Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Ez datorren etorkizuna

Jokin Labaien -

2018ko uztailak 31

Kaletik zoazela, haurrak aitona-amonei: «Amona, gaur bihar da?». Ezin diozu barreari eutsi. Imajinatu duzu haur bizi eta zorrotz hori, behin eta berriz eskean, «bihar, hori bihar...» erantzuna jasoz. Ulertu ezinik ziur asko denboraren joana, eta nekean, galdera perfektua egin du azkenean. Erantzun dakioke edonola galderari, zuzen izan ezik. «Bihar, hori bihar...» moduko bat gertatzen da, beste hainbatekin bezala, telebistarekin ere. Duela zazpi urte pasa lerro batzuk eskaini nizkion gaiari, zutabe honetan. Cisco Systems enpresa multinazionalak egindako ikerketa baten berri ematen nuen. Hain zuzen ere, etorkizuneko telebista nolakoa izango zen irudikatu eta iradokitzen zuen, 50 adituren esanak bilduz. Honako hauek aurreikusten zituen: kateen desagerpena; keinuek telebistako mandoa ordezkatuko zutela; pantaila malguak, bilgarriak, eramangarriak eta tamaina anitzekoak; publizitate interaktiboa eta ikus-entzule bakoitzaren neurrira egina; sare sozialen, jolasen eta bestelako bideen bidezko ikus-entzuleen parte hartzea; edukiak partekatu eta jarraitzeko komunitate birtualen sorrera; ekoizpenak eta produktuak usaindu eta dastatzeko aukera; edonon telebista ikusteko aukera; telebistak ikus-entzuleei haien ekoizpenak gizarteratzeko modua eskaintzea; haien iritzia aintzat hartzea ekoizpenak sortzeko orduan...

Bete dira aurreikuspen horietako batzuk. Bete dira, hein batean. Eta, hala ere, ez dakit ekarri duten 2011n horiek irudikatze hutsak sortzen zuen irrika, arrakala eta baita aldaketa orok eragiten duen izua ere. Berritik duen adina baitu gaur, zazpi urteren ondoren, zaharretik telebistak. Aldaketa horien ernamuina bizi ohituretan baitago, inon egotekotan, telebistaren funtzionamenduan baino gehiago. Gailuan eta haren erabileran bainoago, mamian, eskaintzan, begiradan, funtzioan sakontzetik etorriko baita, etortzekotan, telebistak izan dezakeen aldaketarik eta berrikuntzarik handiena. Telebista non eta nola ikusi anekdotikoa izango da, dirutzak mugitu arren. Ekarpenaren berritasuna, izango bada, zer, zergatik eta zertarako telebista ikusi izango da. Eta, horretan, oraingoz eta oraindik, gaur ez da bihar. Eta ni, agian zu bezala, haurtxo bat baino ez naiz, aitona-amonei galdezka, erantzunik jaso gabe, galduta, ulertu ezinik eta frustrazioz beteta.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Albiste gehiago

Netflix Euskaraz ekimena

Netflix Euskaraz taldeak euskalgintzako eragileen babesa jaso du

Urtzi Urkizu

Apirilaren 15erako 10.000 sinadura lortzeko erronka jo zuten, eta 10.500 lortu dituzte jada. Netflixi edukiak euskaraz eskatzeko da sinadura bilketa: abenduaren 3rako, 20.000 lortu nahiko lituzkete.

Iratxe Perez, biniloen artean arakatzen. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Denborarik gabeko musika

Jone Arruabarrena

Aurten, beste urte batez, biniloak, mota guztietako diskoak, kaseteak eta DVD formatuan ikus daitezkeen filmak egongo dira salgai Gasteizko Dendaraba saltoki gunean.
4 ©BCC / EZEZAGUNA

Zentro bat gastronomiari

Jakes Goikoetxea

Basque Culinary Centerrek hamar urte beteko ditu irailean. Gastronomia unibertsitate ikasketa bihurtu zuen, eta urteotan eskaintza osatu du, ikerketan eta berrikuntzan sakonduz, batez ere. Prestakuntzaren osotasuna nabarmendu dute arduradunek, sukaldariek, irakasleek eta ikasleek.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Betiko zaporeetara bidaiatzen saiatzen gara Garenan»

Ane Insausti Barandiaran

Repsol gidan eguzki bat lortu berri du Bazen Dimako (Bizkaia) Garena jatetxeak. Baserriko bizimoduaren gaineko memoria ariketa bat egiten dute bertan, plateren bidez. Egunero lanean jarraitzeko gogoz dago.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.