Albistea entzun

ERREZETA

Nafarroako orburuak hirugihar onduarekin

GORKA RUBIO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2022ko otsailak 19 - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT
12 orburu.
Dozena bat xafla hirugihar ondu.
Irin koilarakada pare bat.
Gatza.
Oliba olio birjina.

1. Errezeta hau prestatzeko, lehenik orburuekin hasiko gara. Lapiko bat urez bete, eta irin koilarakada pare bat eta gatz pittin bat bota. Sutan jarri berotzen, irakin arte. Bitartean, dozena bat orburu hartu, eta horiei lehen orriak kenduko dizkiegu, beldurrik gabe kendu, kanpoko hostoak baitira gogorrenak. Zuztarrak, berriz, moztu gabe zuritu, findu arte. Garrantzitsua da ordena hori errespetatzea, bestela orburuak azkar belzten hasiko zaizkigu. Orain, ur irakinetara bota, eta hamar bat minutuz irakiten eduki. Sua itzali, eta bertan utzi, hoztu arte. Ondoren, atera, eta goitik behera luzeraka moztu orburu guztiak. Gorde.
2. Plantxa edo zartagin zabal bat berotzen jarri; ondo berotuta dagoenean, orburuak multzoka bertatik pasatu, orburuaren alde bakarra nahikoa da, alde lisoa (barrualdea). Plantxatik pasatu ahala, labeko erretilu batean jarriz joan, bata bestaren ondoan txukun-txukun.
3. Orain hirugihar ondu xaflak erditik moztu, eta horiek orburu zatien gainean ipini, banaka-banaka. Labea berotzen jarri, 200 gradutan. Beroa dagoenean, erretilua labean sartu, eta bost minutuz eduki hirugiharra txigortu eta orburuak berotu daitezen.
4. Labetik atera, platerean jarri eta gainetik oliba olio txorrotada fin batez busti.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Oihanederreko kideek azken emanaldia egin zuten atzo. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Oihanederren azken dantza

Unai Etxenausia

Gasteizko Oihaneder Euskararen Etxea proiektuko kideek azken emanaldia antolatu dute, Falerina lorategian. Liher eta Lukiek rock taldeak gonbidatu dituzte azken agurra egiteko.
Txarko. ©IRUÑEKO PEÑEN FEDERAZIOA / EZEZAGUNA

Enrique Maia ardatz peñen pankartetan

Iker Tubia

Iruñeko peñek larunbatean aterako dituzte pankartak karrikara. Iruñeko Peñen Federazioak eraso sexistarik ez onartzeko eta karrika «berreskuratzeko» deia egin du
1 ©JOSEBA AURKENERENA / EZEZAGUNA

Dantzaren zazpi jauziak

Ainize Madariaga

Hamaika aldaera eta izen izanik ere, egitura bat eta bera da. Galzorian izan zena partez berreskuratu zuten, estandarizatu eta demokratizatu. Dantza horrek euskalduna euskaldunago egin dezake.
Donatella Mani, Sussie Pussie eta Albina Stardust <em>drag queen</em>-ak, Uharten, artxiboko irudi batean. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Hemen dira nafar trabestiak

Iker Tubia

Lumak trabesti jaialdia eginen dute bihar, Burlatako udal parkean. Nafarroako 11 trabesti ariko dira banaka eta taldeka sortutako saioetan, Yogurinha Borovak gidatutako ikuskizun batean

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.