ARDOXKA

Amanciorenak

Roberto Sarriugarte -

2019ko otsailak 9

Losada Vinos de Finca Espainian dago, Leongo Bierzon, Pieros mendatean, Cacabelos eta Villafrancaren artean, Losada deituriko lursailean; Castro de la Ventosako aztarnategia aurrez aurre dauka. Upategia eraikitzean, bertoko harresiaren berreskuratze lanak izan omen ziren, nolabait, Jesus Manzanares arkitektoarentzat inspirazio iturri.

Enologiari dagokionez, upategiak mahatsak grabitatez funtzionatzea ahalbidetzen du, ponpa mekanikoak saihestuz eta mahatsaren egoera bikaina bermatuz. Ardoztatze eremua, upelak eta botilategia lurpean daude, eta horrek energia kontsumoa murriztea dakar, eta, ondorioz, ingurumenaren gaineko eragina gutxitzea.

Fincas de Losadaren erronka zera zen: upategitik gertu dauden udalerrietako mahasti txikiak lokalizatzea eta aukeratzea, mahasti horietako mencia mahatsak emango dituen ardo orekatuak, kolore sakonekoak eta azidotasun atsegindunak egitea, alegia. Bierzo sor-markak berpizkundea bizi izan zuen laurogeita hamarreko hamarkadaren amaieran, eta neurri handi batean, enologo gazte batzuei esker izan zen, besteak beste, Amancio Fernandez Losada Vinos de Finca upategiko enologoari esker.

Amancio Fernandez bertoko mahastizainen familiakoa da. Dominio de Tares upategian lanean ari zela ezagutu nuen nik, duela ia hamabost urte. Orduantxe lan hori utzi eta Fincas de Losadan ekin zion ibilbide berriari, 2005ean, hain zuzen ere. 20 urterekin hasi zituen ikasketak Requenako (Valentzia, Herrialde Katalanak) mahastizaintza eta enologia eskolan, eta gero Valladoliden (Espainia) graduondoko mahastizaintza ikasketak ere egin zituen.

Lehenengo lanak Duero aldean egin bazituen ere, laster itzuli zen Bierzora Bierzo berria abiatuko zuten enologo gazteen taldeko parte izatera. Enologo eta upategi buru berri horiek izan dira, nolabait, Bierzoko ardoak nazioartean ere goian jarri dituztenak.

Losadakoek lursailez lursail egiten dituzte ardoztatzeak, lursail bakoitzak dituen ezaugarri propioak nabarmentzeko asmoz.

Mencia mahatsa Erdi Arotik hona landu izan da Bierzoko paraje horietan. Klima kontinentala da nagusi, baina Atlantikoaren eraginpean; eta horrez gain, bertoko orografiak eta mahasti zaharrez landatutako partzela txikiek osatzen duten mosaikoari esker lortzen dira benetakotasunez gainezka agertzen diren ardoak. Zurietan, godello mahatsa da bertoko erregina.

Losadakoek hainbat ardo egiten dituzte. Beltzak: El Pajaro Rojo, Losada, Altos de Losada eta La Bienquerida; zuri bat: Losada Godello; eta beste gorri bat: 5 Rosas.

Ez dugu hemen tokirik banan-banan denak aztertzeko, baina denak dira benetan ederrak eta gozagarriak.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Haurrak eta hezitzaile bat Baztango haur eskolan. ©JAGOBA MANTEROLA / FOKU

Haur eskolak talde iraunkorrekin abiatuko dira Nafarroan

Olatz Esteban Ezkati

Lau egoera posible irudikatu ditu Hezkuntza Sailak, eta COVID-19aren bilakaeraren arabera ezarriko da bat edo beste. Jantoki zerbitzua bermatuko dutela esan du gobernuak

Pentsiodunek agerraldia egin zuten, atzo, Justizia jauregiaren aurrean, Bilbon. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

Pentsiodunek pandemiako testigantzen txostena aurkeztuko diote fiskaltzari

Maialen Arteaga

Irailaren 7an bilduko dira Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako fiskalarekin, pandemiako testigantzak biltzen dituen txostena emateko

Langile bat, Garesen, piperra biltzen iaz. ©Jesus Diges / efe

Nafarroan, PCR probak egingo dizkiete sasoikako langileei

Joxerra Senar

Abuztutik urrira bitartean, ardorako mahats bilketan edo bestelako barazki eta fruituen uzta bilketarako Nafarroaz kanpotik etorriko diren langileei probak egingo dizkiete, etan positibo emanez gero, konfinamenduan lagunduko die gobernuak.

Basurtun, PCR probak egiten ©Javier Zorrila / efe

300 positibotik gora Hego Euskal Herrian

Berria

Bizkaian eta Araban gorakada nabarmenak izan dira.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna