ARDOXKA

Olatu kontuak

Roberto Sarriugarte -

2018ko irailak 15

Oporren bueltan, denboraldi berriari hasiera emateko, azken urteetako erritmoa mantenduz, Cadiz (Andaluzia, Espainia) inguruan erakutsi didaten ardo bat dakarkizuet hona. Beste berri batzuk ere ezagutu ditut, baina horiei beste batean egingo diegu tartea.

La Ola del Melillero da Victoria Ordoñez upategiak merkatura atera duen lehen ardo zuri lehorra. Batez ere Montes de Malaga parke naturaleko pedro ximenez mahatsa erabiliz egina dago, nahiz eta badiren ia bi mende mahats hori inguru horietatik ia erabat desagertu zela; eta, kopuru txikiago batean, Axarkiako moskatelak ematen dion gozotasun ukitua dauka.

Abiadura handiko itsasontzi batiristen da egunero Melillatik Malagara, eta, Malagako portuan sartzean, bat-bateko olatu bat sortzen du, segundo batzuk baino irauten ez duena eta bainu-hartzaileak —batez ere turistak— ezustean harrapatzen dituena. El Melillero da itsasontzi horri ematen zaion izen herrikoia, eta sortzen duen olatuari la ola del Melillero; hortik hartu dute ardoari izena emateko ideia, ardoa edaten duena ere ezustean harrapatuko duelako agian, ezuste erabat atsegina, alegia.

Pedro ximenez mahatsa ia erabat desagertua zegoen Montes de Malaga parke naturalean, eta berreskuratze lanak izugarrizko ikerketa eta kokatze lanak ekarri ditu; kilometroz kilometroko lana, mahatsondo bakan batzuk baino ez baitziren geratzen. Lan horiek Malaga, Casabermeja eta Colmenar udalerrietan burutu zen.

Malaga hiriburuan dagoen upategi bakarra dela ere azpimarratu nahi nuke.

Lasto-hori kolore distiratsua erakusten digu ardoak, et,a usainari dagokionez, oso delikatua eta dotorea dela azpimarratu nahi nuke, lore zuriak eta legamia ukituak dotorezia nabarmenduz. Ardo freskoa eta orekatua da ahoan; azidotasun bikaina erakusten du, baina freskotasun horrek ez dio ardoaren konplexutasuna, leuntasuna eta belustasunari tokirik kentzen.

Victoria Ordoñezen hitzetan, «ardo iradokitzailea, harrigarria eta berritzailea» da, eta ni erabat ados nago harekin.

Laburbilduz, ardo hori definitzeko zera esango nuke: ardo lehorra da, aroma delikatuak erakusten dituena, eta fruta, azidotasuna eta upelaren ukituaren arteko oreka ezin hobeto adierazten duena.

2015ean abiatu ziren upategiaren lanak, eta, lehen mahats bilketa esperimental hari esker, 10.000 botila merkaturatu zituzten, denak ere La Ola del Melillero markarekin.

Upategia 50.000 botila egiteko dago prestatua, eta helburuen artean dute ekoizpena handitu eta ardoa beste hainbat tokitan ezagutaraztea, bai eta merkatuan pixkanaka-pixkanaka lekua bilatzen joatea ere. Ardoa bikaina da, eta lanaren zati handia egina dute horrekin.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

 ©BERRIA

«Zientziarekiko interesa pizten lagun dezake Twitterrek»

Uxue Rey Gorraiz

74 ikertzailek hartu dute parte bosgarren Txiotesia lehiaketan. Ohi denez, erronka nork bere tesia sei txiotan azaltzea izan da. Gonzalez eta Urkola izendatu dituzte lehiaketako garaile.
Errinozeroaren hortza, gainean espeleotemarekin. Espeleotema aztertuta jakin dute duela 220.000 urtekoa dela gutxienez. ©VIRGINIA MARTINEZ PILLADO / EZEZAGUNA

Sakanako errinozeroa

Jakes Goikoetxea

EHUko ikertzaileek osatutako talde batek ondorioztatu du 1940an Olaztiko Koskobilo aztarnategian aurkitutako errinozero baten arrastoak duela 220.000 urtekoak direla: Erdi Pleistozenokoak. Garai hartako arrasto gehiago daude.
Irune Goñi bakarlari gasteiztarra kantatzen, oraindik eman ez duten <em>Oskola-</em>ren web saio batean. ©OSKOLA

Arrautza atzean uzteko oholtza bat

Iker Tubia

'Oskola' web telebista saioak hain ezagunak ez diren Gasteizko lau musika talderi emanen die ahotsa

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna