Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Badator

Lander Arretxea -

2019ko maiatzak 30

Esana dago zientoka tokitan lehenago ere: paradoxa absurdoan bizi gara; telesailen urrezko aroa denean —ikusteko dago burbuilak zenbat iraungo duen—; euskal zinemak loreak pilatu dituenean han eta hemen; ez dago, apenas, atalkako euskal fikziorik. Go!azen nerabeentzako telesailaren arrakasta ahaztu gabe ere, urteak dira ez dela helduentzako lan bat ekoitzi eta egonkortu. Urteak dira aktoreek, zuzendariek, kamerariek edo gidoilariek ez dutela modu jarraituan lan egiteko aukerarik. Esana dago —baita Ekografiak atalean ere—, eta, beraz, alferkeria litzateke berriro gauza bera errepikatzea. Basoa erdi beteta ikusteko txanda da gaur. Edo, besterik ez bada, betetzeko bidean bederen. Badira motiboak horretarako. Itxura guztien arabera, badator, behingoz, hainbestetan aldarrikatutako fikzioa. Mantso, ezohiko bideetatik, merke(ago), labur. Baina badator.

Gutuberrak websailak —arrakasta nabarmenik gabe, baina hainbat elementu interesgarri bilduz— zabaldu zuen bidetik ale berriak iritsiko dira laster. Datorren astean bertan estreinatuko dute Puntu Koma, ospitaleko gela batean garatzen den sei ataleko websaila. Next Station lehiaketa irabazi zuen proiektuaren fruitua da, Amaia Rojo eta Maialen Sorzabalbere dituena egile. Fikzioa badator, eta autore berriak harekin. Websail gehiago ere espero dira, gainera: besteak beste, Eusko Jaurlaritzak sustatu eta Tabakaleran ezarri den 2deo azpiegiturari eta diru laguntzei esker. Abiatzear da proiektua, ikusteko dago oraindik zer emango duen. Baina martxan jartzeko baliabideak eskaini dizkio orain arte finantzaketa lortzeko zailtasun handiak zituen sektore bati: sareko ikus-entzunezkoei.

Ezin zaie, dena den, websail laburrei fikzioaren hutsunea osorik betetzeko eskatu. ETBk ere jarriko du —Maite Iturbek Eusko Legebiltzarrean iragarri zuenez— bere makineria martxan, herdoilak hartu baino lehen. Euskal Herriaren historiako hainbat unetara gerturatzeko baliagarri izango diren hiru telesail ekoitziko dituzte laster. Laburrak, hori bai: bi eta lau atal artean izango dituzte denek.

Tentuz ospatzekoa da: badator fikzioa —bere herrenekin bada ere— geldialdi behartuan zeudenak zein hasiberriak lanean jartzera. Baina ez dezala, ahal dela, itzulerarako biderik egin. Etor dadila gelditu eta ugaritzeko.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Abenduaren 3ko elkarlaneko TBsaioa

'Euskara, hedabideetatik karriketara!' Iparraldeko euskal hedabideen saio berezia

Urtzi Urkizu

Iparraldeko euskarazko bost hedabideak elkarlanean arituko dira 11:00etatik 12:00etara, 'Euskara, hedabideetatik karriketara!' izenburupean. Zuzenean ikusi ahalko da hementxe bertan

Erroiz olio enpresako kideak, Oinatz Bengoetxea pilotari ohia erdian dutela, atzo. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Urre berdearen zukua dastagai

Unai Etxenausia

Lantziegoko Erroiz olio enpresak oliba olio birjina estra berria aurkeztu du. Aurten, Bengoetxea pilotari profesional ohia gonbidatu dute Sustraiak zuku izarra dastatzera.
Txantxangorri bati eta onddo bati sakelakoarekin egindako argazkiek Merlin eta Mushtool aplikazioetan egindako bidea. ©BERRIA

Natura poltsikoan

Enekoitz Telleria Sarriegi

Geroz eta gehiago dira natura behatzen eta ulertzen laguntzen duten sakelako aplikazioak. Behatu litezke mendiak, onddoak, hegaztiak, landareak, zeruak... eta bahetu litezke ondoren behaketak. Adituek diote erabilgarriak, errazak eta herritarrak zientziara hurbiltzeko lagungarriak direla, baina tentuz erabiltzekoak ere bai, ez dutelako beti bete-betean asmatzen.

Jose Ignacio Jauregi —eskuinetik hasita bigarrena—, lankideekin, Michelin izar berdea esku artean dutela. ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Ongi elikatutako txerriek zapore hobea dute»

Amaia Jimenez Larrea

Lekunberriko Maskarada jatetxeak Michelin izar berde bat lortu du orain gutxi. Jatetxearen jasangarritasuna saritu dute, 'euskal txerri' izeneko arraza nola tratatzen duten aintzat hartuta.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.