Albistea entzun

ERREZETA

Basurdea saltsan

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2016ko otsailak 6

OSAGAIAK

4 LAGUNENTZAT

Kilo bat basurde haragi garbi

Azenario handi 1

2 tipula

Porru erdia

3 baratxuri ale

Errezil sagar bat

Oporto basokada bat

Litro erdi ardo beltz

Gatza

Oliba olioa

Piperrauts beltza

3 koilarakada irin

1

Lehenik, basurde haragia tako berdinetan moztuko dugu. Gatza eta piperrauts beltzaz hornitu, eta lapiko batean gorritzen jarriko dugu, su bizian, oliba olio zorrotada batekin.

2

Bitartean, puska ertainetan moztu baratxuriak eta barazkiak, eta, basurdea gorritua dugunean, lapikora gehituko ditugu: baratxuria, errezil sagarra, tipula, azenarioa eta porruak.

3

Su ertainera jaitsi, eta 15 minutuz gorritzen eduki dena batera. Oso garrantzitsua da lapikoan ditugun osagai guztiak ongi gorritzea. Horretan baitago saltsa koloretsu eta zaporetsu baten sekreturik handiena.

4

Ondoren, gehitu oporto basokada bat eta litro erdi ardo beltz. Irakin, ia ardo guztia lurrindu arte.

5

Jarraian, urez bete lapikoa, haragi puska guztiak estali arte. Gehitu gatz pitin bat gehiago, eta eduki irakiten, hiru bat orduz, taparik gabe. Norbaitek lapiko azkarrean egin nahiko balu, ez dago arazorik; kasu horretan, 25 minuturekin nahikoa izango litzateke.

6

Lapikoan ditugun haragi zati guztiak, banan-banan beste lapiko batera pasako ditugu sardexka baten laguntzaz. Txino baten lagutzaz, pasatu lapikoan gelditu diren barazkiak, eta bota haragia dugun lapikora.

7

Azkenik, su oso motelean irakiten eduki hamar bat minutuz, eta prest izango dugu gisatu goxoa dastatzeko, bero-beroa.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

Jacques Essebag ekoizlea eta Gilles Pelisson TF1eko zuzendari nagusia ©LUDOVIC MARIN / Efe

TF1 eta M6 kate pribatuek bat egingo dute

Urtzi Urkizu

Negoziazioak hasiko dituzte, eta datorren urtearen amaieran bat egitea gauzatzea espero dute. Erabateko nagusitasuna lortuko lukete Frantziako telebista pribatuan. Bi konpainien artean publizitate merkatuaren %70 inguru bereganatzen dute.

 ©KALAMALANGALA

«Deseraiki ahal izateko, zuritasuna onartu eta tratatu egin behar da»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

Zuritasunaz indibidualki eta kolektiboki hausnartu behar dela uste du Gottliebek, orain arte eraikitakoa deseraikitzeko. Arrazismoa jasaten dutenen ahotsa entzutea ere garrantzitsua dela azpimarratu du.
Emakumezko bat maskara jantzita, bere buruari argazki bat ateratzen, Alemaniako Bonn hirian, lorez betetako parke batean. ©SASCHA STEINBACH / EFE

Iragazki bat doministikuentzat

Enekoitz Telleria Sarriegi

Alergologoek berretsi dutenez, maskaren erabilerak nabarmen arindu ditu polenari alergia diotenen sintomak. Oraintxe behar lukete denek bete-betean, baina esan dute inoiz baino kasu gutxiago dituztela. Lehen ere gomendatzen zuten maskara erabiltzea, baina orain jabetu da jendea haren onurez.

Hatari, 2019ko Eurovisionen. ©BERRIA

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.