Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, hauen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu Cookie Politika

Berria.eus

Profila Maite Alustiza

Maite Alustiza

Maite Alustiza

Bere artikuluetan bilatu

Azken artikuluak

ATZEKOZ AURRERA. Xila Pihlstrom eta Mika Marenk. Suomitar elkarteko kideak

Mika Marenk eta Xila Pihlstrom Suomitar elkarteko kideak, Donostiako Tabakaleran. ©JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

«Hemen, hizkuntza ez-indoeuroparrarekiko interes handia dago»

Maite Alustiza
Sorreratik, Suomitar elkartearen lehentasuna euskara-suomiera hiztegia egitea izan da, 2012an lortu zuten arte. Aise moldatzen dira bietan Pihlstrom eta Marenk finlandiarrak. Ospakizunetan dabiltza.

ATZEKOZ AURRERA. Mariu Emilas. 'Balenciaga: mi jefe' liburuaren egilea

 ©BERRIA

«Balentziagaren diskrezioa beti azaleratu izan da haren inguruan»

Maite Alustiza
Birraitona, aitona eta aita jostunak izan ditu Emilasek. Juan Mari aitaren zirriborrotik abiatuta, Cristobal Balentziaga jostunarekin lan egin zutenen testigantzak bildu ditu. «Memoria liburu bat da».

ATZEKOZ AURRERA. Maria Jose Jimenez. Ijito feministen elkarteko presidentea

 ©JON URBE / ARGAZKI PRESS

«Ez dugu ulertzen gure herriaren askatzea gizon ijitoekin ez bada»

Maite Alustiza
Ijitoak beti izan dira feministak, Jimenezek dioenez; Europa erdiko feministek, ordea, «kanpoan» utzi dituzte haien diskurtsoak. Ijito herria aintzat hartuko duten «politika errealak» nahi ditu.
 ©GAINDEGIA

Esperotako ongietorria egingo dien mapa

Maite Alustiza
Euskal Herriko mapa turistikoa sortu du Gaindegia behategiak, atzerritik iristen direnei ongietorria egiteko. Turismo bulegoetan zein ostatuetan zabalduko dute, doan. Sektoreko ordezkariak bat datoz: baliabide falta dago bisitariari Euskal Herria osorik aurkeztu ahal izateko.

Paulo Airaudo. Amelia jatetxeko sukaldaria

 ©JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

«Gure sukaldaritza sinplea da, baina zorroztasun handikoa»

Maite Alustiza
Lehen Michelin izarra jasota, Donostiako Amelia jatetxeko lantaldeak egindako lanaz «harro» dago Airaudo. Argentina eta Italiako sukaldaritza egiten dute, tokiko eta garaiko produktuekin.

ATZEKOZ AURRERA. Mike Nield. Sagardo saltzailea

 ©JAGOBA MANTEROLA / ARGAZKI PRESS

«Besteei kopiatuta, gure bihotza galtzen dugu»

Maite Alustiza
Ingalaterran geroz eta gehiago dira sagardoa egiten duten ekoizle txikiak, Nielden arabera. Edari ohikoa dute tabernetan, eta herrialdetik kanpo, arrakasta du «toki turistikoetan» ere.
Malen Amenabar, Mariñe Arbeo eta Ane Labaka, joan den astelehenean, BERRIAren Andoaingo egoitzan. ©JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

Sormena, nahi duten neurrian

Maite Alustiza
Bertsolari Txapelketa Nagusia modu berezian bizitzen ari dira Txakur Gorria sormen taldeko kideak; astero, Berria TBren 'Txapelpekoak' saiorako sorkuntza lan bat egiten dute. Iaz eratu zuten taldea, autosorkuntza eta autoekoizpenerako. Durangoko Azokan, bi lan berri aurkeztuko dituzte.
Intxauspe, Fernandez eta Unzueta antzezleak, Irungo saioko bideo bati begira, <em>Txapelpekoak</em> saioan. ©BERRIA

Umore puntu bat, bertsozaleei jarritakoa

Maite Alustiza
Antzerkia eta bertsolaritza gertuko dituzte Oroitz Unzuetak, Beñat Intxauspek, Mikel Fernandezek eta Hodei Iruretagoienak. Antzezle eta gidoilari gisa, eroso ibiltzen dira umorean, baita kamera aurrean ere.
Diego Prado sukaldari eta ikertzailea, Basque Culinary Center kanpoaldean jasotako hainbat basalandarerekin. ©GORKA RUBIO / ARGAZKI PRESS

Lurrak emandako identitatea

Maite Alustiza
Balio gastronomikoa duten basalandareak ikertzen ari dira Basque Culinary Centerreko ikerketa gastronomikoko laborategian, katalogo bat osatzeko. Sukaldaritza tradizionalean ez ezik, goi mailako gastronomian ere ohikoak dira, «identitatearen eta esklusibotasunaren» adierazle.
1 2 3 4 5