Albistea entzun
Emakumeen aurkako indarkeriari ez
Emakumeen aurkako indarkeriari ez
Emakumeen aurkako indarkeriari ez

ERREZETA

Marmitakoa

JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2014ko irailak 6

Denboraldi berriko lehen errezeta gisa, hemengoa, goxoa eta garai-garaikoa dugun platera aukeratu dugu: marmitakoa.

Prestatzen hasteko, garbitu piperrak eta tipula, zuritu behar direnak, eta txiki-txiki moztu ondoren; sartu baratxuri ale xehetuekin batera lapiko handi batean, eta erregosi hamabost minutuz; horrekin batera, gehitu oliba olio eta gatz pixka bat ere.

Ondoren, moztu bi tomateak dado forman eta gehitu lapikora. Erregosten eduki beste hamar bat minutuz.

Bitartean, zuritu patatak, eta lapikora gehitu puskatan ebakita. Ondoren, bota ura, estali osagai guztiak pare bat hatz goragora arte.

Bota gatza eta, piper txorizero lehorrari kendu barruko haziak, eta sartu lapikoan; han, hidratatu egingo da, mami goxoa egiteraino. Lapikoa egosten eduki 35 minutuz, pataten arabera.

Ondoren, atera piper txorizeroa lapikotik, eta banandu mamia azaletik. Mamia berriro lapikora sartu.

Hegaluzea mozteko ordua da. Bi modutara moztu daiteke. Dadotan moztuta, edo antzinako modura: hau da, eskuekin xehetuta. Bietako edozein aukeratuta ere, kontuan hartu behar da sua itzali behar dela hegaluzea lapikora gehitzen den momentu horretan bertan; izan ere, lapikoak duen beroa nahikoa izango da. Beraz, hegaluzea gehitzean, itzali sua, eta utzi geldirik lapikoa. Hamar bat minutu pasatutakoan, plater goxoa dastatzeko prest izango dugu jada.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©JON URBE / FOKU

«Egin kontu: ez daukat gonarik, ez mototsik, baina liburuzaina naiz»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Topikoen kontrako borrokaz eta liburutegien egiteko berriez ari da Juarez. Muskizko liburuzaina da, eta haien elkarteko burua. 30 urte bete ditu elkarteak berriki. 'Antolatzearen diziplina' liburua itzuli dute.
1 ©JAIZKI FONTANEDA / @FOKU

Olibak jaso, olioa egiteko

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

Euskal Herrian ere badira olibondoak eta badago oliba olioa. Nekazariak eta dolareetako langileak buru-belarri dabiltza lanean azken asteetan, aurten jasotako uzta olio bihurtzen.
Netflix Euskaraz herri mugimenduaren agerraldia, Durangon, apirilaren 17an. ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

Atzerriko plataformek ez dute kuotarik bete beharko

Urtzi Urkizu

Espainiako ikus-entzunezkoen lege berria onartu du Espainiako Ministroen Kontseiluak. ERCk zuzenketak aurkeztuko ditu

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.