Albistea entzun

ERREZETA

Begihandi arroz krematsua

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2022ko otsailak 5 - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
400 g arroz, albufera motakoa
800 gramoko begihandia.
Kalabazin 1.
2 tipulin.
2 baratxuri ale.
Gatza.
Oliba olio birjina.

1. Begihandia ongi garbitu, eta lauki txikietan moztu.
2. Tipulina, kalabazina eta baratxuri aleak ere laukitxoetan moztu.
3. Lehenik, zartagin edo lapiko zabala sutan jarri, oliba olio txorrotada batekin. Ongi beroa dagoenean, begihandi zatiak gehitu. Gatz pittin bat bota. Bost bat minutu pasatu ondoren, tipulina eta baratxuri puskak gehitu. Guztia ongi erregosi, 15 minutuz, su ertainean.
4. Ondoren, basokada bat ur gehitu, tapaz estali, eta beste ordu laurden batez erregosi, ura erabat lurrindu arte. Noizbehinka pixka bat nahastu.
5. Ondoren, tapa kendu; bertara kalabazina gehitu, eta baita arroza ere. Ura gehitu, arrozaren kantitatea halako hiru. Gatz pittin bat bota, eta hogei minutuz egosi, su ertainean. Denbora hori pasatu ondoren, oraindik ere beste 3 edo 4 minutuz pausaturik mantendu.
6. Ikusiko dugu, denbora pasatu ostean, oraindik ere arroza saldatsua dagoela. Hori da errezeta honetan lortu nahi duguna, arroz krematsua, saldatsua izatea.
7. Probatu nahi izanez gero, ideia polita da begihandien tinta errezeta honetan erabiltzea; horrela, arroz krematsu beltza lortuko dugu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Oihanederreko kideek azken emanaldia egin zuten atzo. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Oihanederren azken dantza

Unai Etxenausia

Gasteizko Oihaneder Euskararen Etxea proiektuko kideek azken emanaldia antolatu dute, Falerina lorategian. Liher eta Lukiek rock taldeak gonbidatu dituzte azken agurra egiteko.
Txarko. ©IRUÑEKO PEÑEN FEDERAZIOA / EZEZAGUNA

Enrique Maia ardatz peñen pankartetan

Iker Tubia

Iruñeko peñek larunbatean aterako dituzte pankartak karrikara. Iruñeko Peñen Federazioak eraso sexistarik ez onartzeko eta karrika «berreskuratzeko» deia egin du
1 ©JOSEBA AURKENERENA / EZEZAGUNA

Dantzaren zazpi jauziak

Ainize Madariaga

Hamaika aldaera eta izen izanik ere, egitura bat eta bera da. Galzorian izan zena partez berreskuratu zuten, estandarizatu eta demokratizatu. Dantza horrek euskalduna euskaldunago egin dezake.
Donatella Mani, Sussie Pussie eta Albina Stardust <em>drag queen</em>-ak, Uharten, artxiboko irudi batean. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Hemen dira nafar trabestiak

Iker Tubia

Lumak trabesti jaialdia eginen dute bihar, Burlatako udal parkean. Nafarroako 11 trabesti ariko dira banaka eta taldeka sortutako saioetan, Yogurinha Borovak gidatutako ikuskizun batean

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...