Albistea entzun

Angulas Aguinaga enpresak arrautza frijitu izoztuaren patentea erosi du

Enpresa horrek itsas produktuen sektoretik kanpo kaleratuko duen lehenengo produktua izango da, eta fakturazioa bikoiztea du helburu. Gehienbat, ostalaritzan erabiltzen dira arrautza frijitu izoztuak.

Arrautza frijitu izoztuak labean ere sukaldatu daitezke.
Arrautza frijitu izoztuak labean ere sukaldatu daitezke. ANGULAS AGUINAGA Tamaina handiagoan ikusi

Jone Arruabarrena -

2021eko maiatzak 18

Europa mailako arrautza frijitu izoztuaren patentea bereganatu du Angulas Aguinaga enpresak. Itsas produktuen sektoretik at kaleratuko duen lehenengo ekoizkina izango da, eta enpresaren fakturazioa bikoiztea du helburu. Hain zuzen, 2020-2025eko plan estrategikoaren barnean dago operazio hau, eta plana bukatzerako 450 milioiko fakturazioa izatea espero dute. Enpresak, beste hainbat marka ere merkaturatzen ditu gaur egun: Krissia, La Gula del Norte, Aguinamar, Angulas Aguinaga Profesional, Royal eta Riunione.

Elikagaiak aldez aurretik prestatu eta horiek banatzeaz arduratzen den HORECA kanalarekin daukan lankidetza indartzeko ere balio izango du arrautza frijituaren aldeko apustuak. Izan ere, Ignacio Muñoz Calvo enpresako lehen zuzendariak azaldu duenez, sukalde handietako jarduera «errazagoa eta seguruagoa» egitea da produktuaren helburua. Horrez gain, arrautza frijituak eskaintzen duen moldakortasuna ere faktore garrantzitsu bat izan da produktua aukeratzeko orduan.

Arrautza frijitu izoztua... zertarako?

Hala ere, askok galdetuko diote beraien buruari zer zentzu daukan arrautza frijituak izozteak. Izan ere, produktua prestatzeko hiru aukera daude: mikrouhin-labean segundo batzuetan berotu, minutu batean zartaginean edo sei minutuz labean. Arrautza gordin bat frijitzeko, ordea, hiru bat minutu baino ez dira behar. Horregatik, etxean arrautza bat edo bi frijitzeko, produktua ez da oso erabilgarria, baina ostalaritzan, denbora asko aurreztu daiteke. Sukaldaritza kolektiboan, seiehun arrautza banaka frijitzeak denbora asko hartzen du, baina arrautza izoztuak erabiliz gero, nahi beste presta daitezke sei minutuan, labe industrialen bidez.

Elikagaien segurtasuna mantentzea ere ahalbidetzen du produktuak. Legeriaren arabera, jatetxe eta jantoki kolektiboetan zerbitzatzen diren arrautzak gutxienez 75 ºC-ra iritsi arte kozinatu behar dira, salmonella eta antzeko beste arazo mikrobiologiko batzuk eragozteko, eta, arrautza frijitu arruntak hala kozinatuz gero, gorringoa mamituko litzaieke. Beraz, hori saihesteko, produktuak pasteurizazio prozesu bat igaro behar du, kalterik egiten ez dutela ziurtatzeko. Arrautza frijitu izoztuaren kasuan, tenperatura leuna aplikatzen da denbora luzez, patogenoak kentzeko, gorringoa mamitu gabe. Hala ere, gorringoa ez da likido eran geratuko, lodiagoa izango da.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Iberdrolaren Wikinger parke eolikoa, Alemaniako uretan. ©IBERDROLA

INDUSTRIA KRESAL HAIZETAN

Irune Lasa

Energia berriztagarriak behar dira, gero eta gehiago, ahalik eta gehien. Argindar 'garbia' lortzeko itxaropena itsasoko haize errotetan dago neurri handi batean, eta, bereziki, haize errota flotagarrietan. Eta hor dago euskal industria.
 ©ARITZ LOIOLA / FOKU
Bretainiako hainbat arrantzalek sorgailu eolikoen oinarriak jartzen dituen itsasontzia inguratu zuten maiatzean. ©BERRIA
Artxiboko irudian, laneko heriotza bat salatzeko elkarretaratzea Iruñean ©Inigo Uriz / Foku

Behargin bat hil da Bergaran

Irune Lasa

Markinako behargin bat hil da Bergarako Fagor Ederlanen lantokian «lan istripu ez traumatikoan», salatu du LAB sindikatuak. Beharginak 44 urte zituen.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.