Bira

Itsushi

Itxaro Borda
2011ko otsailaren 9a
00:00
Entzun
Laster hanburger eta sushiz haziko gara. Europako lurralde zenbaitetan sushi-jatetxeak hanburgertegiak bezain ugariak dira jadanik. Azkenok baino bost aldiz janari gutxiago saltzen dute eta berezilariek ez dituzte etengabe garatzen aurrikusten. Erostahal galantarekiko kozina sakon ezagutzen duen elite batentzat adelatzen dira sushiak. Arraina alabaina gordinik irentsi behar da, gordinak daukan fama txarra gainditzen saiatuz. Gaurko garaietan guztia pasteurizatzen eta termizatzen da, pentsamendu politikoa barne. Ondorioak argi dira osasun –mentalaren- mailan.

Sushi-etxeen kopurua biderkatzen baldin bada mediterraneoko atun gorria, latinez thunnus thynnus, lanjerrean dago, honen geroa eta oraina halaber. Indar industrial erraldoiek buhatu zuten iragan udan ekologista apurrek Stromboli filman agertzen den arrantza mota horren baztertzea aipatu zutenean. Noski, proletargoaren antxoa lau urtez debekatzen ahal da, baina ez atun karmina kolorea, aberatsenen hazkurria delako. Sushia irensten duena halaz multinazional bateko goi-mailako langilea da, edo intelektuala —bada oraino horrelakorik?— eta hilabetean behin doa errestaurantera, emaztea eta haurrekin bistan dena.

Klase kordoka.
Iruzkinak
Ez dago iruzkinik

Ordenatu
0/500
Interesgarria izango zaizu
Nabarmenduak
Orain, aldi berria dator. Zure aldia. 2025erako 3.000 babesle berri behar ditugu iragana eta geroa orainaldian kontatzeko.