Albistea entzun

ARDOXKA

Saguzarren artean

Roberto Sarriugarte -

2022ko martxoak 19

Gaurkoan hona dakarkizuedan upategian ardo ederrak egiten dira, bikainak.

Batzuetan, baina, ardoarekin zerikusi zuzena ez duten xehetasun edo kontu batzuengatik ekartzen ditut hona upategiok. Kontu bitxiak eta interesgarriak izaten dira, edo hala iruditzen zait niri, gutxienez.

Bodegas Enguera, Engueran, Valentzian (Herrialde katalanak) dago, probintziaren barnealdean, hegoaldean, alegia.

Pedro Perez Pardok sortu zuen. Etxean nekazariak ziren, familia apala osatzen zuten. Ez zuen unibertsitatean ikasi, baina haren jakingura aseezina zen, eta ezagutzen zutenen hitzetan, «bertuterik baliotsuena landu zuen: pertsonekin tratatzeko gaitasuna».

Negozio ugaritan murgildu zen Pedro Perez, baina, zalantzarik gabe, butano banatzearena izan zen arrakastatsuena. Arrakasta izan zuen arren, hainbat negoziotan haren ametsik handiena zen upategi bat sortzea, mahasti propioetan oinarritutako ardo bikainak egiteko.

1974an Antoli eta El Chalet del Rio lursailak erosi zituen Engueran, eta zitrikoak, olibondoak eta mahastiak lantzen hasi zen. Halaber, Fontanars del Aforinsen 65 hektareako mahastia erosi, eta Casa Corones upategia izandako eraikinean ardoa egiten hasi zen; granelerako, ontziratu gabea, eta baita botilaratzeko ere.

1999an benetan zuen ametsa bete, eta Engueran upategia eraiki zuen, familia upategia, alegia. Upategi horretan, kalitateko ardoak botilaratzea zen helburua, Fontanars del Aforinseko lurrak eta klima islatzeko asmotan.

2002an bigarren belaunaldiaren txanda izango da, produkzio-sistema aldatzea erabaki zuten, mahasti bikainak lortzeko helburuarekin. Pedroren suhia, Juan Iglesias, sartu zen momentu hartan upategia gidatzera. Ardogintza eta mahastizaintza eredu berria gidatzen Diego Fernandez Pons enologoa eta Jose Vicente Gomez Carbajal agronomian ingeniaria aritu ziren.

Urte batzuk geroago, mahastizaintza jasangarriago bati begira jarri ziren, eta 2011rako mahasti guztiek ekologiko agiria zuten.

Eta hemen dator gaur azpimarratu nahi dudan ideia: jasangarritasunaren bideari jarraituz, Pedro Iglesias Perezek eta haren anaia Juan Ramonek (upategiko kudeatzailea eta sortzailearen bilobak) Enguera Planet proiektua sortu zuten, ingurumena zaintzeko eta hobetzeko asmoz. Proiektu horren barruan, hainbat ekimen egiten dituzte, besteak beste, «mahats-mordoaren sitsa kontrolatzeko saguzarren kontserbazioa» deritzona.

Horretarako, Aliats zuria ardoa sortu zenetik, saltzen diren 100 botilaren truke, saguzarrentzako kutxa bat jartzen dute mahastiaren inguruan. Saguzarrek, besteak beste, mahats mordoak erasotzen dituen sitsa jaten dituzte, eta lan horretan mahastizainaren aliatua da, eta hortik ardoaren izena, Aliats, eta etiketan agertzen diren saguzarrak.

Beste ardo batzuk ere egiten dituzte, baina hori beste batean izan beharko da.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Artemis I misioko 'Orion' ontzia. ©@NASA_Johnson

Artemis I misioa espero baino «harago» doa

Julen Otaegi Leonet

Misioaren «erdian» da 'Orion' ontzia, eta aurreikusi baino emaitza hobeak lortu ditu NASAk. Errekorra ere hautsi dute: bidaiariak eraman ditzaketen ontzien artean, Lurretik urrutien egon dena da.

 ©Gorka Rubio / FOKU

«Arima pixka bat falta da orain, bai unibertsitatean eta bai hedabideetan»

Unai Zubeldia - Gipuzkoako Hitza

Bokazioz irakaslea dela aitortu du Joxerra Garziak, baina lan asko egindakoa da bai bertsolaritzan eta bai komunikabideetan. Erretiroa hartuta ere, ikastaroak eman eta eman ari da oraindik.

Herritar ugarik produktuz beteriko poltsak utzi dizkiete Elikagai Bankuko boluntarioei. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Elkartasunez bete dira orgak

Aitor Biain

Hego Euskal Herriko Elikagai Bankuek bilketa nagusia egin dute, urtero bezala. Ehunka tona elikagai eta oinarrizko produktu bildu dituzte dendetan eta supermerkatuetan.
 ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Trantsizioa egitea, nola esan... zoriontasun eztanda bat da»

Iker Tubia

Gorputza estaltzen duten babesetan gordetzen da Gomez izotz hockeyan aritzeko. Ia bizi osoan gorde behar izan du emakume zela, baina orain ez du ezkutatzen. Partida hor dago oraindik.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...