Egilea

Maialen Unanue Irureta

Maialen Unanue Irureta

Bere artikuluetan bilatu

Barojaren garaiko Donostia nolakoa zen kontatu zuen Joxemari Karrerek, idazlearen rola hartuta, atzo. ©IDOIA ZABALETA / FOKU

ATZEKOZ AURRERA

Barojaren marmarrak

Maialen Unanue Irureta

'Pio Baroja Donostiara bisitan' ibilbide literarioa egin dute, Okendo plazatik Konstituzio plazara: hura jaio zen lekutik haren familiak inprenta bat zuen tokira, alegia.

 ©JON URBE / FOKU

Jock Zonfrillo. Sukaldaria

«Jaso dudana baino gehiago eman nahi nieke aborigenei»

Maialen Unanue Irureta

Basque Culinary World Prize saria jaso du Australiako aborigenekin egiten duen lanagatik: hiru proiektu jarri nahi ditu martxan Basque Culinaryk eta Eusko Jaurlaritzak emandako sari horrekin.

Elikadura zaintzea eta ez erretzea dira begiak zaintzeko oftalmologoek ematen dituzten aholkuak. ©PELLO ETXEBESTE

Osasuna

Ikusmen ona ez da betiko

Maialen Unanue Irureta

Begiak zaintzea garrantzitsua da, oftalmologoen ustez; batez ere, 6 urtetik behera eta 50etik gora: azterketak garaiz eginez gero, zenbait gaixotasun senda daitezke, kroniko bihurtu baino lehen.

Euskarazko lehen bi esaldiak Donemiliaga Kukulako monasterioan topatu zituzten: X. mendekoak dira. ©ABEL ALONSO / EFE

Agerikoak dira erroak

Maialen Unanue Irureta

Polemikatxo bat egon da Errioxan euskara hango ondarearen partetzat hartzea planteatu duelako alderdi sozialistak: euskarak Errioxan izandako zabalpena ikertu dute zenbait ikerlarik, baita frogatutzat eman ere erroak bota zituela han, alderdien arteko adierazpen trukeaz harago.

Zenbait probintziatan kalamua dendetan saltzen dute: irudian, Torontoko denda bat. ©OSVALDO PONCE / EFE

Ke zuririk ez

Maialen Unanue Irureta

Etzi beteko da hilabete Kanadan eta Quebecen aisialdirako kalamuaren salmenta legeztatu zutenetik: martxan jarri eta egun eskasetara, eskariari ezin aurre eginik gelditu dira dendariak.

<b>Galparsoro. </b>Hainbat eratako ogiak egin eta saltzen dituzte Donostiako Galparsoro okindegian. ©JON URBE / @FOKU

Ogia: izenaren atzeko izana

Maialen Unanue Irureta

Ogi arrunta zer den, zer berezia, zer den eskuz egindakoa eta zer den orantza edo legamia naturala arautuko du, besteak beste, Espainiako Gobernuak: ogia era batekoa edo bestekoa dela esan ahal izateko neurriak ezartzekotan dira.

 ©GORKA RUBIO / FOKU

Mitxelo Olaizola. Realeko tresnazain ohia

«Gaizki pasatzen dut Anoetan: nahiago dut partidak etxean ikusi»

Maialen Unanue Irureta

Hiru hilabete dira Olaizola erretiratu dela, 37 urtez Realean lan egin ostean: Zubietako zelaien mantentzeaz arduratu zen lehen urteetan; arropaz, botez eta baloiez, gero. Ez da inori belarriak goxatu zalea, eta, hala ere, asko estimatzen dute.

Iaz hasi ziren Baserriko Uzta saioak: lehenengoa, udazkenekoa, Antzuolako (Gipuzkoa) Pikunieta baserrian egin zuten, eta Anari aritu zen kantuan. ©BERRIA

Udazkeneko uzta dastatzear

Maialen Unanue Irureta

Fermin Balentzia eta Jesus Aiesa abeslariek estreinatuko dute, gaur, Baserriko Uztaren bigarren denboraldia: Oibarko Mendiko Upategietan egingo dute lehenengo saioa

Urpekari bat, Donostiako Aquariumeko tunelean mantentze lanak egiten. ©GORKA RUBIO / FOKU

ATZEKOZ AURRERA

Arrain artean, zulaketan

Maialen Unanue Irureta

Mantentze lanak egiten ari dira Donostiako Aquariumean: Kaliforniako Aquatic Solutions enpresa kontratatu dute horretarako, eta azaro amaiera bitartean iraungo dute lanek.

Euskal Herri osoko ekoizleen produktuak ikusi, dastatu eta erosteko aukera izango da. ©ARKAITZ APALATEGI

Idiazabalen bilduta

Maialen Unanue Irureta

Baserritarren Eguna eta Gaztaren Eguna batera egingo dituzte bihar. 40 gaztagile lehiatuko dira Euskal Herriko Gazta Txapelketan

  3 4 5 6 7 8 9 10 11