Albistea entzun

ERREZETA

Tuterako orburuak bakailao kokotxekin, pil-pilean

MAIALEN ANDRES / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2022ko maiatzak 7

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

12 orburu.
Kilo erdi bakailao kokotxa.
Oliba olioa.
Gatza.
Baratxuria.
Irina.
Kaiena piperra.

1. Lehenik, orburu freskoak prestatuko ditugu. Lapiko handi batean, ura erdiraino bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pittin bat bota, eta sutan jarri irakin arte. Bitartean, orburuak zuritu; txortena moztu gabe zuritu. Orburuaren punta moztu pare bat zentimetro zabal. Ondoren, ur irakinetan sartu, eta bertan irakin hogei bat minutuz. Gorde.

2. Ondoren, lapiko zabal batean, oliba-olio txorrotada bat bota, lapikoaren azalera osoa ondo estaliaz. Baratxuri aleak txiki-txiki xehatu. Lapikoa su motelean jarri, eta baratxuriak gehitu; kaiena piperra osorik gehitu. Kokotxak gatzatu, eta, baratxuria dantzan hastean, kokotxak banan-banan lapikoan jarri, azala gora begira dutela.

3. Sua ahalik eta motelen jarri, eta lau bat minutuz kokotxak erregosi; ondoren, lapikoa sutik kendu.

4. Pil-pilaren prestaketan, pazientzia dugu osagai nagusia. Izan ere, lapikoa mugitzen hasi aurretik, 15 bat minutuz, atsedenean utzi behar dugu. Atseden hori beharrezkoa da olioa tenparatura egokienera iritsi dadin. Kokotxek barruan duten gelatina askatzen laguntzen du tenperatura horrek, eta gelatina horrek erraztuko digu pil-pil on bat lortzea.

5. Beraz, kokotxak zartaginean atsedenean ditugun bitartean, orburuak lapikotik atera, erditik moztu, eta labeko erretilu batean jarri; denak txukun errenkadan. Oliba-olio txorrotada bat bota, eta labean sartu, 200 gradutan. 15 bat minutuz eduki.

6. Denbora hori pasa ostean, heldu kokotxen lapikoaren bi kirtenei, eta, poliki-poliki, lapikoa mugitu, mugimendu borobilak eginez. Ikusiko dugu nola pil-pil saltsa ligatzen eta loditzen ari den. Pil-pila lortzean, eta mahaira zerbitzatu aurretik, berriro su motelean berotu lapikoa. Ondoren, labeko erretilua atera, eta plateretan banatu orburuak, bakoitzaren gainean kokotxa bat jarri. Azkenik, pil-pilaz busti.

Plater edo pintxo modura, fina eta berezia geldituko zaigu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / FOKU

«Argazkiak badauka benetakoaren zigilua, eta hitzek ez»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Argazkilaritza dokumentalean sinisten du Morelesek: «Informazioa edukitzea kontzientzia edukitzea da, eta horrek ekitera eramaten zaitu». 'Urtzearen aztarna' paratu du Donostian, klima aldaketaz ohartarazteko.

 ©JON URBE / ARGAZKI PRESS

Basogintza eredu berri baterantz

Unai Etxenausia

Ez dago «baso perfektua» sortzeko errezeta magikorik, aldakorra baita Euskal Herriko paisaia. Errez kooperatibako kideak eredu berri bat ari dira lantzen eta proposatzen: baso bakoitzak espezie autoktonoak eta genetika ezberdinekoak izan behar dituela diote, «baso irregularrak» bihur daitezen.
Kotoi markak Irizarren autobusetako ehuna erabiliz sortutako jantziak. ©GORKA RUBIO/ FOKU

Moda egiteko beste modu bat

Amaia Jimenez Larrea

'Ekomoda' erakusketa jarri dute Ezkioko Igartubeiti baserri-museoan, maiatz hasierara arte. Autobusetan erabili gabeko ehunekin egindako jantziak daude ikusgai.
Naizen elkartearen aurkezpen eguneko argazkia, Donostiako Antzoki Zaharrean. ©GORKA RUBIO / FOKU

Naizendarren festa

Ane Insausti Barandiaran

Naizen elkarteak Bigarren Hezkuntzarako sortutako ikus-entzunezkoak eta kamiseta berriaren diseinua aurkeztuko ditu gaur, urteroko festan

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...