Gaurko egitaraua batez ere herriari buruzkoa izango da. Goizean, 10:00etatik hasita, udalerriko ondare historikoaz disfrutatzeko ibilaldi gidatua egingo dute; beste alde batetik, gatz, ardo eta gazta dastatzeak izango dira. Igandean, aldiz, gatzagek hartuko dute lekukoa. Goizeko jardunaldia izango da ere, eta eskainiko dituzte, besteak beste, iturburu gazietako uretan bainatzeko aukera, haurrentzako ikastaroak, edota Nafarroako jatorrizko arkume dastatzea. Antolatzaileak Jaitzeko Udala eta Irantzuko Lurrak turismo erakundea dira.
Historia luzeko gatzak
Bi mila urte baino gehiago dute Jaitzeko gatzagek. Erromatarrek abiarazi zituzten; oraindik ere ikus daiteke garai hartako galtzada. Gaur egun, produkzio prozesu antzekoa mantendu dute Girones anaiek, jabeek. Hamabost zentimetroko sakonera duten igerilekuetan botatzen da ur gazia; lurruntzen utzi, eta, azkenik, gatza eskuz biltzen dute.
Mineralen purutasuna da Jaitzeko gatzagen berezitasuna. Duela 200 milioi urteko sedimentu batzuetik dator iturburuko uren gatza, bestelako elementu gehigarririk gabekoa. Gainera, artisau teknikak mantentzen dira, eta eguraldi baldintza ezberdinek hainbat gatz mota produzitzeko bidea ematen dute horrela.
Gatzaren Jaialdia
Gaur eta bihar, Jaitzeko (Nafarroa) gatzagetan.