Noiz sortua: 2019-09-14 00:30:00

ARDOXKA

Maria Andrearen ilobak

Roberto Sarriugarte -

2019ko irailak 14

Azken urteotan, ikasturte berriari hasiera emateko, oporraldian Espainiako Andaluzian aurkitutako berritasunen bat ekarri izan dut hona, baina gaurkoan ez da horrela izango. Navandrinal herrixkari begira jarriko naiz, eta hango upategi bat jarriko dut fokuan. Navandrinal berrehun biztanle baino gutxiago duen herritxo bat da, Espainiako Gaztela eta Leongo autonomia erkidegoan dago, Avilan, hain zuzen ere, Gredos mendilerroaren magalean.

Alberche bailarako eskualde horretan, mahatsaren lanketa tradizioa XI. mendetik omen dator, eta badirudi XVI. eta XVII. mendeak izan zirela goia jo zuten garaia, Madrilen edaten zen ardorik gehiena paraje horietatik eramaten baitzen.

Industrializazioaren, globalizazioaren eta ekoizpenak biderkatzeko sortutako teknologien eraginez, mahasti lanketa beste toki errazago batzuetara mugitzen hasi zen, eta pixkanaka-pixkanaka ingurua garrantzia galduz joan zen, baina ez mahastiek eskaintzen zuten izugarrizko kalitatea.

Mahastiak lantzen zituztenak aitona-amonak bilakatuz joan ziren, eta geroxeago, desagertuz, eta haiek utzitako jakituria ahaztuz, baztertuz...

Mahasti asko bertan behera utzi ziren, beste batzuk sustraitik atera ziren, eta beste batzuetan, ardoa egiten jarraitu arren, nahiago izaten zuten mahatsa erosi, mahastia mantendu baino.

Nietos de Señora Maria upategia sortzea erabaki zuten orduan, Maria andreak, sortzaileen amonak, animatuta, familia upategia, galtzen ari zen altxor zoragarria, berreskuratzeko asmoz. «Lau anai-arreba eta familia elkartu, eta amets horri gure familia eta ekonomia ahalegin guztia eskaini genion», diote sortzaileek.

Inguruan nabarmentzen hasiak ziren Daniel Ramos, Soto y Manrique, 7 Navas...

Gakoa da altuera eta mikroklima desberdinek eskaintzen dituzten aukerez baliatzea, eta garnatxa ezin hobeak eskaintzen duen kalitateaz baliatzea.

Maria andrearen ilobek Daniel Ramosekin elkarlanean aritzea erabaki zuten. Haien lehen mahastia Fuente Seca izan zen, hiru hektareako lursaila, 50-70 bitarteko antzinatasunekoa. Geroago, beste mahasti batzuk ere etorriko ziren, gaur egun lantzen dituzten zazpi hektareak osatu arte.

Fuente Secatik atera zen haien lehen ardoa: Avaviento Joven 2017. Eta, haien ardoak izan zuen arrakastaren ondorioz, upategi berria egiteko proiektua abiatu zuten, aurrekoa txiki geratu baitzen. Hauxe da haien helburu nagusia: «Gure inguru zoragarriak islatzen duen espiritua eta muina erakutsi nahi dugu».

Gertutik jarraitu beharreko upategia dela esango nuke; horixe bera egingo dut aurrerantzean, eta kontatuko dizuet beste batean.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Koronabirusaren azken datuak

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Euskal Herrian 12.944 gaixok eman dute positibo koronabirusaren proba eginda. 846 hil dira. COVID-19 gaitza izandako 4.601 pertsonari eman diete alta. Grafikoak, albiste barruan.

Erosketak egiteko ilarak Gasteizen. ©Jaizki Fontaneda / Foku

Osakidetza test azkarrak erabiltzen hasi da

Berria

Italiako Gobernuak herrialdean lehorreratzeko debekua ezarri die Mediterraneoan migratzaileak erreskatatzen dituzten ontziei. «Osasun larrialdiak irauten duen bitartean, ezin dira oinarrizko baldintzak bermatu», adierazi dute.

Herritarren ilada Ordiziako azokan, itxialdiaren hasieran. ©Jon Urbe/ Foku

Baserritarrak haserre, Jaurlaritzak azokak debekatu dituelako

Iker Aranburu

EHNEk uste du Jaurlaritzak ez duela eskumenik salmenta zuzeneko eremuak debekatzeko. "Erabaki tamalgarria», Enbaren ustez

Osasungintzako langileak txaloka Nafarroako ospitale gunean ©Idoia Zabaleta, FOKU

Koronabirusaren hedapena geldotzen ari da Nafarroan, baina ez Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan

Ainhoa Larretxea Agirre

Lau hildako eta 112 kutsatu berri izan dira Nafarroan azken orduetan, eta hildakoak hamazazpi dira Araban, 25 Bizkaian eta hamar Gipuzkoan.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna