Albistea entzun

HERTZAK

Neurketa unitate berria

Mikel Zumeta -

2022ko maiatzak 15

Neurketa unitate ugari dago munduan, gehienek estandarizazio prozesua pasatu dute, kontsentsu eta onespenaren ondoren ezarri dira; kilometroa, litroa, ordua, kasurako. Badaude, hizkera kolokialean, naturalki gailentzen diren moduak; adibidez, pildora hitza. Ikus-entzunezkoan, telebista eta irratian gehienbat, sormen edo eduki pilulak hitza erabiltzen da informazio konkretu eta kondentsatua espazio buruaske txikietan ematen denean. Irratian txikle hitza ere entzun izan dut behin edo behin, saioetan nonahi txerta daitekeen sekzio aglutinatzaileak direnean. Gaur kroketa goraipatzera nator neurketa unitate bezala. Kroketa kontenedore bezala, edukiontzi, kroketa, hain xaloa, mokadu arrunt bezain gutiziatua. Gastronomikoki, plater ohikoa geurean, eta, hala eta guzti ere, preziatua. Beti dago denbora kroketa jateko, nagirik ez dugu izango kroketari tartetxoa egiteko.

Baina hau ez al zen podcasten inguruko zutabea? Galdetuko diozue zeuen buruari. Ba bai, hala da, eta horregatik nator kroketekin. Kroketak BERRIAko Urtzi Urkizu kazetariak duen podcastaren izena baita. Hamaika kroketa kozinatu ditu Urkizuk dagoeneko, hamaika atal, lehenengo aurkezpen saioaz gain. Kroketekin gertatzen den moduan, geruza kurruskariak inguratuko du eduki mamitsua, mokadu bakar batean edo bitan, arin goza daiteken saioa da. Eta, kroketekin bezala, barrubete nahi adinarekin osa daiteke orea, zapore bezain beste aukera.

Urkizuk podcastari joan den abenduan eman zion hasiera. Geroztik hilean bi kroketa inguru plazaratu ditu. Spotifyn eta Ivooxen dasta daitezke kroketok, 5-10 minutu inguruko elkarrizketak eta kultur gaiak lantzen dira oro har. Elkarrizketak, kolaborazioak eta sormen lanak uztartuko dira. Kroketa Odei Barroso erara, Idoia Torregarai kroketista txioizarra, Emma Kuntz kroketa Clara Monteroren eskutik, Ibon Izaren kroketa esferikoa hizkuntz eskubideen alde pantailetan, eta abar luzea.

Beraz, aitor dezagun kroketa neurketa unitate ezin aproposagoa dela eta barnera dezagun errealitatea definitzerako garaian. Goxoa, kurruskaria, hamaika zaporez osatuta egon daitekeena. Mokadu modakoa edo arrunta, baina beti gutiziatua delako kroketa. Nork esan diezaioke ezetz kroketa bati? Nik ez, zuk?

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©JON URBE / FOKU

«Politikoa da zerez elikatu erabakitzea»

Ane Insausti Barandiaran

Elikagaiak ekoizteko eta kontsumitzeko erak «ingurumenean, osasunean eta ekonomian» eragina duela nabarmendu dute.
Pasaiako badia, ontziz beteta, 2018an egindako itsas festibalean. ©BERRIA

Itsas ondarearen badia

Enekoitz Telleria Sarriegi

Pasaiako Itsas Festibala ospatuko dute bihartik igandera arte. Duela lau urte antolatu zuten estreinakoa, eta ordukoa baino «askoz aberatsagoa» izango dela iragarri dute antolatzaileek: 160 ontzi tradizional baino gehiago bilduko dira badian. Itsasoko kulturaren «erreferente» izango da Pasaia lau egunez.

'Lokatza' podcast feministak Ondas saria jaso du, Malagan

'Lokatza' podcast feministak Ondas saria jaso du, Malagan

Urtzi Urkizu

Proiektu kolektiboa dela eta saria parte hartu duten andre guztiena dela adierazi dute egileek

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...