Albistea entzun

ATZEKOZ AURRERA

Itsasoa berriro erakusmahaietan

Bermeoko arrain azoka aurrez aurre antolatu dute ostera ere, bi urtez online egin ondoren. Jende andana batu da Lamara inguruan, eta, erosketak ez ezik, ilusioa ere izan da nabarmen.
Gizon bat arrain kontserbei begira, Bermeoko arrain azokako postuetako batean.
Gizon bat arrain kontserbei begira, Bermeoko arrain azokako postuetako batean. ARITZ LOIOLA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Amaia Igartua Aristondo -

2022ko maiatzak 21 - Bermeo

Bakailaoaren zuri deigarria postu batzuetan, antxoen haragi iluna besteetan, atun egosia taxuz ordenatutako edukiontzi distiratsuetan. Bermeoko (Bizkaia) arrain azokako produktuok ikusi, eta, hala ere, batzuek ziztuan jo dute Lamerako kioskoaren pareko terraza estalira: lehenik, dastatu; ondoren, miatu eta erosi. Hegaluze sariaren ekitaldiak ere ez ditu hark bezainbeste erakarri —Rafa Sardinari eman diote aurten—. Dena den, terrazako lagun talde handiari erreparatzea nahikoa da ondorioztatzeko azokaren itzulerak zirrara eragiten duela: zabaldu berri dute, baina dagoeneko umoretsu daude andreak, berriketa zaratatsuan dabiltza txiki geratzen zaien plastikozko mahai baten bueltan, mahonezko arropak soinean eta arrantzale zapia lepoan. Haiengandik gertu, pizgarri bat aditu da: «Supermerkatuan baino merkeago daude produktuak!».

Azokaren 28. aldia da, eta, azken bi urteetan online egin eta gero, aurrez aurreko formatua berreskuratu dute aurten, bihar arte. «Pozarren gaude», adierazi du Royo kontserbetako Ana Jesus Beltranek. Urte guztietan hartu du parte, eta, orain erretiratuta dagoen arren, azoka egunetan beharra egiten du, laguntzeko.

Alakranako erakusmahaietan, Endika Etxebarria sukaldari eta enpresako komertziala pintxoak prestatzen ari da. «Atuna eskaintzen dugu, gehienbat; hori da gure negozioa. Hiru modutan egiten ari gara: tatakia, tartarra eta keztatua, carpaccio moduan, ozpin-olio batekin». Atun gordin edo oso gutxi egindakoaren kolore gorri ilunak jendea hurbilarazten du ezarian-ezarian. Modu askotan presta daitekeen jakia dela azpimarratu du Etxebarriak: «Gero eta modu gehiagotan kontsumitzen da, eta gazteek ere gordinik jan nahi dute».

Bakailaoak ere baditu bere zaleak, ordea. Arrainaren trontzo gordin osoak, kuboetan moztuak, eta bestelako aurkezpen batzuetan eskaintzen ditu Etxeko Makailoa dendako Marian Parte Aranburuk. «Dena ondo doa», dioenez. Eguraldia lagun, aurreko azoken traza hartzen dio oraingoari, jende kopuruari dagokionez, behintzat. «Barikuetan, herriko jendea etortzen da erosketak egitera. Ezagutzen gaituzte, eta babesa adieraztera datoz». Hurrengo egunetan, bezeroak aldatuz joaten dira. «Zapatuan, kanpoko jendea etortzen da, eta domekan, ordu gutxi batzuetan pila bat etortzen dira, bataila bat da», dio, umorez.

Lehengo aldien antza

Azoka alderik alde ikusi, ezagun batekin solastatu, eta zerbait erosi du jada Begoña Urbieta Olabarriagak. Atun kontserbak daramatza poltsa batean, eta beste batzuk ditu jopuntuan. «Hemendik kanpo senideak ditut, eta halako gauzak gustatzen zaizkie». Bermeon jaioa ez izan arren, berrogeitaka urte daramatza udalerrian, eta sarritan joan izan da arrain azokara.

Zehaztuak ditu egitekoak: «Lehenengo, barikuetan, erostera etortzen naiz, erosketak organ sartu, eta etxera. Hegaluze sariaren ekitaldia ikustera ere etortzen naiz. Zapatuetan, bazkaria egingo dut senarrarekin, lagunekin... Eta domeketan ez naiz etortzen». Ohi baino ilusio handiagoa igarri du.

Mantentzen da hasierako jende oldea. Gaitza da posturen bat topatzea kuxkuxerorik gabe, batzuek utzitako tokia berehala betetzen baitute inguruko norbaitzuk, eta etengabe ugaritzen ari dira askotariko marken poltsak bisitarien eskuetan.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / FOKU

«Argazkiak badauka benetakoaren zigilua, eta hitzek ez»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Argazkilaritza dokumentalean sinisten du Morelesek: «Informazioa edukitzea kontzientzia edukitzea da, eta horrek ekitera eramaten zaitu». 'Urtzearen aztarna' paratu du Donostian, klima aldaketaz ohartarazteko.

 ©JON URBE / ARGAZKI PRESS

Basogintza eredu berri baterantz

Unai Etxenausia

Ez dago «baso perfektua» sortzeko errezeta magikorik, aldakorra baita Euskal Herriko paisaia. Errez kooperatibako kideak eredu berri bat ari dira lantzen eta proposatzen: baso bakoitzak espezie autoktonoak eta genetika ezberdinekoak izan behar dituela diote, «baso irregularrak» bihur daitezen.
Kotoi markak Irizarren autobusetako ehuna erabiliz sortutako jantziak. ©GORKA RUBIO/ FOKU

Moda egiteko beste modu bat

Amaia Jimenez Larrea

'Ekomoda' erakusketa jarri dute Ezkioko Igartubeiti baserri-museoan, maiatz hasierara arte. Autobusetan erabili gabeko ehunekin egindako jantziak daude ikusgai.
Naizen elkartearen aurkezpen eguneko argazkia, Donostiako Antzoki Zaharrean. ©GORKA RUBIO / FOKU

Naizendarren festa

Ane Insausti Barandiaran

Naizen elkarteak Bigarren Hezkuntzarako sortutako ikus-entzunezkoak eta kamiseta berriaren diseinua aurkeztuko ditu gaur, urteroko festan

Kinka buletina

Klima larrialdiari eta ingurumenari buruzko azken berriak zabaltzen dituen buletina.

Iruzkinak kargatzen...