Egilea

Enekoitz Telleria Sarriegi

Enekoitz Telleria Sarriegi

Bere artikuluetan bilatu

Artaldea bidean behera, aurrez aurre Txindoki dutela. ©ENEKOITZ TELLERIA SARRIEGI

ATZEKOZ AURRERA

Larreen lorratzetan

Enekoitz Telleria Sarriegi

Aralarko larreak ireki dituzte, baina aurten ere ez da jairik egin Larraitzen. Izan da, ordea, lehen eguna baliatu eta eguraldi kaskarrari aurre eginda ganadua mendira igo duenik.

Balentziagaren eta Alaiaren piezak, Balentziaga Museoko erakusketan. ©JAVIER ETXEZARRETA / EFE

ATZEKOZ AURRERA

Formei buruzko elkarrizketak

Enekoitz Telleria Sarriegi

'Alaïa eta Balentziaga. Formaren eskultoreak' erakusketa paratu dute Getarian. Museoaren hamargarren urteurrenean, bi sortzaile horien jarduna jarri dute parez pare modu ikusgarrian.

 ©GORKA RUBIO / FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Julen Basterra Garmendia. Musikaria

«Kontatu daitezke gauzak hitzik gabe»

Enekoitz Telleria Sarriegi

«Esplorazioan» dabil Basterra: metaletik instrumentalera egin du, eta filosofiatik nekazaritzara. Zer sortzeko gai den esan nahian sortu du 'Sormen': gitarra klasikoa, akustikoan, hitzik gabe istorioak kontatzeko.

 ©VASSILIS THEODORIDIS

Liztor beltza du begiz jota

Enekoitz Telleria Sarriegi

Harraparirik ez zuelakoan hedatu da etenik gabe liztor asiarra. Galizian eta Katalunian egindako azken ikerketek, ordea, agerian utzi dute zapelatz liztorjaleak haren habiei gogor erasotzen diela. Galiziako ikerlariek diotenez, 24.500 habia desegin zituen 2018an.

Vluberrek enpresetara banatzen dituen plateretako batzuk: perretxiko risottoa, kuskus entsalada, ilarrak urdaiazpikoarekin, dilistak txorizoarekin eta izokin marmitakoa. ©BERRIA

Lanean ere jan liteke osasuntsu

Enekoitz Telleria Sarriegi

Plataforma bat eskarietarako eta sukalde bat otorduetarako, biak batu ditu Vluberrek. Helburua: langileen gustu eta beharretara egokitutako platerak eramatea enpresetara.

 ©ANDONI CANELLADA / @FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Andoitz Antzizar Lasa. Trikitilaria

«Gaizki saltzen dugu trikitia, oso gaizki»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Trikitiaren lehenaz, orainaz eta geroaz ari da Antzizar. Garbi dauka: «Sueltoan aritzera behartzen gaituzte, baina lotuan aritzeko egarriz gaude». Hitzaldi-kontzertu didaktikoa emango du etzi Oiartzunen.

<b>Plaza pandemia garaian.</b> Erosleak eta saltzaileak, Ordiziako azokan. ©JON URBE / FOKU

Argazki bat azokei

Enekoitz Telleria Sarriegi

Pandemiak errotik itxi zituen lehenak izan ziren ekoizleen azokak. Eta errotik ixte hark hainbat sustrai utzi ditu agerian: saretzeko beharrari, erreleboari eta gobernantza ereduari buruzko kezkak, besteak beste.

 ©JAGOBA MANTEROLA / FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Maite Perurena Zubitur. 301K proiektuaren sortzailea

«Estereotipoak apurtu nahi ditut»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Harriari tiraka ateratako haria da Perurenarena. Harri jasotzaileen txalekoak josten ditu, baina lehiarako ez ezik, kalerako ere izatea nahi du, materialez eta kolorez berrituta. «Ez, ez da inolaz ere harrikada bat».

Hainbat erabiltzailek sarean jarri dituzte Deep Nostalgia tresna erabilita egindako animazioak. Goitik behera: Sabino Arana eta Elvira Zipitria (Hiru Damatxok egina), Txirrita (Unai Gaztumendik) eta Jon Mirande (Beñat Sarasolak). ©BERRIA

Berpizteak baditu milaka aurpegi

Enekoitz Telleria Sarriegi

Hologramen eta adimen artifizialaren bidez, hildakoak ari dira biziz berritzen. Joandako artistak berriz itzularazteak sortu du eztabaida etikoa, baina hurbilekoak bizirik eta mugimenduan jartzeak estutu du korapiloa. Are da estuagoa bizirik daudenak jartzen badira gezurretan. Engainu mota berria da: 'deep fake'.

Luis Irizarren ikasle izandako sukaldariak eta lagunak, asteazkenean, Irungo Singular jatetxean. ©ANDONI CANELLADA / FOKU

Gastronomia

Maisu baten memoriak

Enekoitz Telleria Sarriegi

'Luis Irizar. Maestro de maestros' liburuak Euskal Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu. Haren ikasle eta miresle izandakoen babesean aurkeztu dute.

1 2 3 4 5