Albistea entzun

EKOGRAFIAK

Errepika?

Lander Arretxea -

2019ko ekainak 11

Izan daiteke autoboikoterako gaitasuna, gure belaunaldiak prokrastinaziorako duen joera —zenbat aitzakiarako ematen duen millennial izateak—, ala, besterik gabe, marmotaren eguna etengabe bizitzearen sentsazio arraro hori. Berriro egin dut. Egin beharreko lanak kolore biziz sakelakoan jarri, oraingoan denboraz ibiliko naizela zin egin nire buruari, ordenagailua piztu lanerako ordu dezente aurretik ditudala jakinda, eta... nire eginbeharrak baino puskaz interesgarriago diren bideoak eta telesail berriak deskubritu sarean —baliagarriak izango diren aitzakian—. Eta berriro, irtenbide bera: EITBk estreinatu berri duen websailaz idatzi: Maialen Sorzabalbereren eta Amaia Rojoren Puntu Koma websaila aurkeztu zuen joan den asteartean EITBk. Sara Cozar, Iñake Irastorza, Mikel Ibarguren, Iñigo Gastesi, Farba Sheikhan eta Iñaki Beraetxe dira aktoreak. Trama nagusia, berriz, ospitaleko gela batean gertatzen da. Ordura arte elkar ezagutzen ez zuten kide batzuk bildu dira koman dagoen Koldoren bueltan. «Umorea» zuten abiapuntu Sorzabalberek eta Rojok, baina «dramara eta intrigara» eraldatu da websaila. Aktore ezagunak, hurrengo atala ikusteko gogoa edukitzeko besteko pizgarriak, gidoilarien freskotasuna eta hurbileko gaiak. Eduki beharko lituzke, beraz —eta, berez—, nahikoa osagai gutxieneko arrakasta izateko.

«Euskarazko lehen websaila» izango zela esan zuen Next Stationek proiektua martxan jartzerakoan. Denbora bezain azkar aldatzen dira boladak, ordea, eta ez da inondik ere, euskaraz egindako estilo horretako lehen saila izango. Aurrez ere egin dira beste batzuk: dela Deus ez da perfektua, dela Txoministak, Nomofobikak, Gutuberrak... Dagoeneko ez dago formatuaren berrikuntza hutsagatik interesa pizterik. Hori bai, (hedapenez eta iraupenez) laburrak eta aurrekontu handiegirik gabeak izan dira gehienak. Laburregiak euskarazko fikzioaren hutsunea betetzeko.

Telebistan ere egin dio lekua EITBk Puntu Koma serie digitalari: Gure Kasa saioaren ostean. Sei asteko iraupena izango du, eta ikusteko dago nolako hedapena izango duen. Baita balizko bigarren denboraldi baterako ezer gorde duten ere. Ez litzateke seinale txarra: formatu laburrarekin ere bizitza luzea eta oihartzun zabala edukitzea. Bai, behintzat, aurreko saiakerek baino gehiago.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Abenduaren 3ko elkarlaneko TBsaioa

Iparraldeko euskal hedabideek saio berezia egingo dute 11:00etan, Baionan

Urtzi Urkizu

Iparraldeko euskarazko bost hedabideak elkarlanean arituko dira 11:00etatik 12:00etara, 'Euskara, hedabideetatik karriketara!' izenburupean. Zuzenean ikusi ahalko da hementxe bertan

Erroiz olio enpresako kideak, Oinatz Bengoetxea pilotari ohia erdian dutela, atzo. ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

Urre berdearen zukua dastagai

Unai Etxenausia

Lantziegoko Erroiz olio enpresak oliba olio birjina estra berria aurkeztu du. Aurten, Bengoetxea pilotari profesional ohia gonbidatu dute Sustraiak zuku izarra dastatzera.
Txantxangorri bati eta onddo bati sakelakoarekin egindako argazkiek Merlin eta Mushtool aplikazioetan egindako bidea. ©BERRIA

Natura poltsikoan

Enekoitz Telleria Sarriegi

Geroz eta gehiago dira natura behatzen eta ulertzen laguntzen duten sakelako aplikazioak. Behatu litezke mendiak, onddoak, hegaztiak, landareak, zeruak... eta bahetu litezke ondoren behaketak. Adituek diote erabilgarriak, errazak eta herritarrak zientziara hurbiltzeko lagungarriak direla, baina tentuz erabiltzekoak ere bai, ez dutelako beti bete-betean asmatzen.

Jose Ignacio Jauregi —eskuinetik hasita bigarrena—, lankideekin, Michelin izar berdea esku artean dutela. ©IÑIGO URIZ / FOKU

«Ongi elikatutako txerriek zapore hobea dute»

Amaia Jimenez Larrea

Lekunberriko Maskarada jatetxeak Michelin izar berde bat lortu du orain gutxi. Jatetxearen jasangarritasuna saritu dute, 'euskal txerri' izeneko arraza nola tratatzen duten aintzat hartuta.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...