Albistea entzun

ERREZETA

Tuterako orburuak bakailao kokotxekin, pil-pilean

MAIALEN ANDRES / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2022ko maiatzak 7

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

12 orburu.
Kilo erdi bakailao kokotxa.
Oliba olioa.
Gatza.
Baratxuria.
Irina.
Kaiena piperra.

1. Lehenik, orburu freskoak prestatuko ditugu. Lapiko handi batean, ura erdiraino bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pittin bat bota, eta sutan jarri irakin arte. Bitartean, orburuak zuritu; txortena moztu gabe zuritu. Orburuaren punta moztu pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta bertan irakin hogei bat minutuz. Gorde.

2. Ondoren, lapiko zabal batean, oliba-olio txorrotada bat bota, lapikoaren azalera osoa ondo estaliaz. Baratxuri aleak txiki-txiki xehatu. Lapikoa su motelean jarri, eta baratxuriak gehitu; kaiena piperra osorik gehitu. Kokotxak gatzatu, eta, baratxuria dantzan hastean, kokotxak banan-banan lapikoan jarri, azala gora begira dutela.

3. Sua ahalik eta motelen jarri, eta lau bat minutuz kokotxak erregosi; ondoren, lapikoa sutik kendu.

4. Pil-pilaren prestaketan, pazientzia dugu osagai nagusia. Izan ere, lapikoa mugitzen hasi aurretik, 15 bat minutuz, atsedenean utzi behar dugu. Atseden hori beharrezkoa da olioa tenparatura egokienera iritsi dadin. Kokotxek barruan duten gelatina askatzen laguntzen du tenperatura horrek, eta gelatina horrek erraztuko digu pil-pil on bat lortzea.

5. Beraz, kokotxak zartaginean atsedenean ditugun bitartean, orburuak lapikotik atera, erditik moztu, eta labeko erretilu batean jarri; denak txukun errenkadan. Oliba-olio txorrotada bat bota, eta labean sartu, 200 gradutan. 15 bat minutuz eduki.

6. Denbora hori pasa ostean, heldu kokotxen lapikoaren bi kirtenei, eta, poliki-poliki, lapikoa mugitu, mugimendu borobilak eginez. Ikusiko dugu nola pil-pil saltsa ligatzen eta loditzen ari den. Pil-pila lortzean, eta mahaira zerbitzatu aurretik, berriro su motelean berotu lapikoa. Ondoren, labeko erretilua atera, eta plateretan banatu orburuak, bakoitzaren gainean kokotxa bat jarri. Azkenik, pil-pilaz busti.

Plater edo pintxo modura, fina eta berezia geldituko zaigu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Hemeretzigarren Glisseguna aroak mugatu badu ere, surf egin ahal izan dute goizean, Iban Iturbiderekin. ©GUILLAUME FAUVEAU

Glisseguna, urak atzemana

Ainize Madariaga

Seaskak eta Miarritzeko eta Angeluko ikastolek antolaturiko hemeretzigarren Glisseguna aroari moldatu behar izan zaio: giro baikorrean, goizean surfean bakarrik aritu ahal izan dira.
 ©MAIALEN ANDRES / FOKU

«Ikusten ikastea da margolaritza»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Erretiroa hartu du Telleriak: margo denda itxi du, eta eskolak emateari utzi dio. Baina margotzeari, ez. 'Arimaren margolariak' telebista saioan egin zen ezaguna, baina 50 urteko ibilia darama jada artearen munduan. «Esperimentatzen» jarraitu nahi du.
Iñigo Vicens eta Lur Errekondo, <em>Naufragoak</em> saioko aurkezleak, Gazteizko FesTVal jaialdian. ©EITB

'Naufragoak' abentura saio berria, Karibeko uharte galduetatik ETB1era

Olatz Silva Rodrigo

Asteartean estreinatuko dute 'reality'-a. Lur Errekondok eta Iñigo Vicensek aurkeztuko dute

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Irakurleen babesa ezinbestekoa da kazetaritza independente eta konprometitua egiten jarraitzeko.