL-GARCIA

UDAKO SERIEA. Ibilian-ibilian, goxo-goxo, dastatu nahi? (eta VI). Plentzia eta perretxikoak.

Euskal Herriko plaza anitz usain sarkor eta atsegin batek biltzen ditu udazkena iristeaz batera. Tenperatura eta hezetasuna egokia direla, hosto iraunkorreko zein erorkorreko basoek artelan bitxiak ikusgai jartzen dituzte, zoko-moko guztietatik. Artelan xumeak goi sukaldaritzan arras desiratuak dira.

<b>Txerriak. </b>Orientazio mahaia dagoen talaian txerriak pilatzen dira, paisaiaz gozatzen ibiliko balira bezala. ©JOSEAN GIL-GARCIA

UDAKO SERIEA. Ibilian-ibilian, goxo-goxo, dastatu nahi? (V). Baiona eta xingarra.

Aspaldikoa da Baionak eta xingarrak duten lotura hertsia; Erdi Arotik dator tradizioa. Aurten, 557. feria antolatu da Errobi ibaiaren altzoan. Baionatik urrun ez, Pierre Oteiza xerri hazlea su eta ke dabil Aldudeko ibarrean. Hura bisitatzea da asmoa ibilbideari segika. Euskal txerri arrazaren atzetik ibilita, Kintoa sor-marka eskuratu zuen Oteizak, 2016an.

<b>Erlearen Eguna. </b>Usurbilen ospatzen da. ©JOSEAN GIL-GARCIA

UDAKO SERIEA. Ibilian-ibilian, goxo-goxo, dastatu nahi? (IV). Usurbil eta eztia.

Erleen lana isila izan arren, ez dago euren burrunba baino zirraragarriagorik. Alde guztietatik darie onuragarritasuna erleei. Arerioak, ordea, fronte askotatik gerturatzen zaizkie. Horiek horrela, intsektu polinizatzaileak gorriak ikusten ari dira bizimodua aurrera ateratzeko. Erlearen eta erlezainaren lanak goresteko, plaza ona da Usurbil.

Ilara luzeak izaten dira oliba olioa ahogozatzeko. ©JOSEAN GIL-GARCIA

UDAKO SERIEA. Ibilian-ibilian, goxo-goxo, dastatu nahi? (III). Arroitz eta oliba olioa.

Oliba Olioaren Festa ospatzen da Arroitz herrian. Ogi txigortua oliotan bustitzeko xedez, milaka bisitari biltzen dira jaialdira. Kanpainaren emaitza ahogozatzeko garaia izaki, postre lehiaketak, kontzertuak, eskulangintza saltegiak eta ekitaldi ofizialak antolatzen dira herrian.

Merkantzia gehiena salduta egoten da eguerdirako. ©JOSEAN GIL-GARCIA

UDAKO SERIEA. Ibilian-ibilian, goxo-goxo, dastatu nahi? (II). Sartaguda eta mertxikak.

Mertxikondo asko daude Sartagudako ordokietan, han eta hemen. Uda partean, jasotako uztari zukua ateratzeko abagunea iristen da. Mertxika koloretsuz janzten dira orduan karrikak eta plazak. Ez da horrenbeste koplarik: bisitariei nekazaritzaren lanik onena eskaintzeko unea da.

<b>Ribabellosa. </b>Arabako herri horretan egiten da boilurraren azoka. ©JOSEAN GIL-GARCIA

UDAKO SERIEA. Ibilian-ibilian (I). Ribabellosa eta boilur beltza.

Produktu bati lotuta daude herri asko: haiek ezagut daitezke BERRIAren udako serieari esker. Boilurrari laudorio egiteko, Ribabellosa aukeratu zuten duela lau urte. Makina bat bisitari joaten da urtero Arabako herri horretara, onddoaren bertuteak ezagutzeko.

1 2 3 4 5