ATZEKOZ AURRERA

Garesek ez du piper egin

Piperrak saltzeko postuek dute apaindua Gares irail hasieratik. Birusak kezka sortu du, baina ez da jaitsi bezero kopurua. Ekoizleen arabera, aurtengoa ez da uzta ona izan, eguraldiagatik.
Bi lagun piperrak garbitzen, Garesko Baratzeen kalean.
Bi lagun piperrak garbitzen, Garesko Baratzeen kalean. JAGOBA MANTEROLA / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Uxue Rey Gorraiz -

2020ko urriak 17

Pandemiak ez du izutu piperra, ezta piperzaleak ere. Ez batak ez besteek ez dute huts egin urteroko topaketara, eta, beste behin, piper erreen usainak hartu du Gares (Nafarroa). Irail hasieratik, egunero izan da jendea Baratzeen kalean, bertan dauden postuetan piperrak erosteko asmoz. Azaro erdira arte izanen dira kale horretan.

Tradizio handikoa da Garesko piperra, eta, gainera, denboraren joanak ez du ahuldu herrian piperrak erosi eta bertan erretzeko ohitura. Izatez, erosleek erabaki dezakete piperrak gordinik eraman edo postu bakoitzak dituen makinetan erre, etxean egin beharreko lana aurrezte aldera. Bigarren aukera horren alde egiten dute gehienek. Aski nabaria da plazak hartzen duen itxura ikusita: piperrak erosi, eta postuen ertzetara baztertzen da jendea, hantxe bertan kentzeko zurtoina eta haziak piperrei, erre aurretik. Hori da modurik erosoena, erosle gehienen esanetan.

Erosoa bai, baina nekeza ere bada piperrak garbitzea, emaitza goxoa lortu nahi bada. Celia Yarnoz Iruñetik joan da Garesera, urtero bezala. Pikillo piperrak erosi ditu, eta ordu erdi luze darama jadanik haiei zurtoina kentzen. Bakarrik joan da gaurkoan, eta postuko langileek beraiek eman diote beharrezko tresneria. «Nekeza da, bai, baina nahiago dut lana orain eta hemen egin;, bestela, sekulako itxura hartuko luke nire sukaldeak», azaldu du. Dioenez, pozik hartzen du lana. Izan ere, horrela, urte osorako izanen ditu pikillo piperrak hozkailuan, kasik jateko prest.

Eguzkia lagun, garestarrek eta beste txoko batzuetatik etorritakoek atseginez egin dute itzulia postuen inguruan. Hala eta guztiz ere, ekoizleek nabarmendu dute aurten eguraldia ez dela batere ona izan piperraren uztarentzat. «Berehala jaitsi dira tenperaturak, eta, halako hotzarekin, konplikatua izan da heltzea», azaldu du Marisol Eiaralarrek, postuaren barruko aldetik. Dioenez, piper gutxiago bildu dituzte aurten, eta, beraz, gutxiago sal ditzakete.

Edonon sumatu daiteke pandemiak sortutako ezinegona, eta postuetan ere neurri bereziak hartu dituzte langileen zein erosleen segurtasuna bermatzeko. Zinta batzuk daude postu guztien inguruan eskegita, jendeak distantzia gorde dezan. Halere, birusak ez du uxatu jendea, eta bezero asko hartu dute postuek aurten. Are, Eiaralarrek adierazi du «gainezka» daudela. Kontxi Alvarez de Eulate iruindarra gerturatu zaio une batez, kalpisa piperrik gelditzen ote den galdetzera, eta hara saltzailearen erantzuna: «Gaur badago; bihar, ez dakit». Harritua begiratu dio Alvarez de Eulatek, baina segituan ohartu da egoeraren zergatiaz. «Gauden bezala, nork ez du nahiko, bada, etxea ederki hornitua izan?».

Kalitate handiko piperra

Herrikoak bertakoak, Gares ingurukoak edo Nafarroakoak izaten dira Baratzeen kaleko postuetara joaten diren gehienak. Dena dela, urtero, Euskal Herriko beste txoko batzuetako jendea ere erakartzen du piperrak. Mikel Gaztelu donostiarrak hamar bat aldiz egin du bisita kaleko postuetara. Lepo bete du autoaren atzealdea; 25 kilo erosi ditu aurten. Izan ere, Gazteluk bereziki maite ditu Garesko pikillo piperrak. «Ez dute zerikusirik latakoekin; ezin dira konparatu», adierazi du. Erreta eramaten ditu urtero, eta Auritzen (Nafarroan) garbitzen ditu, lagunartean. «Hiruzpalau lagun biltzen gara, eta iji eta aja ibiltzen gara bitartean. Oso gustura». Ahoa goxatzeko baino gehiagorako balio du piperrak, Gazteluren ustez. Bueltatuko da 2021ean.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Baionako ostatu bat, uztailean. ©Bob Edme

Ostatuak 22:00etan itxi beharko dituzte Ipar Euskal Herrian

Maddi Ane Txoperena Iribarren

Eric Spitz Pirinio Atlantikoetako prefetak neurri berriak iragarri ditu. Ostatuek ezinen dute eramateko alkoholik saldu 22:00etatik aitzina, eta karrikan ezinen da alkoholik edan 22:00etatik 08:00etara. Bezeroen erregistro bat egin beharko dute ostalariek. Ortzegunean jarriko dituzte neurriak indarrean, hamabortz egunerako, gutienez.

Bilboko taberna bat, edukiera murriztuta. ©Jaizki Fontaneda / Foku

Ostalarientzako diru laguntzak eskatu ditu EH Bilduk

Erredakzioa

Sektorea erreskatatzeko plan bat aurkeztu du koalizioak: Eusko Legebiltzarreko osoko bilkurara eramango du.

Ostalariek protesta egin dute gaur Nafarroako Gobernuaren aurrean. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Nafarroako ostalariak, itxieraren kontra: «Sektorea kriminalizatzen ari dira»

Ion Orzaiz

Tabernak eta jatetxeak «seguruak» direla adierazi du Nafarroako Ostalaritza eta Turismo Elkarteak. Elkarretaratzeak eginen dituzte ostegunetik aurrera

Udal langileak Azkoienen, kalea garbitzen. / ©Idoia Zabaleta, Foku

Gipuzkoak 100.000 biztanleko 500 positiboren langa gainditu du

Arantxa Iraola-Irati Urdalleta Lete

Hego Euskal Herrian egin dituzten testen %9,2k eman zuten atzo positibo. Eusko Jaurlaritzak ez du «ezer» baztertzen, baina, oraingoz, konfinamenduak eta etxeratze agindua ez daude mahai gainean.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna