Ibarbi Errezilgo Errezil sagarraren elkarteak bultzatu du aurreneko egitasmoa, proiektu berri bat: Errezil sagarraren ibilbidea. Aurtengo sagarraren asteko berrikuntza nagusia da, eta gaur bertan aurkeztuko dute, 11:00etan. Errezil sagarra ikertzen, ezagutzen eta zabaltzen dihardu Ibarbi taldeak, eta horretarako antolatu du ibilbidea, are gehiago zabaltzeko Errezilgo sagarraren izena.
Ingurua ezagutzea da egitasmoaren helburu nagusia, eta sagarraren munduko informazioa biltzea herriaren inguruko sagastietan zehar. Fruituarekin lotuta, baserria, kultura eta ohiturak emango dituzte ezagutzera.
Ibilbideak 3,4 kilometro ditu, Errezilen inguruan, eta geldialdiak daude zenbait gunetan, hainbat xehetasunen inguruan hitz egiteko. Informazio posteak, panelak eta bestelakoak jarri dituzte horretarako, ibiltarien eskura egon dadin.
Koldobika Jauregi eskultoreak diseinatu du ibilbidea, eta Gipuzkoako Mendi Federazioak markatu du. Horrez gainera, Jauregik sagar itxurako hiru eskultura egin ditu herrian jartzeko: bi sarreretan eta plazako panel batean. Eskultoreak berak inauguratuko eta aurkeztuko du ibilbidea, gaur goizean, Juan Jose Eizmendi Loidisaletxe bertsolariarekin batera.
Joan den asteko ostiralean abiatu zuten Sagarraren Astea, eta bihar itxiko dute. Azoka eguna egingo dute herrian horretarako. 10:00 eta 14:00 bitartean jarriko dituzte sagar eta sagarkiz beteriko postuak, jai giroan.
Sagar muztioa nola egiten den ikusteko aukera egongo da, baita hura dastatzekoa ere. Artisauek otarreak eta eskulanak jarriko dituzte, eta sagar dultzearen herrilehiaketa egingo dute. Jakoba Errekondo paisajista eta agronomoa ere izango da, herritarrek egindako galderei erantzuteko.
Errezetak sagarrarekin
Urola Gustagarri egitasmoak ere bat egin du Errezil sagarraren astearekin. «Eskualdeko produkturik garrantzitsuenetariko eta ezagunetariko» bat da sagarra,haien arabera, eta produktu horrekin egindako errezeta eskuorri bat kaleratu dute. Errezilgo Izarre jatetxeko eta Azpeitiko Elikaguneko sukaldariak gonbidatu dituzte errezetak prestatzera.
Sei errezeta aurkeztu dituzte liburuxkan: Errezil sagar, tomate eta gazta entsalada; oilasko eta Errezil sagar krepa; Errezil sagar krunblea; oilasko errea; usoak saltsan; eta Errezil sagar erreak. Eskuorria eskuragarri dago jada.