Albistea entzun

ERREZETA

Rosti suitzarra txekor saiheskiarekin

BERRIA Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2020ko ekainak 27 - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
Kilo 1 txekor saiheski.
Baratxuri buru 1.
Tipula 1.
3 patata.
Gurina.
Piper hauts beltza.
Gatza.
Brandy pixka bat.

1. Lehen pausoa labea berotzea izango da, 150 gradutan. Gero, labeko erretilu batean txekor saiheskia jarri, eta gatza bi aldeetatik bota. Baratxuri burua saiheskiaren aldamenean ipini, osorik zuritu eta aletu gabe. Tipula juliana lodian moztu, eta saiheskiaren gainean banatu. Ur pittin bat gehitu erretiluari. Labean sartu, eta mantendu ordubetez gutxi gorabehera, bueltarik eman gabe.

2. Bitartean, patatak egosi, ura irakiten dagoen lapiko batean, gatzik gabe. 40 bat minutuz egosi, pataten tamainaren arabera. Behin egosi ondoren, atera eta plater batean utzi hozten. Aurreko egunean egositako patata ere ondo datorkigu errezeta honetarako.

3. Labeko erretilua atera, eta labea 240 gradutara igo. Saiheskiari buelta eman, eta berriro labean sartu. Oraingoan, 25 bat minutuz eduki, saiheskia ongi gorritu dadin.

4. Bitartean, patatak zuritu, eta ontzi batean birrinduko ditugu. Gatza gehitu, eta piper hauts beltza ere bai. Zartagin batean, gurin koilarakada bat ipini, eta sutan jarri. Gurina urtu, eta kolorea hartzen hastean, patata birrindua bertara bota. Egurrezko koilara baten laguntzaz, patata pixka bat zanpatu, tortilla baten itxura har dezan. Bost bat minutuz utzi, ukitu gabe, ondo gorritu eta egin dadin, zartaginaren berotasunean. Ondoren, plater baten laguntzaz, buelta eman, eta berriro beste koilarakada bat gurin jarri zartaginean, eta patata berriro bertara bota, beste aldea ere gorritu dadin. Beste bost minutuz eduki, eta atera.

5. Saiheskia dagoeneko egina izango dugu. Labea itzali, eta labean bertan brandy txorrotada bat gehitu, eta labetik atera.

6. Dagoeneko prest ditugu osagai nagusiak. Beraz, plateran edo erretiluan saiheskia jarri, eta ondoan rostia. (Suitzan, Alemanian eta Frantzian ohikoa da haragia eta arraina rostiarekin zerbitzatzea).

Ea gustatzen zaizuen.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / FOKU

«Argazkiak badauka benetakoaren zigilua, eta hitzek ez»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Argazkilaritza dokumentalean sinisten du Morelesek: «Informazioa edukitzea kontzientzia edukitzea da, eta horrek ekitera eramaten zaitu». 'Urtzearen aztarna' paratu du Donostian, klima aldaketaz ohartarazteko.

 ©JON URBE / ARGAZKI PRESS

Basogintza eredu berri baterantz

Unai Etxenausia

Ez dago «baso perfektua» sortzeko errezeta magikorik, aldakorra baita Euskal Herriko paisaia. Errez kooperatibako kideak eredu berri bat ari dira lantzen eta proposatzen: baso bakoitzak espezie autoktonoak eta genetika ezberdinekoak izan behar dituela diote, «baso irregularrak» bihur daitezen.
Kotoi markak Irizarren autobusetako ehuna erabiliz sortutako jantziak. ©GORKA RUBIO/ FOKU

Moda egiteko beste modu bat

Amaia Jimenez Larrea

'Ekomoda' erakusketa jarri dute Ezkioko Igartubeiti baserri-museoan, maiatz hasierara arte. Autobusetan erabili gabeko ehunekin egindako jantziak daude ikusgai.
Naizen elkartearen aurkezpen eguneko argazkia, Donostiako Antzoki Zaharrean. ©GORKA RUBIO / FOKU

Naizendarren festa

Ane Insausti Barandiaran

Naizen elkarteak Bigarren Hezkuntzarako sortutako ikus-entzunezkoak eta kamiseta berriaren diseinua aurkeztuko ditu gaur, urteroko festan

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.