Albistea entzun

ERREZETA

Udako entsalada

JON URBE / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2016ko ekainak 18

osagaiak

4 LAGUNENTZAT

Laranja bat

Sagar bat

Bost intxaur

Hamabi gerezi

Limoi bat

Letxuga gorria

Oliba olioa

Gatza

1

Udako sasoian eguraldi beroak estutzen duenerako, hona hemen freskoa bezain goxoa den plater bat: udako entsalada. Hasierako plater gisa nahiz haragiekin zein arrainekin lagungarri moduan ere presta daiteke entsalada fresko hau.

2

Hasteko, letxuga garbitu. Ur freskotan bost minutuz eduki, gogortasun pixka bat har dezan. Ondoren, ongi lehortu, eta ontzi zabal batean jarri, puska txikietan moztuta.

3

Ondoren, hartu intxaurrak, aletu, eta puska txikietan zatitu. Gehitu intxaur zatiak letxugari. Gereziak erditik moztu, eta hezurra kendu. Gehitu gereziak ere ontzira.

4

Laranja ongi zuritu ondoren, erditik ebaki, eta, ondoren, xaflatan moztu. Laranja xafla horiek pixka bat lodixeagoak izan behar dute. Laranja xafla horiek plater edo erretilu batean kokatu, bata bestearen ondoan, borobil forman.

5

Ontzian ditugun fruituei eta letxugari gatz pittin bat bota, eta gehitu limoi erdi baten zukua eta oliba olio zorrotada bat. Guztia ongi nahastu. Ondoren, laranja puskak ditugun plateraren erdian kokatu letxuga fruituekin.

6

Azkenik, moztu erditik sagarra, bihotza kendu eta xafla finetan moztu. Jarri sagar zatiak entsaladaren inguruan. Ea zuen gustukoa den!

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©GORKA RUBIO / @FOKU

«Galtzen ari den lan bat azaleratu nahi dut»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Ontzi bat da, esamolde bat da, eta arrantzalearen azalean jarri nahi bat da 'Axalian'. Izen hori jarri dio Ortolaizek Zarauzko Photomuseumen paratu duen erakusketari: «Mundu eder bat da itsasoa».
Jon Mirande, eskuinean, Bretainiar Elkartearen Saria ekitaldian, 1969. ©Z / EZEZAGUNA

De viris illustribus: Jon Mirande bretainiarra

Miel A. Elustondo

Euskaraz baino lehen ikasi zuen bretoieraz Jon Mirandek Parisen. Euskaldunak lagun egin baino lehen, bretainiarrak egin zituen adiskide. «Gazte haien karra! Askok ez zekiten haurretatik beren herriaren hizkuntza, baina ikasi zuten eta bretoieraz ari dira beti. Guk, aldiz...», idatzi zuen. Goulven Pennaod bretainiarrarena dugu jakilegoa, Txomin Peillenek 1976an bildua.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Zorroztasuna funtsezkoa da kazetaritzan»

Urtzi Urkizu

Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako kazetarien elkargoko dekano eta Euskal Kazetarien Elkarteko presidente izendatu dute Goikoetxea. Dioenez, kazetariek baldintza onak behar dituzte.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.