Elikagaien eta oinarrizko produktuen horniketa arazo bilakatu zen 50. hamarkadan Nafarroan. Ekonomiaren arautze «zorrotza» ezarri zuen frankismoak Espainiako gerraren ostean, eta prezioak garestitzea eragin zuen politika horrek. «Errazionamenduaren ondorioz, merkatu arautuan salgai gutxi zegoen, eta prezioak igo ziren. Hiritarrek oso maiz oinarrizko beharrak asetzeko merkatu beltzera jo behar izaten zuten», azaldu du NUPeko Imanol Satrustegi historialariak, sare sozialen bitartez.
Gaurko egunez, 1951ean Iruñean oinarrizko salgaien prezioen aurkako greba orokorra hasi zen.👊
— Imanol Satrustegi (@ImanolS3) May 7, 2021
Iruñeko frankismo garaiko lehendabiziko greba orokorra izan zen. (Haria🧵) pic.twitter.com/dTWhjze54A
Emakumeek piztu zuten txinparta, 1951n: «Zurrumurruen arabera maiatzaren 7an arrautzak hamabost pezetatan saltzekoak ziren, baina etxekoandreak merkatura joan zirenean hamazazpi pezetatan zeudela ikusi zuten». Prezioa ikusterakoan, II. Zabalguneko merkatuan emakumeek haserrea erakutsi zuten: «Arrautza salmenta boikoteatu eta Gobernu Zibilerainoko manifestazio espontaneoa egin zuten, Gobernadoreari prezio merkeagoak ezar zitzan eskatzeko».
(jarraitu irakurtzen, Euskalerria Irratiaren webgunean)