Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Sorginak eta sortzaileak

Juan Luis Zabala -

2020ko azaroak 17

Arratsalde osoa telebistari begira eman duzu» esaten badizute, denbora, probetxuzko ezer egin gabe, alferrik galdu duzula leporatzen ari zaizkizula sentitzen duzu. Baina ez du zertan hala izan. ETB1 piztu eta 16:00etatik 20:00etara Ahoz aho eta Biba zuek! ikusiz gero, afalordurako kultuago eta jakintsuago izateko arriskua duzu, pilula txikietan jakintza handia bereganatuta.

Pilula horien adibide bat Asisko Urmenetak Biba zuek! saioan sorgin hitzari buruz eman zuen lezio argigarria izan zen. «Inkisizioak erre zituenak ez ziren sorginak, eta batzuk hil ziren ukatuz sorginak zirela», esan zuen. Sorgin izatea zer zen ere ez omen zekiten Inkisizioak horrela deitutako haiek. Inkisizioak ezarritako izena eta estigma da, beraz, hain onartua dugun sorgin hitza.

Kulturak eta jakintzak gogoeta sustatzen dutenez, hori entzun eta gero pentsatzeari eman nion, eta pentsatu nuen egia baldin bada, askotan diogun moduan, denok garela sortzaileak, sorgin hitza, Inkisizioak jazarritako emakumeak izendatzeko erabili beharrean, idazleak, bertsolariak, margolariak, kantariak, zinemagileak eta abarrak izendatzeko erabili beharko genukeela, hau da, gaur egun sortzaile izendatzen ditugunak. Horrela idazle, bertsolari, margolari... ez direnak iraintzeari utziko genieke, horiek ere sortzaile baitira.

Zalantzan jarri beharko ote luke orain bere izena, Urmenetak esan zuen moduan, Zugarramurdiko Sorginen Museoak? Zer gertatuko da Xabi Solanoren Erre zenituzten kantuarekin eta kantuan oinarritutako kamisetekin?

Kaka-nahaste ederra sortu du Euskaltzaindiak ere, orain arte denontzat Eneko Aritza izan dena Eneko Arista izendatuz, aurretik Etxegarate «betikoa» Etzegarate zela erabaki zuenean bezala.

Duela urte batzuk Azkoitiko Anaitasuna futbol klubari izena aldatzea proposatu nuen, eta Haurridetasuna deitzea, emakume taldeak ere badituelako. Erdi txantxetan erdi benetan egin nuen proposamena. Hobeto esanda, bederatzi hamarren txantxetan eta hamarren bat benetan. Banekien ez zidatela kasurik egingo.

Zutabearen espazioa bukatuko ez balitzait ad nauseam jarraitu ahal izango nuke horrelako burutazioetan. Eta hori dena haxixik erre gabe, telebista droga estimulatzaile bakar.

Asko balio du irakurri duzun albiste/artikulu honek. Talde baten lanaren emaitza da.

Albiste hau zuri helarazteko eta talde honek bere lana baldintza egokietan egin dezan, BERRIAk ezinbestekoa du zure sostengua.

Zure babes ekonomikoarekin, aldi hau kontatzeko funtzioa betetzen jarraitu nahi dugu: kazetaritza konprometitu, kalitatezko eta independentea egiten.

Albiste gehiago

Agnes Karrasch, Basqe Culinary Centerreko afarian, herenegun. ©BCC

Barrunbeetan kozinatzen dena

Enekoitz Telleria Sarriegi

Culinary Zinemako laugarren egunean eman dute 'She Chef' dokumentala. Agnes Karrasch bekadunak jatetxe izardunetan egindako ibilia kontatzen du. Berak eskaini du afaria BCCn.

 ©BERRIA

Bakarraren buru jana

Enekoitz Telleria Sarriegi

Jatetxe batzuk mugak ezartzen hasi dira otordua egitera bakarka doazenei. Kontrara, geroz eta gehiagok eskatzen dute otordua bakarka egitea. Tartean, jendaurrean jateari fobia diotenak ere badaude: 'solomangarefobia' dute.

 ©KANALDUDE

«Errezeta bera da, baina zapore berria eman nahi diot saioari»

Beñat Mujika Telleria

Sei urte eman zituen Crouspeyrek Euskal Irratietan, eta lehen esperientzia du telebistan, Kanaldudeko 'Harri Salda'-n. Adierazi duenez, bertako «kodeak eta moldeak» ezagutzen ari da.
Euskal bixkotxak erakusgai, aurreko ekitaldi batean, Kanbon. ©JOSEAN GIL-GARCIA

Bixkotxaren usaina

Enekoitz Telleria Sarriegi

Euskal bixkotxaren XX. jaia ospatuko dute gaur eta bihar Kanbon. Lehiaketak, tailerrak eta gastronomia ibilaldiak egingo dituzte

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...