Noiz sortua: 2019-03-08 00:30:00

Akats batetik hasita

Joxe Mari Aizega - Basque Culinary Center-eko, zuzendari nagusia

2019ko martxoak 8

Akatsetatik ikasten da. Basque Culinary Center-ek lan eskaintza berri bat iragartzerakoan izandako deskuidu batek, akats horrek, probokatu du BERRIAk argitaratutako iritzi artikulua. Euskara menderatzea baldintza ezinbestekoa zuen lanpostua zen, ingelesaren eta gazteleraren pare komunikazio teknikari bat bilatzeko iragarkia. Modu ezegoki batean argitaratu genuen, hori argi dago. Errekonozitzen dugu akats hori.

Helburua, aldiz, argia zen, teknikariak euskara menderatu beharra zuen, gazteleraz eta ingelesaz gain. Kondizio hori hautagaiak hautatzeko momentuan erabili zen eta, horrela izan da, elkarrizketa prozesuaren ondorioz hautatu eta kontratatu dugun teknikariak euskara menderatzen du.

Jatorria eta oraina

Basque Culinary Center-ek hasieratik izan du euskal gastronomiaren garapena oinarritzat harturik, nazioarte mailan erreferentea izan zitekeen hezkuntza, ikerketa eta berrikuntza zentroa bihurtzeko helburua. Egun, mundu mailan errekonozitua dagoen zentroa da, eta 32 herrialdetako ikasleak ditugu ikasturte honetan.

Gure sorreratik pasatu diren ia hamar urteetan, euskal gizartearekin lotura eta naziorteko begirada uztartu ditugu.

Urte hauetan euskara ere zaindu eta landu du. Gastronomia Zientzien Fakultatea, Mondragon Unibertsitateari atxikia dago, eta euskara gure nortasunean dago. Izaera hau Basque Culinary Center-en topatzen diren kultura ezberdinekin uztartu dugu. Uztartze honek eskatu izan du ere BCCn lan egiten duen langile taldean hizkuntza eta kultura ezberdinak dituzten pertsonak izatea. Elebidunak eta elehirudunak, ikasgai eta beharren arabera. Bertakoaren eta kanpokoaren oreka dinamikoa lortzeko helburuarekin.

Basque Culinary Center-en komunikazioa

Testuinguru horretan, Basque Culinary Center-ek bermatzen du euskararen erabilera euskal hiztunentzat. Hainbat bideren bitartez egiten dugu hori:

-Harrera telefonikoa euskaraz,

-Eraikinaren sarreran harrera euskaraz,

-Gure jatxeetara bazkaltzera datozenentzat menuak edo kartak euskaraz,

-Barne eta kanpo komunikazioak euskaraz, jaulkitzen diren prentsa-ohar guztiak euskaraz eta gazteleraz egiten dira, eta ingelesez askotan ekimenen eta beharren arabera.

-Basque Culinary Center-en web-a euskaraz dago.

Hainbat katalogo euskaraz egiten dira: Gradukoak, BCulinary Club, gastronomia zaleentzat eskaintzen ditugun ikastaroenak...

-Egiten ditugun aurkezpenak hiru hizkuntzetan daude

Eta abar.

Bertakoen alde

Euskararen erabilera bermatzeaz gain, bertako gastronomia eragileekin, euskal janari eta edarien arloan dauden hainbat eragilerekin, ikastetxeekin, kultur erakundeekin, bertako komunikabideekin... hainbat ekimen eta lankidetza erlazio garatzen ditugu urtean zehar.

Batzuk aipatzearren euskal gastronomiaren jardualdiak Gastronomia Zientzien Fakultatean, HAZIrekin egiten diren hainbat egitasmo, Haragi Topaketa Tolosan, Bertso gutiziak Hernaniko eragileekin, Eroskirekin ikastetxeetan elikadura hezkuntza garatzea, zaleentzat antolatzen diren hainbat eta hainbat ekimen...

Atzerrian egiten dituzten ekimenetan ere Euskadiren enbaxadore gara, gure herriaren irudi eta kultura ezagutaraziz.

Etengabeko hobekuntza

Etengabeko hobekuntza eta berrikuntza dira Basque Culinary Center-en ezaugarriak, hainbat arloetan ageri direnak. Euskararen arloan ere bai, etengabeko hobekuntza helburu izanik, lanean jarraitzen dugu. Urte honetan gure helburua da Euskara Plan berri bat garatzea, lanean hasirik gaude eta gure politika eta praktikak hobetzea dugu helburu.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Ekainaren 2an eguneratua, 19:00etan. ©BERRIA

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Azkeneko 24 orduetan bi lagun hil dira COVID-19 gaitzaren eraginez. Bost positibo atzeman dituzte PCR probekin, eta lau gaixo ospitaleratu dituzte. Euskal Herrian 29.406 gaixok eman dute positibo guztira, koronabirusa atzemateko probaren bat eginda. Horietatik 2.068 hil dira. Grafikoak, albiste barruan.

Bidaiariei tenperatura kontrolatzen, izurriak gogor kolpaturiko Italiako iparraldean, Milango geltoki nagusian. ©MOURAD BALTI TOUATI / EFE

Koronabirusak gutxienez 380.000 pertsona hil ditu munduan

Berria

Johns Hopkins Unibertsitateak jasotako datuen arabera, 380.250 dira dagoeneko izurriak hildakoak, eta ia 6,4 milioi kasu baieztatu dituzte planeta osoan.

Emakume bat kafea hartzen, Gasteizko Foru plazako harmailetan. ©D. AGUILAR / EFE

Espainiak ez du onartu Euskal Herri osoan ibili ahal izatea

Gotzon Hermosilla

Jaurlaritzak eskaera hori egin zien Espainiako eta Frantziako gobernuei. Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan aukera egongo da herrialde batetik bestera joateko, hirugarren fasera igaroz gero

Pedro Sanchez Espainiako presidentea, gaurko lehen agerraldian, Kongresuan. ©J. J. Guillen / EFE

Espainiako Kongresuak larrialdi egoeraren seigarren luzapena onartuko du gaur

Paulo Ostolaza

Ekainaren 21 arte luzatuko dute; printzipioz, azken aldiz. Sanchezek iragarri duenez, «hirugarren fasean sartzen diren autonomia erkidegoetan hango presidenteak erabakiko du nolakoa izango den fase hori».

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna