Albistea entzun

Gastronomia

Donostiako Amelia & Paulo jatetxeak bi Michelin izar jaso ditu

Julen Bazen Garena jatetxeak lehenbiziko izarra jaso du, eta Martin Berasategik Michelin gidaren mentore saria jaso du

Paulo Airaudo sukaldaria bigarren Michelin izarra jasotzen
Paulo Airaudo sukaldaria bigarren Michelin izarra jasotzen Kai Försterling / EFE Tamaina handiagoan ikusi

Iker Tubia -

2021eko abenduak 14 09:42

Euskal Herrian izan da izar berririk: Paulo Airaudo sukaldari argentinarrak zuzentzen duen Donostiako Amelia & Paulo jatetxeak bigarren Michelin izarra jaso du gaur iluntzean, eta Julen Baz sukaldariak Diman (Bizkaia) duen Garena jatetxeari Michelin izar bat eman diote lehenbiziko aldiz. "Zer esan dezaket? Bi izar jaso ditugu; harrituta gaude", esan du Airaudok oholtza gainean. Michelin gidaren sariak banatzen ari dira gaur gauean Valentzian.

Aurten bi sari berri eman dituzte: sukaldari gazteenarena eta sukaldari mentorearena. Martin Berasategi donostiarrak jaso du mentore saria. Esker ona adierazteko hitzartzean, gazteak izan ditu gogoan: "Guk ezagutzaren bikaintasuna transmititzen diegu gazteei. Oraingo gazteak ni gaztea nintzenean baino hobeak dira, azkarragoak, freskoagoak, errazagoak. Erabat ahaleginduko naiz ezkerretik aurreratu nazazuen". Bere jatorria ere gogoan izan du sukaldari gipuzkoarrak: "Herri jatetxe batean hasi nintzen, esfortzuaren kulturarekin. Zorteduna naiz, gurasoekin eta izebarekin sukaldaritza ikasten hasi nintzenean unibertsitatea etxean bainuen".

Hiru Michelin izar dira jatetxe batek jaso dezakeen sari nagusia. Horri eutsi diote Gipuzkoako hiru jatetxek: Elena Arzakek Donostian duen Arzakek, Pedro Subijanak Donostian duen Akelarrek eta Martin Berasategik Lasarten duen izen bereko jatetxeak. Bizkaian, Eneko Atxaren Azurmendi jatetxeak lortu du hirugarren izarrari eustea, eta Euskal Herritik kanpo, Jesus Sanchez nafarraren Amos jatetxeak, baita Berasategik Paolo Casagranderekin zuzentzen duen Lasarte jatetxeak ere.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Entsalada berezien bila

Entsalada berezien bila

Berria

Hamaika errezeta eta hamaika modu dauden arren, otordu osasuntsuak prestatzeko plater egokiak dira entsaladak. Epelak zein hotzak, askotariko osagaiekin egin daitezke. Entsaladak egiteko zenbait ideia plazaratu dituzte Iruñeko Catachu, Gasteizko La Riojana, Donostiako Sutan Dago eta Gasteizko Black Salad jatetxeek.

 ©GOTZON ARANBURU / FOKU

«Auto elektrikora jo behar dugu»

Jakes Goikoetxea

Asko hitz egiten da energia motei buruz, baina gutxiago energia mota horien kudeaketa praktikoaz, hau da, modu eraginkorragoan erabiltzeko bideez. Saez de Ibarrak kudeaketa moduak ikertzen ditu.
Pertseida bat zerua zeharkatzen ©Peter Komka / EFE

Pertseidak eta superilargia ikusi ahalko dira zeruan gaurtik larunbata bitarte

Lide Egizala Urteaga

Superilargia dela eta, Pertseida distiratsuenak baino ezingo dira ikusi. Adituek ez dute gomendatzen teleskopio edo antzeko tresnarik erabiltzea Pertseiden behaketarako.

 

Algortako Antzarrak kuadrilla, Jai Batzordearen tabernako botilak lekualdatu bitartean, jolasten, 1975. urtean. ©ANTZARRAK

Kalimotxoa, nazioarteko edari

Iraia Vieira Gil

50 urte dira Antzarrak kuadrillak kalimotxoa sortu zuela, Algortako Portu Zaharreko jaietan. Egindakoa eskertzeko, omenaldi bat egingo diete abuztuaren 12an, Getxon.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.