Albistea entzun

Gastronomia

Etxeberri erretegia izendatu dute munduko jatetxerik onenetan seigarrena

Munduko jatetxerik onena bilakatzeko hautagai nagusietako bat zen. Azkenean, seigarren lekuan sailkatu da. Elkano eta Mugaritz jatetxeak ere sartu dituzte zerrenda entzutetsu horretan.

Etxebarri Erretegia, artxiboko irudi batean.
Etxebarri Erretegia, artxiboko irudi batean. Luis Tejido / EFE Tamaina handiagoan ikusi

Nagore Arin -

2022ko uztailak 19 11:19

Munduko jatetxerik onenen artean, Bittor Arginzoniz sukaldariaren Etxebarri erretegia (Atxondo, Bizkaia) da seigarrena; munduko seigarren onena, eta Euskal Herriko onena. Hala izendatu du, behintzat, Restaurant Magazine aldizkariaren The World's 50 Best Restaurant sailkapen entzutetsuak. Bart gauean ezagutarazi dute zerrenda, Londresen eginiko ekitaldi batean, eta Etxebarri erretegiaz gain, zerrenda horretan sailkatu dituzte Aitor Arregiren Elkano jatetxea eta Andoni Luis Adurizen Mugaritz jatetxea ere.

Aurreikuspenen arabera, munduko jatetxerik onena bilakatzeko hautagai nagusietako bat zen Bittor Arginzoniz sukaldariaren Etxebarri erretegia, baina, azkenean, seigarren lekuan gelditu da. Hiru postu jaitsi da, beraz: iaz ezagutarazi zen The World's 50 Best Restaurant sailkapenean hirugarren lekuan gelditu zen.

Aurten, Danimarkako Geranium jatetxeak jaso du munduko jatetxerik onenaren aitortza. Danimarkako hiriburuan dago, Kopenhage hirian, eta eskaintza gastronomiko guztiz begetala du. Haren atzetik sailkatu dira, hurrenez hurren, Limako Central (Peru), Bartzelonako Disfrutar (Katalunia), Madrilgo DiverXO (Espainia) eta Mexiko Hiriko Pujol (Mexiko) jatetxeak.

Elkano eta Mugaritz, 16. eta 21. lekuan

Aitor Arregiren Elkano eta Andoni Luis Adurizen Mugaritz jatetxeak ere goratu dituzte zerrenda entzutetsuan. Getariako (Gipuzkoa) Elkano 16. lekuan sailkatu da, joan den aldiko postu berean. Errenteriako (Gipuzkoa) Mugaritz, berriz, 21. lekuan sailkatu da. Iazko zerrendarekin alderatuta, zenbait postu galdu ditu; izan ere, aldi hartan 14. lekuan sailkatu zen.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Iruñeko Alde Zaharreko udalbatza txikiko kideak, atzo, goxokiak botatzen, San Fermin Txiki bestetan. ©IÑIGO URIZ / FOKU

Gozo eta gogo zaparrada

Iker Tubia

Hasi dira Iruñeko San Fermin Txiki bestak, karrikak hartzeko gogo handiz. Jendetza batu da txupinazoan: dantzan zaharrenak, eta goxokien ehizan gazteenak. Denak zeruari so.
1 ©MONIKA DEL VALLE / @FOKU

'Janponia' nonahi

Jakes Goikoetxea

Euskal Herrira ere iritsi zen Japoniako sukaldaritzaren goraldia, eta hango platerak ohikoak bihurtu dira jatetxeetan eta etxeetan. Donostiako Akari, eta Bilboko Kuma eta Oh! Taku hiru jatetxe japoniar dira.

Andoni Luis Adurizek eta haren lantaldeak Nineu jatetxearen kontzeptua berritu dute, eta Muka sortu dute Donostian. ©MAIALEN ANDRES / FOKU

Suaren aukerak platerean

Amaia Jimenez Larrea

Donostiako Muka jatetxeak sua du bere plateren ardatz. Bi hilabete daramatza irekita Kursaalean, Nineu jatetxearen kontzeptuaz gogoeta egin eta hura eraldatu ondoren.
 ©DISNEY PLUS

Etorkizunik ez zuretzat

Mikel Yarza Artola

Disney Plus plataformak Sex Pistols punk talde mitikoaren inguruko 'Pistol' telesaila plazaratu du. Danny Boylek zuzendu ditu sei atalak

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...