Noiz sortua: 2019-09-28 00:30:00

Donostiako 67. Zinemaldia. BASQUEWOOD

Zer jan, nola mintza

Urtzi Urkizu -

2019ko irailak 28

Iñaki Artetaren Bittor Arginzoniz. Vivir en silencio dokumentala ikusita, Axpeko (Bizkaia) Etxebarri erretegira joateko gogoa ematen du. Baina, tira, prezioa: 180 euro, edariak aparte. Hemezortzi aldiz merkeago bazkaldu daiteke Gros auzoko Pandoran, giro euskaldun paregabean.

Izan ere, luxuzko jatetxeetako sukaldarien lana mespretxatzen jarri gabe, oso adierazgarria da Gazta dokumentalean gertatzen dena: euskaraz moldatzen diren arren, gaztelaniaz mintzatzen dira bertan Juan Mari Arzak, Martin Berasategi, Andoni Luis Aduriz eta Karlos Argiñano. Ez zen izan Mikel Urretabizkaia zuzendariaren hautua: sukaldariek beraiek erabaki dute zein hizkuntza erabili Idiazabalgo gaztaren bertuteak goraipatzeko. ETBko produktu estandar bat baino ez da dokumentala; droneko irudi asko, Xabier Euzkitzeren off-eko ahotsa, eta forma aldetik ezusteko gutxi. Artzainekin bestelako lanketa bat egin zitekeen irudi aldetik, baina aukera ez da baliatua izan. Sukaldarien hizkuntza hautua zein izan den ikusita, ETBk eman dezala gaztelaniazko katean. Euzkitzeri gaztelaniazko azpidatziak jartzearekin nahikoa da.

Askoz ere formatu laburragoan, Igor Arabaolazak asmatu egin du Zer jan, hura izan lanarekin. Hamabost minutu nahikoak izan ditu baserritarren eta sukaldarien arteko harremana aztertzeko. Fina da film laburra; ondo harilkatzen dira elkarrizketetako zatiak. Iragarkietan eta bideoklipetan Arabaolazak izandako esperientzia agerian gelditzen da. Benetako mamia alboratu gabe. Eta Culinary Zinema saileko hiru ekoizpenen artean gomendagarriena da Zer jan, hura izan.

Gaur Arzak jatetxean bazkalduko dute sail desberdinetako epaimahaietako kideek. Ea ez duten betekadarik janarekin edo edanarekin. Iluntzean sariak banatu behar dituzte eta.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Maiatzaren 28an eguneratua, 18:00etan. ©BERRIA

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Azkeneko 24 orduetan hiru pertsona hil dira COVID-19 gaitzaren eraginez, 23 positibo atzeman dituzte PCR probekin, eta sei gaixo ospitaleratu dituzte. Euskal Herrian 28.976 gaixok eman dute positibo guztira, koronabirusa atzemateko probaren bat eginda. Horietatik 2.037 hil dira. Grafikoak, albiste barruan.

Donostiako Kontxa hondartza, pasa den asteartean. ©Gorka Rubio, Foku

Hondartzen erabilera «dinamikoa» egiteko eskatu du Jaurlaritzako Osasun Sailak

Berria

Osasun Sailak eskatu du hondartzak kirola egiteko, paseatzeko eta bainatzeko erabiltzea, baina ez hondarretan geldirik egoteko. Bizkaian, Areetan, Lagan, Laidan eta Ean hartu dute hondartza «dinamikoak» ezartzeko erabakia. Lapurdiko hondartzak, berriz, maiatzaren 16an ireki zituztenetik dira «dinamikoak».

Mari Luz Esteban eta Elixabete Garmendia. / ©GORKA RUBIO, FOKU

«Zahartzaroari ematen zaion tratamenduaren metafora da gertatu dena»

Maider Galardi F. Agirre

Koronabirusaren krisia piztu denetik, maiz hitz egin da adinekoen zaurgarritasunari buruz, eta, oraindik, kalera irteteko mugak dituzte adinekoek. Mari Luz Esteban antropologoak eta Elixabete Garmendia kazetariak, ordea, salatu dute adinkeria dagoela, eta beharrezkoa dela nagusiagoei ahots propioa ematea.

Hezkuntza arloko lan eskaintza publiko baterako proba, Barakaldoko BECen, 2018ko ekainean. ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

Jaurlaritzak hezkuntzako lan eskaintzara aurkezteko epea irekiko du astelehenean

Jon O. Urain

Epea etenda geratu zen alarma egoera indarrean sartzean. Ekainaren 1etik 5era bitartean egongo da zabalik.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna