ERREZETA

Orburua, arroz odolkia eta arrautza gorringoa plantxan

JON URBE / FOKU

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2018ko martxoak 24
OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

Arroz odolki bat

Dozena eta erdi orburu

4 arrautza

2 baratxuri ale

2 koilarakada irin

Oliba olio birjina

Gatza

3 koilarakada irin (orburuak egosteko)

1



Orburuak prestatzen hasteko, lapiko handi bat erdira arte bete urarekin, hiru koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pitin bat bota, eta sutan jarri irakin arte.

2



Bitartean, orburuak zuritu; txortena moztu gabe zuritu. Orburuaren punta moztu, pare bat zentimetro zabal.

3



Ondoren, ur irakitan sartu, eta irakin hogei bat minutuz. Gorde.

4



Oliba olio zorrotada bat bota zartagin zabal batean, eta baratxuri txikitua gehitu. Dantzan hastean, irina bota, eta dena ongi nahastu.

5



Ondoren, orburuak irakindako lapikotik pare bat burrantzalikada ur gehitu; eta, saltsa prest dugunean, orburuak erditik moztuak gehitu. Guztia bost minutuz irakin. Ondoren, gorde.

6



Plantxa edo zartagin zabal batean, ondo beroa dagoenean, arroz odolkiak frijitu, xerratan moztuak. Odolkiari azala kentzen badiogu, ez zaizkigu kiribilduko, beren forma borobila mantenduko dute.

7



Ondoren, zartaginean bertan uzten duten grasa edo olioa arrautzen gorringoak frijitzeko erabiliko dugu.

8



Platerak zerbitzatzeko, orburua plateren bueltan ipini, eta arroz-odolki xerra orburuen erdian. Arrautzen gorringoak prest ditugunean, gainean jarri, eta prest dugu plater gozo hau dastatzeko!