Albistea entzun

ERREZETA

Rosti suitzarra txekor saiheskiarekin

BERRIA Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2020ko ekainak 27

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
Kilo 1 txekor saiheski.
Baratxuri buru 1.
Tipula 1.
3 patata.
Gurina.
Piper hauts beltza.
Gatza.
Brandy pixka bat.

1. Lehen pausoa labea berotzea izango da, 150 gradutan. Gero, labeko erretilu batean txekor saiheskia jarri, eta gatza bi aldeetatik bota. Baratxuri burua saiheskiaren aldamenean ipini, osorik zuritu eta aletu gabe. Tipula juliana lodian moztu, eta saiheskiaren gainean banatu. Ur pittin bat gehitu erretiluari. Labean sartu, eta mantendu ordubetez gutxi gorabehera, bueltarik eman gabe.

2. Bitartean, patatak egosi, ura irakiten dagoen lapiko batean, gatzik gabe. 40 bat minutuz egosi, pataten tamainaren arabera. Behin egosi ondoren, atera eta plater batean utzi hozten. Aurreko egunean egositako patata ere ondo datorkigu errezeta honetarako.

3. Labeko erretilua atera, eta labea 240 gradutara igo. Saiheskiari buelta eman, eta berriro labean sartu. Oraingoan, 25 bat minutuz eduki, saiheskia ongi gorritu dadin.

4. Bitartean, patatak zuritu, eta ontzi batean birrinduko ditugu. Gatza gehitu, eta piper hauts beltza ere bai. Zartagin batean, gurin koilarakada bat ipini, eta sutan jarri. Gurina urtu, eta kolorea hartzen hastean, patata birrindua bertara bota. Egurrezko koilara baten laguntzaz, patata pixka bat zanpatu, tortilla baten itxura har dezan. Bost bat minutuz utzi, ukitu gabe, ondo gorritu eta egin dadin, zartaginaren berotasunean. Ondoren, plater baten laguntzaz, buelta eman, eta berriro beste koilarakada bat gurin jarri zartaginean, eta patata berriro bertara bota, beste aldea ere gorritu dadin. Beste bost minutuz eduki, eta atera.

5. Saiheskia dagoeneko egina izango dugu. Labea itzali, eta labean bertan brandy txorrotada bat gehitu, eta labetik atera.

6. Dagoeneko prest ditugu osagai nagusiak. Beraz, plateran edo erretiluan saiheskia jarri, eta ondoan rostia. (Suitzan, Alemanian eta Frantzian ohikoa da haragia eta arraina rostiarekin zerbitzatzea).

Ea gustatzen zaizuen.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

"Gezurra esango nuke izozkigile bokazioa nuela esango banu"

"Gezurra esango nuke izozkigile bokazioa nuela esango banu"

Aitziber Arzallus - Gipuzkoako Hitza

Afizioz surflaria, ofizioz ostalaria eta garraiolaria izandakoa, eta orain, izozkigilea da Alberdi. Ez daramatza urte asko sektore horretan, baina bere lekutxoa egiten asmatu du. Hainbat lehiaketa irabazi ditu jada, eta Espainiako final bat jokatuko du aurki.

Donostiako kaian dago ibilaldiko bigarren geldialdia, arrain saltzaileen inprobisazioak gogoratzeko. ©GORKA RUBIO / FOKU

Bidaia bat bertsolaritzara

Ane Insausti

'Bertsolaritza Donostian barrena' izeneko ibilbidea sortu du Bagera elkarteak. Parte Zaharrean zortzi geldialdi egitea proposatzen dute, bertsolaritzari buruzko istorioak entzuteko.
 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Helburua minbiziaren hilkortasuna saihestea da»

Zihara Jainaga Larrinaga

Biologia ikasketak egin zituen Zubiagak; genetika molekularrean espezializatu zen. AEBetan lanean ari zela, itzuli eta EHUko ikerlari izatea erabaki zuen. Minbiziaren oinarriak ikertzen ditu egun.
Joseba Aurkenerena eta Xerar Urrutia idazleek sortu dute Urruñako aldizkari berria. ©URTZI URKIZU

Kultur aldizkari bat Urruñan

Urtzi Urkizu

Artikuluen %90 baino gehiago euskaraz dira, eta urtean bi zenbaki argitaratuko dituzte

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.