Albistea entzun

Arrantza

Sasoiko lehen izokina arrantzatu dute Bidasoan

Ia zortzi kiloko izokin bat harrapatu dute Endarlatsa inguruan. Ostiralean abiatu zuten izokina arrantzatzeko sasoia.

Ismael Garcia Fernandez arrantzalea, Bidasoako 2021eko sasoiko lehen izokinarekin, atzo, Endarlasan.
Ismael Garcia Fernandez arrantzalea, Bidasoako 2021eko sasoiko lehen izokinarekin, atzo, Endarlasan. Nafarroako Gobernua Tamaina handiagoan ikusi

Edu Lartzanguren -

2021eko maiatzak 3 10:22

Bidasoan izokinak arrantzatzeko sasoia zabaldu eta bi egunera lortu dute lehena. Atzo arratsaldean arrantzatu zuen 28 urteko Ismael Garcia Fernandezek 2021eko sasoiko lehen izokina.

Emea da arraina, 89 zentimetro luze da, eta 7,800 kilo pisatzen du. Nafarroako Gobernuak adierazi duenez, ibaia berriz populatzeko ahaleginetan sorturiko arraina da, Oronoz Mugairiko (Baztan, Nafarroa) arrain haztegikoa. Izan ere, Nafarroako Basozainek identifikatu zuten atzo arraina. Nabarmendu dutenez, sasoia gaizki hasi da arrantzaleentzat, euri gutxi egin duenez ibaiak ur gutxi duelako, eta izokin gutxi dagoelako.

Maiatzaren 1arekin hasi zen sasoia, eta, ohi den bezala, 51 izokin arrantzatzen direnean amaituko da. Bestela, uztailaren 31n.

Iaz atzeratu egin zuten sasoia, konfinamenduarengatik, eta maiatzaren 18an abiatu zuten.

Neurri zorrotzak daude izokinaren arrantzan aritzeko: arrantza baimen orokorra edukitzeaz gain, eguneroko baimen bat lortu behar du arrantzale bakoitzak.

Iaz, sasoia zabaldu eta 15 minutura arrantzatu zuten lehenengo izokina Bidasoan. 4,8 kilo pisatzen zuen hark.

Beste urteetan 1.800 ere ordaindu izan dituzte lehenbiziko izokinarengatik. Baina azken bi sasoiotan, asko jaitsi da salneurria, jatetxeek pairatzen dituzten murrizketengatik. Iaz, horren gutxi eskaini zuten, non arrantzaleak ez saltzea erabaki zuen.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Sukaldari bat, bere etxean, zopa prestatzen. ©BERRIA

Salda badago

Enekoitz Telleria Sarriegi

Zopa giroa izaten da negukoa: gozatzen duelako barrena eta eztitzen duelako aldartea. Baina hori baino gehiago ere bada zopa: oinarrizko jaki bat da, unibertsal bihurtu dena, eta norbere kulturaren adierazle ere badena. Jendeak, ordea, egiten du oraindik zoparik etxean?

Mastodonte baten hezurdura, Historia Naturalaren Amerikako Museoan, New Yorken. ©AMNH

Groenlandia baso oparoa zen

Jakes Goikoetxea

Duela bi milioi urte klima izoztuetako eta epelagoetako animaliak elkarrekin bizi zirela ondorioztatu dute, orain arteko DNA laginik zaharrena sekuentziatu eta gero

 ©MONIKA DEL VALLE / FOKU

«Euskarak bere lekua topatu beharko du krisi ekologikoan»

Amaia Igartua Aristondo

Krisiak eragin ditzakeen gizarte aldaketetara egokitu beharko du euskarak, Igeregiren arabera. Egoera gorabehera, euskalgintza eta ekologismoa batu daitezke; egun, ordea, «bakoitzak bere bidea du».
Donostiako Gabonetako azoka, jendez beteta, iazko abenduan. ©GORKA RUBIO / FOKU

Kaleak Gabonez blai

Ane Insausti Barandiaran Amaia Jimenez Larrea

Gabonetako azokak irekita daude Euskal Herriko hiriburu gehienetan. Azokez gain, hamaika ekitaldi antolatu dituzte, jaiak girotzeko

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...