Txotx festa Nafarroan

Nafarroako Sagardogileen elkarteak eta Lekunberriko Udalak Sagardo Eguna egingo dute igandean. Aurtengoa uzta «paregabea» izan da
Kirikoketa erakustaldia egingo dute, sagarrak modu tradizionalean zanpatuz.
Kirikoketa erakustaldia egingo dute, sagarrak modu tradizionalean zanpatuz. JUAN CARLOS RUIZ / FOKU

Peru Azpillaga -

2018ko irailak 22
Zazpigarren urtez jarraian, Lekunberriko Udalak (Nafarroa) eta Nafarroako Sagardogileen elkarteak Sagardo Eguna antolatu dute. Igandean izango da, Lekunberrin bertan, eta Nafarroako zenbait tokitako sagardoa dastatu ahalko dute bertaratzen diren guztiek. Sagardo garaia maiatzean bukatu zen arren, gero eta gutxiago geratzen da hurrengo denboraldirako. Sagarrak irailean heltzen dira, eta, beraz, sagardoa egiteko prozesua abiatzen da, urtarrilean garai berriarekin bukatu arte. Horregatik egiten da irailean Lekunberriko Sagardo Eguna.

Inma Etxarri Lekunberriko kultur teknikaria ibili da, besteak beste, egunaren nondik norakoak zehazten. Azaldu duenaren arabera, sagardoak funtsezko garrantzia du eskualdearen garapenean. «Inguru honetan, bi sagardo ekoizle daude, bat Lekunberrin, eta bestea Aldatzen, eta haiei bururatu zitzaien halako egun bat antolatzea». Sagardo Egunean Nafarroako ekoizleak elkartzen dira, eta beren produktuak jendeari eskaintzen dizkiote. «Aitzakia horrekin hasi ginen eguna antolatzen orain dela zazpi urte, eta espero dugu, oraindik ere, beste asko izatea aurretik», erantsi du. Egunean bertan, pertsona bakoitzak baso bat erosten du, eta, baso horrekin, postuetako sagardoak dastatzeko aukera izaten da, nahi adina sagardo edateko aukera. Horrez gain, postu bakoitzean sagardo botilak egoten dira salgai.

Egun osoan, musika, ikuskizunak eta erakustaldiak izaten dira, baita eskualdeko mota guztietako produktuak eskaintzen dituzten nekazaritza elikagaien eta eskulangileen produktuen azokak ere. Gainera, sagar mota ugari erakutsiko dituzte, eta sagardoa dastatzeko aukera izango da; gainera, kirikoketa erakustaldia egiten da: sagarrak txikitzea antzina egiten zen bezala. «Oso ekitaldi polita izaten da; sagarrak modu tradizionalean zanpatzen dituzte, gure arbasoek egiten zuten bezala», azpimarratu du Etxarrik.

Azaldu duenez, Lekunberri eta Larraun ingurua beti egon da nekazaritzarekin eta abeltzaintzarekin lotuta, baina, bere kokapenaren ondorioz, baita zerbitzuekin eta turismoarekin ere. «Turismo dezente izaten da hemen. Lekunberri eta Larraun Donostia eta Iruñe artean daude, eta, mendi ederrez inguratuta egonik, beti etorri izan da jende asko. Sagardotegiak ere funtsezkoak izan dira prozesu horretan tokiko ekonomia garatzen laguntzeko. Neguko egun apaletan, adibidez, jendea herrira etortzea eragiten dute, eta baita eskualdean turismoa egitea ere».

Aurtengo sagardoari lotuz, benetan «goxoa» atera dela nabarmendu du Etxarrik. «Ekoizleek beti esaten duten arren hemen oso sagardo ona dugula, aurtengoa, niretzat, paregabea izan da», erantsi du Etxarrik.

Sagardoaren Eguna

Bihar, goiz osoan, Lekunberrin (Nafarroa).

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

Irakurtzen ari zaren edukia libre ematen jarraitu nahi dugu. Euskaraz informatzea da gure eginkizuna, zure eskubidea. Sareko irakurlea bazara, konprometitu zaitez irakurtzen ari zarenarekin. Geroa zugan.

Izan zaitez BERRIAlaguna