Noiz sortua: 2017-05-19 00:30:00

ATZEKOZ AURRERA. Aitor Elizegi. Sukaldaria eta enpresaria

«Euskadiko sukaldaritza aitzindaria da Europan»

30 urte daramatza Elizegik ostalaritzaren munduan, eta hainbat proiektutan parte hartu du. Gastronomiaz eta ekintzailetzaz hitz egin du Bilboko Azkuna zentroan.
LUIS JAUREGIALTZO / ARGAZKI PRESS Tamaina handiagoan ikusi

Alaitz Armendariz -

2017ko maiatzak 19
Basquery du izena Aitor Elizegik (Bilbo, 1966) duela hilabete abiatu duen proiektuak. Lokalean bertan egindako garagardoa zerbitzatzen duen Bilboko lehen jatetxea da. Bizkaiko hainbat jatetxe ere kudeatzen ditu Elizegik. Horrez gain, martxoan Bilbao Dendak-eko presidente izendatu zuten. Atzo, Bilboko Azkuna zentroan izan zen, Euskal Kazetarien Elkarteak eta Kazetarien Euskal Elkargoak antolatutako Bilbo, Euskal Gastronomiaren bihotz eta sukaldaritza. Apeu turistikoa mahai inguruan.

Sukaldaria, enpresaria, eta, orain, Bilbao Dendak-eko presidentea zara.

Elkarren ondorioak dira hirurak. Lehena da garrantzitsuena. Sukaldean aritzeko eta, batez ere, jendeari harrera egiteko, bere buruari bere espazio propioak sortzea proposatu zion sukaldari bat, alegia. Sustatu, marraztu, eta nire gastronomia espazio propioak izateko ilusioarengatik, enpresari hitza ere azaldu da, baina nik nahiago dut ekintzaile hitza. Baina pozik eta gustura nago, eta gustatzen zait mahai gainean proiektu berriak jartzea.

Gaminiz izan zen zure lehen jatetxea, Plentzian, baina denborarekin askoz gehiago ere ireki dituzu.

Sua, Baita Gaminiz, Panko, Bascook, Txocook, Basquery... sortu genituen, eta baita pare bat proiektu ere Berlin eta New Yorken. Basquery duela hilabete ireki dugu; lankide batzuentzako enkarguzko proiektu bat da, euren lanbidean aurrera egin dezaten partekatutako espazio bat. Pixka bat urruti geunden egunerokotasunetik, gazteengandik, eta ideia sinplea zen: ogitarteko saltoki moduko bat, etxeko garagardoa edateko aukerarekin.

Azken 20-30 urteetan nola aldatu da euskal sukaldaritza?

Zorte handia izan dugu 1960ko hamarkadara genuen herentziarekin heltzeagatik, eta horri formakuntza gehitu zaio, sektoreko ostalaritza eskolek dakarten jauzi kualitatiboarekin. Nik uste dut beldurrik gabe esan dezakegula hemengo sukaldaritza aitzindaria dela Europan; horrek esan nahi du munduan ere hala dela.

Zer erronka dakartza Bilbao Dendak-eko presidente izateak?

Lehena ikastea izango da. Bigarrena lan mahaian sortu da: argi ikusten dugu herrialdeko proiektua zein den: balioak dituen herrialde bat, jasangarria dena. Euskal kulturaren aldeko proiektu bat izan behar du, eta gastronomiaren aldeko beste proiektu bat izango da; hori guztiok adostu dugun apustuetariko bat da. Hausnarketa egin behar dugu, zein erakusleiho eskaintzen dizkiegun, lehenik, etxeko eta auzokoei, eta, gero, turismoak eskaintzen digun aukerari.

Zein egoeratan dago orain Bilboko merkataritza?

Azken zortzi urteak oso gogorrak izan dira. Krisiari Interneteko salmenten lehia batu zitzaion, atari berriak, plataforma berriak... eta zaila da azkar erreakzionatzea.

Albiste gehiago

Apirilaren 2an eguneratua, 13:00etan. ©BERRIA

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Euskal Herrian 10.022 gaixok eman dute positibo koronabirusaren proba eginda. 555 hil dira. COVID-19 gaitza izandako 2.459 pertsonari eman diete alta. Grafikoak, albiste barruan.

Gizon bat, Zagreben. ©ANTONIO BAT / EFE

Sakelakoen kokapena jasoko du Madrilek

Berria

Telefonica, Orange eta Vodafone konpainiek euren sareak erabiltzen dituzten sakelakoak non dauden kontrolatuko dute, eta informazioa Madrilgo Gobernuari emango diote. Koronabirusaren aurkako borrokan, populazioaren inguruko mugimenduei buruzko datuak biltzea da asmoa, Madrilen arabera, eta, gaineratu duenez, ikerketak ez ditu “gizabanakoen mugimenduak atzemango”, baizik datu “anonimoak eta multzoka”.

Murga, Urkullu eta Beltran de Heredia, diputazio iraunkorrean telematikoki azalpenak ematen. ©/ Irekia

Oposizioak «gardentasun falta» egotzi dio Urkulluri

Irati Urdalleta Lete

Iñigo Urkullu Jaurlaritzako lehendakariak azalpenak eman ditu Eusko Legebiltzarreko diputazio iraunkorreko bilkuran, EH Bilduk hala eskatuta. Argudiatu du «osasun arduradunen ezagutzan eta unean-unean jasotako informazioan oinarrituta» jokatu dutela.

Donostiako ospitaleko langile batzuk, mobilizazio batean ©Jon Urbe (Foku)

Osasuna bermatzen ez duten enpresak, fiskaltzara

Jokin Sagarzazu

LABek langileen kexak igorriko dizkio, zigor instrukzioko prozesuak ireki ditzala eskatzeko. Ohartarazi du oinarrizko zerbitzu batzuk «kolapsoan» daudela. ELAk, berriz, materiala bermatzeko eskatu dio EAEko Auzitegi Nagusiari.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Informazio osagarria

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna