Albistea entzun

ERREZETA

Kantauriko antxoak plantxan, galiziar ukituarekin

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2020ko azaroak 14 - Kuko Jatetxea. Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

24 antxoa handi.
Pipermorroa.
3 baratxuri ale.
2 dozena Padrongo piper.
Piper hauts gorria.
Oliba olioa.
Ekilore olioa.
Gatza.

1. Lehenik pipermorroa labean erreko dugu; horretarako, labea 200 gradutan berotzen jarriko dugu. Beroa dagoenean, erretilu batean, pipermorroa osorik ipiniko dugu, olio tanta batekin; hogeita bost bat minutuz erreko dugu. Ondoren, erretilutik atera, eta, epeltzen utzi ondoren, azala eta haziak kendu, eta tira luzeetan moztu.

2. Orain, antxoak garbitu, eta hezurra kendu, baina kontuz, isatsa moztu gabe. Beraz, antxoak zabaldurik geldituko zaizkigu, baina bukaeran isatsa mantenduz.

3. Hiru baratxuri aleak zuritu, eta ongi xehatu. Zartagin batean, oliba olio txorrotada batekin berotzen jarri. Gorritzen hasi aurretik, zartagina sutik aldendu, eta baratxuria bertan utzi, berotasunarekin egiten joan dadin. Horrela, baratxuri aletxoak ez dira erreko.

4. Padron piperrak frijitzeko, zartagin edo lapiko txiki batean, ekilore olioa ipini, eta, ongi beroa dagoenean, piperrak bertara gehitu; Gernikakoekin egiten dugun bezalaxe. Ondoren, sukaldeko papera dugun erretilu batera atera, olio soberakina kentzeko. Eta gatz lodia bota.

5. Zartagin zabal bat ongi berotu, eta antxoak seinaka plantxa modura frijituko ditugu. Baina adi: bakarrik azalaren aldetik pasako ditugu zartaginetik. Zartagina oso beroa dagoenez, azala karraskatsu geldituko zaigu, eta, finak direnez, haragia ondo egingo zaigu. Gauza bera egin gero antxoa guztiekin.

6. Erretilu zabal batean antxoak jarri, azala gora begira dutela, ongi lerrokatuta. Pipermorro tirak plateraren erdian jarri, eta azkenik, ozpin txorrotadatxo bat eta gatz pittin bat bota antxoen gainean. Ondoren, aurretik prestatu ditugun baratxuri xehatuak olio pixka batekin antxoen gainetik isuri, koilara baten laguntzaz. Eta ondoren, Padrongo piperrak plateraren inguruan ipini.

7. Galiziar ukitua emateko, nola ez, piper hauts gorria ongi zabaldu plater guztiaren gainetik.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusia, atzo, Bilbon, EITB 2030 estrategia plana azaltzen. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

Euskara eta kultura xede

Urtzi Urkizu

Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusiak etorkizuneko ildoen berri eman du. «Euskarri digital berrien aurrean, euskarazko edukiak bermatu behar ditugu», esan du, Bilbon.

 ©THE NORTH WATER

Itsasgizonen handinahia eta kalamitatea

Mikel Yarza Artola

Andrew Haigh zuzendari britainiarrak 'The North Water' telesaila plazaratu du, Artikoa esploratu zuten balea ehiztarien inguruko istorioa

<em>Petite maman</em> filmeko bi haur protagonistak. ©BERRIA

Haurtzaroaren denboratasuna

Gorka Erostarbe Leunda

Celine Sciammak bi neskatoren arteko harremana du ardatz 'Petite maman' bosgarren filmean. Amets giroa, iraupen laburra eta soiltasuna erabili ditu hari narratiboa ehuntzeko

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.