Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Askatasuna, arriskua, azkura

Juan Luis Zabala -

2021eko ekainak 22

Euskarazko telebistagintzan azkenaldiko ekarpen interesgarri eta pozgarrienetako bat da Barre librea. Euskarazko telebistagintza guztia bezala —salbuespenik eta erremediorik gabe, eta gaur egun beste ezertarako esperantza handirik gabe—, bitarteko eta aurrekontu murritzez eta ezinbestean soiltasunez egina da, hitzean eta lanean oinarritua.

Indar handia erakusten du bere bakarrizketa guztietan Aitziber Garmendiak, erraietatik hitz eginez eta haietan daukana dinbi-danba bazterrak astintzeko beldurrik gabe atereaz. Artista dago Jon Plazaola, ziur, eroso eta bizi beti kamera aurrean, beldurra auzoan, baita txisterik txarrena ikaratu gabe kontatzeko ere. Agerikoa da bien arteko gertutasuna eta giro ona, eta baita Getari Etxegarai eta Kepa Errastirekin dutena ere, eta hori gonbidatuen artera ere zabaltzen da.

Giro ona gorabehera, ordea, umorea gizartearen eta gizartea osatzen dugun kideon alderdi askoren kritika zorrotza egiteko ere balia daitekeela erakusten du astero Barre librea-k, egileek jakin arren horrek batzuetan ikus-entzule batzuei azkura egin diezaiekeela. Umore librearen aldekoa baita programa, izenburutik hasita.

Askatasunak baditu, alabaina, arriskuak. Askatasunez hitz egiten baduzu, agerian jartzen duzu pentsatzen duzuna. Hori ez da, berez, txarra, baina askatasun hori pentsatzen duzuna aldarrikatzeko erabiltzen baduzu aste batean bai eta hurrengoan ere bai, ez da harritzekoa entzuten zaituena nekatzen hastea.

Saioko bakarrizketa eta esketx batzuek neke hori sentiarazten didate. Horrez gain, bereziki gustu txarrekoak iruditu izan zaizkit, errepikapenagatik eta errazkeriarengatik, erlijioari buruzkoetako asko. Anton Telleriak saioko bakarrizketa batean esan zuen bezala, umore aske eta kritikoa behetik gora egin behar da —berak, aitortu zuenez, horretarako arazo fisikoak baditu ere—, eta irudipena dut saioan Elizari buruzkoei ez ezik, zuzenean ez bada zeharka, errazegi egiten zaiela burla fededun soilei ere. Edo hala nuen behintzat Birjinia Santosen joan den osteguneko bakarrizketa entzun arte, horrek irudipen hori leundu baitzidan.

Eta ez da hori Barre librea-k eragiten didan azkura bakarra. Baina esan beharra dago kasu honetan azkura baino askoz seinale txarragoa izango litzatekeela azkurarik eza.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Erroiz olio enpresako kideak, Oinatz Bengoetxea pilotari ohia erdian dutela, atzo. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Urre berdearen zukua dastagai

Unai Etxenausia

Lantziegoko Erroiz olio enpresak oliba olio birjina estra berria aurkeztu du. Aurten, Bengoetxea pilotari profesional ohia gonbidatu dute Sustraiak zuku izarra dastatzera.
Txantxangorri bati eta onddo bati sakelakoarekin egindako argazkiek Merlin eta Mushtool aplikazioetan egindako bidea. ©BERRIA

Natura poltsikoan

Enekoitz Telleria Sarriegi

Geroz eta gehiago dira natura behatzen eta ulertzen laguntzen duten sakelako aplikazioak. Behatu litezke mendiak, onddoak, hegaztiak, landareak, zeruak... eta bahetu litezke ondoren behaketak. Adituek diote erabilgarriak, errazak eta herritarrak zientziara hurbiltzeko lagungarriak direla, baina tentuz erabiltzekoak ere bai, ez dutelako beti bete-betean asmatzen.

Jose Ignacio Jauregi —eskuinetik hasita bigarrena—, lankideekin, Michelin izar berdea esku artean dutela. ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Ongi elikatutako txerriek zapore hobea dute»

Amaia Jimenez Larrea

Lekunberriko Maskarada jatetxeak Michelin izar berde bat lortu du orain gutxi. Jatetxearen jasangarritasuna saritu dute, 'euskal txerri' izeneko arraza nola tratatzen duten aintzat hartuta.
 ©TAMARA ARRANZ

Ez ote da beranduegi autoeskolarako?

Mikel Yarza Artola

Borja Cobeagak 'No me gusta conducir' telesaila estreinatu du, gidabaimena 40 urterekin atera nahi duen gizon baten inguruko komedia

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.