ERREZETA

Kantauriko antxoak plantxan, galiziar ukituarekin

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2020ko azaroak 14

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

24 antxoa handi.
Pipermorroa.
3 baratxuri ale.
2 dozena Padrongo piper.
Piper hauts gorria.
Oliba olioa.
Ekilore olioa.
Gatza.

1. Lehenik pipermorroa labean erreko dugu; horretarako, labea 200 gradutan berotzen jarriko dugu. Beroa dagoenean, erretilu batean, pipermorroa osorik ipiniko dugu, olio tanta batekin; hogeita bost bat minutuz erreko dugu. Ondoren, erretilutik atera, eta, epeltzen utzi ondoren, azala eta haziak kendu, eta tira luzeetan moztu.

2. Orain, antxoak garbitu, eta hezurra kendu, baina kontuz, isatsa moztu gabe. Beraz, antxoak zabaldurik geldituko zaizkigu, baina bukaeran isatsa mantenduz.

3. Hiru baratxuri aleak zuritu, eta ongi xehatu. Zartagin batean, oliba olio txorrotada batekin berotzen jarri. Gorritzen hasi aurretik, zartagina sutik aldendu, eta baratxuria bertan utzi, berotasunarekin egiten joan dadin. Horrela, baratxuri aletxoak ez dira erreko.

4. Padron piperrak frijitzeko, zartagin edo lapiko txiki batean, ekilore olioa ipini, eta, ongi beroa dagoenean, piperrak bertara gehitu; Gernikakoekin egiten dugun bezalaxe. Ondoren, sukaldeko papera dugun erretilu batera atera, olio soberakina kentzeko. Eta gatz lodia bota.

5. Zartagin zabal bat ongi berotu, eta antxoak seinaka plantxa modura frijituko ditugu. Baina adi: bakarrik azalaren aldetik pasako ditugu zartaginetik. Zartagina oso beroa dagoenez, azala karraskatsu geldituko zaigu, eta, finak direnez, haragia ondo egingo zaigu. Gauza bera egin gero antxoa guztiekin.

6. Erretilu zabal batean antxoak jarri, azala gora begira dutela, ongi lerrokatuta. Pipermorro tirak plateraren erdian jarri, eta azkenik, ozpin txorrotadatxo bat eta gatz pittin bat bota antxoen gainean. Ondoren, aurretik prestatu ditugun baratxuri xehatuak olio pixka batekin antxoen gainetik isuri, koilara baten laguntzaz. Eta ondoren, Padrongo piperrak plateraren inguruan ipini.

7. Galiziar ukitua emateko, nola ez, piper hauts gorria ongi zabaldu plater guztiaren gainetik.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

Erandioko Akarlanda parkean aukera dago barbakoak egiteko, paseoan, korrika eta bizikletan ibiltzeko, eta eskalatzeko. ©RAUL BOGAJO / FOKU

Arnasgune bat bidegurutzean

Uxue Gutierrez Lorenzo

Bilbo hirigunetik oso hurbil eta herri ugariren bidegurutzean dago Erandioko Akarlanda parkea. Besteak beste, eskalatzeko, paseoan ibiltzeko eta barbakoak egiteko aukera dago han.
 ©IÑIGO URIZ / @FOKU

«Pedagogiak independentzia lortzen ez badu, ez dugu sekula aurreratuko»

Iker Tubia

Apalategik uste du eskolaren eraketak pedagogoen eta ikerlarien esku egon beharko lukeela. Jorge Oteiza fundazioan aurrekoen lekukoa hartu duela azaldu du.
Inaxio Esnaola kazetaria, <em>Burdinola</em> saioaren arduraduna. ©MAITE REZABAL ARREGI / IRUTXULOKO HITZA

Heavya itzuli da uhinetara

Jakes Goikoetxea

Naiz irratia heavy metalari buruzko 'Burdinola' saioa ematen hasi da, Inaxio Esnaolaren eskutik

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.