MAITE DITUT MAITE. Aitzol Atutxa. Aizkolaria

«Nire bizioa da jatetxeetara joatea eta zapore berriak dastatzea»

Beharrizana, plazera eta bizioa. Gauza kuttun baten osagai guztiak ditu janariak Atutxarentzat. Jatuna dela aitortu du aizkolariak, eta afizioa ofizio bihurtu du orain: jatetxe bat ireki berri du.
LUIS JAUREGIALTZO / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Uxue Gutierrez Lorenzo -

2020ko uztailak 5

Aitzol Atutxa (Dima, Bizkaia, 1988) jaioberria zenean titian eskegita edukitzen zuela kontatzen du haren amak. Eskolan ere aseezina zela ondo gogoan du, eta, ordutik, «bizio» gozagarri du jatea aizkolariak. Kozinatzea bainoago, nahiago du zapore eta esperientzia berrien bila aritu.

Jatun aseezina zarela diozu. Garaian-garaian, zer-nolako harremana izan duzu janariarekin?

Jaiotzetik hasita, morrosko handia nintzen. Pentsa, bost kilorekin jaio nintzen! Txiki-txikitatik jatuna nintzen. Denetarik jan izan dut, gainera; ez dut izan gustatzen ez zaidan ezer. Nire ama ikastolako irakaslea zen, eta, han, jantokian bazkaltzen genuen, eta amak beti esaten zidan hango langileek esaten ziotela doblea kobratuko ziotela nik doblea jaten nuelako. Gero, izan nuen litxarreriak jateko garaia, nerabezaroan. Kirolari lotuta ere beti zaindu behar izan dut, beti mugak ezarri. Baina erraza izan da mugak ezartzea, denetik jaten dudalako.

Eta gaur-gaurkoz?

Orain, bizio bihurtu da. Batzuek erretzen dute, beste batzuek autoak erosten dituzte, eta nire bizioa jatetxeetara joatea eta zapore berriak dastatzea da. Aurrezki gehienak horretan xahutzen ditut.

Are, jatetxe bat ireki berri duzu.

Bai, hasi ginen duela urtebete baino gehiago, eta otsailaren 20an ireki genuen, baina hogei egun iraun genuen. Ilusioa egiten didan proiektu bat da, gustuko dudan zerbait, nahiz eta jakintza eskasa dudan arlo horretan.

Hortaz, zuk, kozinatu baino gehiago, jan egiten duzu...

Bai, hori da. Jatetxean nik janariarekin edukiko dudan kontakturik zuzenena da ea gustatzen zaidan edo ez, eta plater berri bat asmatzen dutenean probatzea. Sukaldean moldatzen naiz, eta ez naiz gosez hilko, eta gustatzen zait etxean gauzak prestatzea eta probatzea, baina nire maila handiagoa da jaten.

Kirolari lotuta ere badoa jatea, energia asko behar duzuelako errendimenduari eusteko.

Aurreko denboraldia lesio batekin bukatu dut, eta egia da gauzak ahaztu ere egiten direla, eta, helbururik ez daukazunean, janariarekiko harremana ere beste bat da. Baina txapelketa garaietan detaile txikiek asko balio dute, eta elikadura asko zaintzen dugu. Uste da txapelketaren aurreko otorduak duela garrantzi handien, baina niri erakutsi zidaten ondorengoak daukala garrantzi handiago. Behin indarrak xahututa, suspertze hori azkarra izatea. Egia esan, hori da gehien kostatzen zaidan jatordua.

Elikadura zorrotz zaindu behar duzun garaietan, zeren falta sumatzen duzu?

Edarietan nabaritzen dut gehien. Txikitatik izan naiz oso coca-colazalea.

Eta zein duzu otordu kuttuna?

Gehien gustatzen zaizkidanak asteburuetakoak izaten dira, errutinatik kanpo. Eta egunerokoan, gosaria. 06:00etan esnatzen naiz, eta 10:00etan pintxo bat edo ogitarteko bat jaten dut. Ordu horretan, aldamenean dagoena ere jango nuke.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Donostiako Raiundo Berri taberan izan zirenak PCR proba egiteko zain, Okendu kultur etxean gaur goizean. ©Gorka Rubio/FOKU

500 positibotik gora atzeman dituzte Hego Euskal Herrian

Berria

Atzo baino 119 kasu gehiago izan dira. Ospitaleratzeak areagotu egin dira azken orduetan.

Lasarte-Oriako klasururako konbentua itxita, gaur. ©Javier Etxezarreta / EFE

Lasarte-Oriako klausurako komentu bateko moja guztiek positibo eman dute

Berria

Hamar izan dira positiboak guztira. Alkateak adierazi du oldarraldia kontrolpean dagoela.

Kutsatze kopuruen azken datuek gora egin dutela ikusita zientzialariak gaineratu du gaitzak “arazo bat” izaten jarraitzen duela. ©Gorka Rubio / FOKU

Bengoak uste du egoera «larria» dela

Aloña Beraza Peña

Ikuskaritza independente bat eskatu dute gertatu dena ikertzeko, egin diren akatsak berriz ere egin ez daitezen eta aurrera begira ikasteko

PCR proba egiten gaur, Donostiako Okendo kultur etxean. ©Gorka Rubio/FOKU

Gasteizko Kilimanjaro diskotekan eta Galdakaoko Muguru tabernan egon zirenei proba egiteko eskatu die Jaurlaritzak

Berria

Gasteizko diskotekan uztailaren 17tik abuztuaren 6ra izan zirenek egin beharko dute testa, eta Galdakaoko tabernan uztailaren 27tik abuztuaren 4ra egon zirenek ere bai.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna
Uxue Gutierrez Lorenzo

Informazio osagarria

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna