Albistea entzun

ARDOXKA

Olatu kontuak

Roberto Sarriugarte -

2018ko irailak 15

Oporren bueltan, denboraldi berriari hasiera emateko, azken urteetako erritmoa mantenduz, Cadiz (Andaluzia, Espainia) inguruan erakutsi didaten ardo bat dakarkizuet hona. Beste berri batzuk ere ezagutu ditut, baina horiei beste batean egingo diegu tartea.

La Ola del Melillero da Victoria Ordoñez upategiak merkatura atera duen lehen ardo zuri lehorra. Batez ere Montes de Malaga parke naturaleko pedro ximenez mahatsa erabiliz egina dago, nahiz eta badiren ia bi mende mahats hori inguru horietatik ia erabat desagertu zela; eta, kopuru txikiago batean, Axarkiako moskatelak ematen dion gozotasun ukitua dauka.

Abiadura handiko itsasontzi batiristen da egunero Melillatik Malagara, eta, Malagako portuan sartzean, bat-bateko olatu bat sortzen du, segundo batzuk baino irauten ez duena eta bainu-hartzaileak —batez ere turistak— ezustean harrapatzen dituena. El Melillero da itsasontzi horri ematen zaion izen herrikoia, eta sortzen duen olatuari la ola del Melillero; hortik hartu dute ardoari izena emateko ideia, ardoa edaten duena ere ezustean harrapatuko duelako agian, ezuste erabat atsegina, alegia.

Pedro ximenez mahatsa ia erabat desagertua zegoen Montes de Malaga parke naturalean, eta berreskuratze lanak izugarrizko ikerketa eta kokatze lanak ekarri ditu; kilometroz kilometroko lana, mahatsondo bakan batzuk baino ez baitziren geratzen. Lan horiek Malaga, Casabermeja eta Colmenar udalerrietan burutu zen.

Malaga hiriburuan dagoen upategi bakarra dela ere azpimarratu nahi nuke.

Lasto-hori kolore distiratsua erakusten digu ardoak, et,a usainari dagokionez, oso delikatua eta dotorea dela azpimarratu nahi nuke, lore zuriak eta legamia ukituak dotorezia nabarmenduz. Ardo freskoa eta orekatua da ahoan; azidotasun bikaina erakusten du, baina freskotasun horrek ez dio ardoaren konplexutasuna, leuntasuna eta belustasunari tokirik kentzen.

Victoria Ordoñezen hitzetan, «ardo iradokitzailea, harrigarria eta berritzailea» da, eta ni erabat ados nago harekin.

Laburbilduz, ardo hori definitzeko zera esango nuke: ardo lehorra da, aroma delikatuak erakusten dituena, eta fruta, azidotasuna eta upelaren ukituaren arteko oreka ezin hobeto adierazten duena.

2015ean abiatu ziren upategiaren lanak, eta, lehen mahats bilketa esperimental hari esker, 10.000 botila merkaturatu zituzten, denak ere La Ola del Melillero markarekin.

Upategia 50.000 botila egiteko dago prestatua, eta helburuen artean dute ekoizpena handitu eta ardoa beste hainbat tokitan ezagutaraztea, bai eta merkatuan pixkanaka-pixkanaka lekua bilatzen joatea ere. Ardoa bikaina da, eta lanaren zati handia egina dute horrekin.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusia, atzo, Bilbon, EITB 2030 estrategia plana azaltzen. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

Euskara eta kultura xede

Urtzi Urkizu

Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusiak etorkizuneko ildoen berri eman du. «Euskarri digital berrien aurrean, euskarazko edukiak bermatu behar ditugu», esan du, Bilbon.

 ©THE NORTH WATER

Itsasgizonen handinahia eta kalamitatea

Mikel Yarza Artola

Andrew Haigh zuzendari britainiarrak 'The North Water' telesaila plazaratu du, Artikoa esploratu zuten balea ehiztarien inguruko istorioa

<em>Petite maman</em> filmeko bi haur protagonistak. ©BERRIA

Haurtzaroaren denboratasuna

Gorka Erostarbe Leunda

Celine Sciammak bi neskatoren arteko harremana du ardatz 'Petite maman' bosgarren filmean. Amets giroa, iraupen laburra eta soiltasuna erabili ditu hari narratiboa ehuntzeko

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.