Albistea entzun

ERREZETA

Txekor azpizuna txanpiñoiekin, Oporto erara

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2020ko otsailak 8

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
2 azpizun xerra eder
200 g txanpiñoi
Oliba olioa
Gatza
Piper hauts beltza
Oporto basokada bat
Tipula pare bat

1. Lehenik, tipula zuritu, puska txikietan moztu, eta zartagin batean, oliba olio txorrotada batekin, 30 bat minutuz erregosi, su ertainean.

2. Ondoren, Oporto basokada bat gehitu, eta bost bat minutuz su bizian irakin, Oportoaren alkohola lurrindu dadin. Gorde.

3. Azpizuna pusketa luzetan moztu, eta gatz eta piper hautsaz goxatu.

4. Txanpiñoiak xafletan moztu, eta, zartagin batean, oliba olio pixka batez, eta gatz pittin batez, bixi-bixi pare bat minutuz frijitu. Gorde.

5. Zartagin handi bat edo wok bat edukiz gero, aukera ederra dago errezeta honetan erabiltzeko. Sutan ipini, eta, berotutakoan, olio txorrotada txiki bat jarri, eta, jarraian, azpizun pusketak gehitu.

6. Pare bat minutu pasatu ondoren, txanpiñoiak gehitu, eta, jarraian, Oportotan goxaturiko tipula ere gehitu.

7. Guztia minutu pare batez eduki sutan, eta, jarraian, prest dago mahaira zerbitzatzeko.

8. Nahi izanez gero, onddo edo txanpiñoi krema pixka batekin apaindu daiteke platera. Goxo-goxoa geldituko da.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Arturo Campion euskaltegiaren 50. urteurrenaren besta, atzo. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Beste hamaika istorio bizitzear

Yasmine Khris

IKA Iruñeko Arturo Campion euskaltegiaren 50. urteurrena kari, egun osoko besta egin dute. «Etxea» aurkitu zutela gogoratzera joan dira ikasle berriak, ikasle ohiak eta irakasleak.
 ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

«Albokari izaera mitologikoa eman zaio: benetan, jotzea ez da hain gaitza»

Amaia Igartua Aristondo

Kantuak entzuten, eta partitura irakurtezinek lagunduta: hala ikasi du alboka jotzen Koteronek. Autodidakta izan da: tresnaren inguruan ezer gutxi egon denez, sortuz joan behar izan du, beste batzuekin batera. Filosofia irakaslea da ogibidez.
Paul Verhoeven zinemagilearen <em>Benedetta</em> filma (2021) euskarazko azpidatziekin ikus daiteke Movistar Plusen. ©BERRIA

Movistar Plusen 148 film azpidatzi zituzten euskaraz 2021. urtean

Urtzi Urkizu

Iaz, 31 telesailetako 279 atalen euskarazko azpidatziak jarri zituen plataformak. Konpainiak 2014an hasi zuen akordioa Jaurlaritzarekin

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...