Albistea entzun

Akats batetik hasita

Joxe Mari Aizega - Basque Culinary Center-eko, zuzendari nagusia

2019ko martxoak 8

Akatsetatik ikasten da. Basque Culinary Center-ek lan eskaintza berri bat iragartzerakoan izandako deskuidu batek, akats horrek, probokatu du BERRIAk argitaratutako iritzi artikulua. Euskara menderatzea baldintza ezinbestekoa zuen lanpostua zen, ingelesaren eta gazteleraren pare komunikazio teknikari bat bilatzeko iragarkia. Modu ezegoki batean argitaratu genuen, hori argi dago. Errekonozitzen dugu akats hori.

Helburua, aldiz, argia zen, teknikariak euskara menderatu beharra zuen, gazteleraz eta ingelesaz gain. Kondizio hori hautagaiak hautatzeko momentuan erabili zen eta, horrela izan da, elkarrizketa prozesuaren ondorioz hautatu eta kontratatu dugun teknikariak euskara menderatzen du.

Jatorria eta oraina

Basque Culinary Center-ek hasieratik izan du euskal gastronomiaren garapena oinarritzat harturik, nazioarte mailan erreferentea izan zitekeen hezkuntza, ikerketa eta berrikuntza zentroa bihurtzeko helburua. Egun, mundu mailan errekonozitua dagoen zentroa da, eta 32 herrialdetako ikasleak ditugu ikasturte honetan.

Gure sorreratik pasatu diren ia hamar urteetan, euskal gizartearekin lotura eta naziorteko begirada uztartu ditugu.

Urte hauetan euskara ere zaindu eta landu du. Gastronomia Zientzien Fakultatea, Mondragon Unibertsitateari atxikia dago, eta euskara gure nortasunean dago. Izaera hau Basque Culinary Center-en topatzen diren kultura ezberdinekin uztartu dugu. Uztartze honek eskatu izan du ere BCCn lan egiten duen langile taldean hizkuntza eta kultura ezberdinak dituzten pertsonak izatea. Elebidunak eta elehirudunak, ikasgai eta beharren arabera. Bertakoaren eta kanpokoaren oreka dinamikoa lortzeko helburuarekin.

Basque Culinary Center-en komunikazioa

Testuinguru horretan, Basque Culinary Center-ek bermatzen du euskararen erabilera euskal hiztunentzat. Hainbat bideren bitartez egiten dugu hori:

-Harrera telefonikoa euskaraz,

-Eraikinaren sarreran harrera euskaraz,

-Gure jatxeetara bazkaltzera datozenentzat menuak edo kartak euskaraz,

-Barne eta kanpo komunikazioak euskaraz, jaulkitzen diren prentsa-ohar guztiak euskaraz eta gazteleraz egiten dira, eta ingelesez askotan ekimenen eta beharren arabera.

-Basque Culinary Center-en web-a euskaraz dago.

Hainbat katalogo euskaraz egiten dira: Gradukoak, BCulinary Club, gastronomia zaleentzat eskaintzen ditugun ikastaroenak...

-Egiten ditugun aurkezpenak hiru hizkuntzetan daude

Eta abar.

Bertakoen alde

Euskararen erabilera bermatzeaz gain, bertako gastronomia eragileekin, euskal janari eta edarien arloan dauden hainbat eragilerekin, ikastetxeekin, kultur erakundeekin, bertako komunikabideekin... hainbat ekimen eta lankidetza erlazio garatzen ditugu urtean zehar.

Batzuk aipatzearren euskal gastronomiaren jardualdiak Gastronomia Zientzien Fakultatean, HAZIrekin egiten diren hainbat egitasmo, Haragi Topaketa Tolosan, Bertso gutiziak Hernaniko eragileekin, Eroskirekin ikastetxeetan elikadura hezkuntza garatzea, zaleentzat antolatzen diren hainbat eta hainbat ekimen...

Atzerrian egiten dituzten ekimenetan ere Euskadiren enbaxadore gara, gure herriaren irudi eta kultura ezagutaraziz.

Etengabeko hobekuntza

Etengabeko hobekuntza eta berrikuntza dira Basque Culinary Center-en ezaugarriak, hainbat arloetan ageri direnak. Euskararen arloan ere bai, etengabeko hobekuntza helburu izanik, lanean jarraitzen dugu. Urte honetan gure helburua da Euskara Plan berri bat garatzea, lanean hasirik gaude eta gure politika eta praktikak hobetzea dugu helburu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Hutsaren bahea
Arrosarioa
 ©BERRIA

Garai konplexuei aurre egiteko kazetaritza bat

Beatriz Zabalondo - BERRIA Taldeko lehendakaria / Martxelo Otamendi - BERRIAko zuzendaria

Iaz BERRIA Taldeak egindakoaren errepasoa duzu hau. Kazetaritza da gure eginkizuna, euskarazko kalitateko kazetaritza; erreferente informatiboa izatea helburu. Beraz, hortik hasi dugu errepasoa, gero arlo ekonomikoari, komunitateari eta erronka berriei leku egiteko.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.