Osasuna 2-1 Sevilla

Osasuna Espainiako Kopako finalerdietara

Gorritxoek luzapenean irabazi dute, eta 18 urteren ondoren balentria egin dute. Abdek sartu du gol erabakigarria. Festa betea izan da Sadarren.

2023ko urtarrilaren 26a
00:40

Gutxienez euskal talde bat izango da bihar Espainiako Kopako finalerdietako zozketan: Osasuna. Gorritxoek 2-1 irabazi diote Sevillari, eta,18 urteren ondoren, finalerdietara iristea lortu dute. 2005 hartan ere Sevilla kanporatu zuten final-laurdenetan. Sufrituta, baina oso merezita, lortu dute nafarrek sailkapena. Izan ere, 94. minutuan sartu du Sevillak banakoa, eta kanporaketa luzapenera joan da. Baina hor Ez Abdek sartu du gola, 100. minutuan. Sadarreko zaleek denbora zeramaten Kopako partida bat ikusi gabe, eta festa betea izan da. Partidan zehar ere, ikurrinak eta Nafarroako banderak atera dituzte zaleek.

Parekatua izan da neurketa hasiera. Osasuna ahalegindu da jokoaren ekimena izaten. Baina Sevillak ondo eutsi dio, eta pixkanaka nagusitzen joan da, Osasuna atzean sartuz. Minutu horietan hainbat korner atera ditu, eta Rafa Mirrek pare bat erremate egin du. Herrerak ondo geratu ditu. Kosta zaio Osasunari baloia izatea, eta ohiko joko zuzena egitea. Ez da eroso egon. Sevillak estu hartu du presioan, eta baloi luzeen bidez joko zuzena egin dute espainiarrek. Moi Gomezek eta Aimar Orozek apenas ukitzen zuten baloia, eta hori nabaritu egiten dute nafarrek. Taldeak zailtasun horiek zituela ikusita, Moi Gomezek metro batzuk egin ditu atzera, erdiko atzelarietara gerturatu eta baloia ukitzeko. Horri esker iritsi da gorritxoen lehen aukera. 26. minutuan izan da, baina Kike Barjak buruz egindako errematea kanpora joan da.

Handik gutxira iritsi da Sevillaren erantzuna. Beste behin baloi luze batekin. Rafa Mirrek aurre hartu dio Moncayolari, baina errematea gora joan zaio. Lekuz kanpo jokatuta, Sevilla Moncayolaren aldetik min egiten ahalegindu da. Baina Osasuna sendo azaldu da atzean. Erasoan gehiago sortzea falta izan zaio. Hala 0-0 amaitu da lehen zatia.

Bigarren zatiari ere buruz buruz ekin diote bi taldeek. 53. minutuan ordu arteko abagune argiena eduki du Jagoba Arrasateren taldeak. Ia gol arrastoan errematea egin du Chimy Avilak. Baina bigarren zatian zelairatu den Bonok esku bikain bat atera du, eta gelditu izugarria egin. Dimitrovicek min hartu duelako zelairatu da atezain marokoarra. Estutzen jarraitu du Osasunak, hegaletatik jokatuz eta erdiraketak bilatuz. Ohikoa duten jokotik gertuago ibili dira gorritxoak. Baina 60. eta 70. minutu artean hiru aukera izan ditu Sevilla. 71. minutuan, ordea, Chimy Avilaren gola iritsi da. Unai Garciak buruz egindako pase bat jaso, eta area txikian buelta eman eta gero, gola egin du.

19 minutu falta ziren partida amaitzeko. Saria handia zen, eta arriskua zegoen horri eutsi nahirik gorritxoek atzera egiteko. Baina ez da hala izan. Ekinean jarraitu dute nafarrek. Arrasatek taldeari freskotasun apur bat eman askoz, Budimir eta Brasanac zelairatu ditu. Hain zuzen ere, Budimirrek izan du partida amaitu bitarte egon den aukerarik argiena, korner batean. Baina kroaziarraren errematea gutxigatik joan da kanpora. Baina arauzko denboraren luzapenean iritsi da zaplaztekoa. Susok erdiraketa egin, eta En Nesiryk aurre hartu die Osasunako atzelariei, banakoa egiteko. 94. minutu zen, eta luzapenera bidali du partida. Sailkapena merezi zuten gorritxoek, bigaren zatian nagusi izan baitira Sevillaren aurrean, baina azken akats hori garesti ordaindu dute.

Osasunak burua altxatu beharra zuen luzapenari heltzeko. Eta egin du. Moncayolak pase bikaina eman dio Abderi, Sevillaren bi jokalarien artean zegoen hutsunea aprobetxatuz. Morokoarrak aurrera egin du, eta, gero, atzerako keinu batekin baloia nahi zuen tokian jarri du errematea egiteko. Ez du barkatu 100. minutuan. Zoramena, berriz ere, Sadarren. Hortzak estutzeko unea zen, eta hala egin dute gorritxoek. Izan ere, Sevillak estutu egin du, eta batez ere luzapenaren bigarren zatian pare bat aukera on izan du, argiena Joan Jordanen jaurtiketa gogor bat. Baina Herrera agertu da.