Egilea

Jakes Goikoetxea

Jakes Goikoetxea

Bere artikuluetan bilatu

<b>Gripea.</b> Herritar bati gripearen kontrako txertoa jartzen, Zarautzen. ©GORKA RUBIO / FOKU

Gripearen txertoan laguntza bila

Jakes Goikoetxea

Bioarabako talde bat ikertzen ari da ea gripearen txertoa hartzeak eraginik daukan bai SARS-CoV-2 birusaz kutsatzeko arriskuan, bai kutsatu osteko bilakaeran. Iaz Araban txertatzera deitu zituzten 64.000 herritarren datuak erabiltzen ari dira; txertatu zirenenak eta ez zirenenak.

 ©BERRIA

Genoma mozteko guraizeak

Jakes Goikoetxea

Edizio genetikorako CRISPR teknikak iraultza eragin zuen genetikan, eta garatzen jarraitzen du, zehatzagoa, seguruagoa eta eraginkorragoa izateko. Albiste bihurtu da berriro, Kimikako Nobel saria eman baitiete hura frogatu zutenei.

Bioterrako saltoki bat, atzo. 85 parte hartzen ari dira aurtengo azokan. ©IDOIA ZABALETA / FOKU

ATZEKOZ AURRERA

Aurrizkiak erakusgai

Jakes Goikoetxea

Abian da Bioterra, produktu ekologikoei eta bizimodu arduratsuago bati buruzko azoka, Irungo Ficoban. Janariez gain, eraikuntza, energia eta ehungintzako produktuak daude.

Ezkerretik eskuinera, bizkar muin osasuntsu bat, bizkar muin lesionatu bat eta karbonozko nanohodiekin neuronak konektatzea lortu den bizkar muin bat. ©PEDRO RAMOS / CIC BIOMAGUNE

Zientzia

'Nanohabiak' neuronak lotzeko

Jakes Goikoetxea

Bizkar muinaren zati bat moztuta daukaten arratoiei bi aldeetako neuronak berriro lotzea eta zabaltzea lortu dute CIC Biomaguneko bi ikerketa taldek, Italiako beste batekin elkarlanean. Karbonozko nanohodiz osatutako egiturak erabili dituzte lotura eragiteko eta sendotzeko.

Maura de Caldas eta Selassie Atadika sukaldariak. ©BERRIA

Sustrai beltzeko platerak

Jakes Goikoetxea

Lurraldean, lurraldearen historian eta lurraldeko bizimoduan errotutako sukaldaritza aldarrikatzen dute Maura de Caldas eta Selassie Atadika sukaldariek. Kolonbiarra bata, ghanatarra bestea. Sukaldaritza beltza da haiena. Donostiako Gastronomikan parte hartu dute.

Iazko kongresuko erakustaldi bat, Donostiako Kursaal jauregian. ©JUAN CARLOS RUIZ / FOKU

Gastronomia

Sukaldaritza birtuala

Jakes Goikoetxea

Aurrez aurreko agerraldirik eta ikuslerik gabe, aurtengo San Sebastian Gastronomika kongresua Internet bidezkoa izango da; astelehenean hasi eta ostiralean amaituko da

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

Zientzia. Judit Muñoz Matute. BCAMeko matematikaria

«Matematika ikertzen jarraitzea espero dut, ez daukat B planik»

Jakes Goikoetxea

Uhinen hedapenari buruzko ekuazioekin lan egiten du Muñozek, simulazioetarako oinarri matematiko sendoak sortzeko. Vicent Caselles saria jaso du aurten, eta AEBetara joango da urtarrilean.

<b>Informazioa. </b>Sorosle bat COVID-19aren kontrako neurriei buruzko oharrak jartzen Getxoko Ereaga hondartzan. ©LUIS JAUREGIALTZO / @FOKU

Olatua ez da lehertu hondartzetan

Jakes Goikoetxea

Uda berezia izan da aurtengoa, eta udaren kudeaketa ere bai, hondartzak dituzten herrietako arduradunentzat. BERRIArekin hitz egin duten udal agintariak gustura daude, zailtasunak zailtasun, hartutako neurriak eraginkorrak izan direlako.

 ©JON URBE / FOKU

ATZEKOZ AURRERA. Unai Ugartemendia. Kazetaria

«Iker Karrerak dena eman du»

Jakes Goikoetxea

Iker Karrera mendi korrikalariaren ibilbide luze eta oparoari buruzko liburua kaleratu du, harekin izandako solasaldietan oinarrituta. Argi eta garbi kontatu dituzte ultratrailetan bizitutakoak, epikarik gabe.

  1 2 3 4 5 6 7 8